Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Építészet és film házasságával

Győr - „Kellemeset a hasznossal" – akár így is meg lehetne fogalmazni a lényegét annak a pályamunkának, amellyel a győri Bóta Kata elnyerte a Prima Primissima Alapítvány által létrehozott Junior Prima díjat. A győri végzős egyetemista az építészet és a filmezés összekapcsolásával talán már a jövő útjára lépett.
Látszólag két ellentétes, egymással kevés közöset mutató alkotói területet hozott „közös nevezőre" a győri Széchenyi-egyetem ötödéves építészhallgatója, amikor három kisfilmmel nevezett a Junior Prima díjra. A Demján Sándor által alapított neves Prima Primissima díj tavaly életre hívott „kistestvérére" már a jelölés is kitüntetés, Bóta Katát két szaktársával együtt az egyetem nevezte a megmérettetésre, ahová egészen újszerű pályamunkát nyújtott be.

Az építészet kézenfekvő volt, a kamera pedig – lévén a filmezés a hobbija – adta magát, annak ellenére, hogy a dinamikus mozgókép és a statikus építészet látszólag kevéssé fér össze.

Bóta Kata egy képzeletbeli Rába-parti filmstúdió környezetét mutatta be mozgókép segítségével nyertes pályázatában. Fotó: Bertleff
Bóta Kata egy képzeletbeli Rába-parti filmstúdió környezetét mutatta be mozgókép segítségével nyertes pályázatában. Fotó: Bertleff

– Azért ez nem egészen így van, hiszen a technika fejlődésével az építészet egyre újabb és újabb módszereket használ a tervek, a készülő épületek és terek ábrázolására, bemutatására. A mai programokkal már megtehetjük, hogy virtuálisan „felhúzzunk" egy háromdimenziós épületet, majd minden négyzetméterét „bejárjuk". Ha pedig ez lehetséges, akkor innen csak egy lépés a mozgókép, a film – mesél a 23 éves nyertes a legújabb trendekről. Ezek, tegyük hozzá, Magyarországon még gyerekcipőben járnak, külföldön azonban vannak olyan építészirodák, amelyek már kifejezetten az épületek életszerű virtuális megjelenítésére specializálódtak. Az épülettervezés első lépésében, a környezet, a helyszín tanulmányozásában (amelyek többnyire fotókkal dokumentálhatók) is úttörő eszköz lehet a film – ahogy azt Kata is használta.

– Három, egyenként körülbelül tízperces kisfilmmel neveztem, ezek közül az egyik a végzős győri építészévfolyam idei átfogó témájához, a város vízpartjainak rehabilitációjához kapcsolódik. Egy Rába-parti helyszínre megálmodott képzeletbeli filmstúdió környezetét mutattam be mozgókép segítségével, személyes benyomások, szubjektív képek összevágásával. A másik filmem egy már meglévő épületet, szülővárosom, Kalocsa Schöffer Múzeumát járja körbe és tárja fel, szintén személyes hangon. Harmadiknak pedig egy olyan kisfilmet csatoltam az önéletrajzomhoz, mely szubjektív benyomásokból – az idő játékával –, saját aspektusból definiál – mondja Kata. S bár csak néhány napja volt rá, hogy az elmúlt négy évben tanultakat, tapasztaltakat pályamunkává fűzze össze, nyert – egyedüli hallgatóként a tíz díjazott építész között. Az elnyert hétezer eurónál is fontosabb számára, hogy megerősítést nyert: leendő hivatása és (egyre fontosabbá váló) hobbija nemcsak megfér egymással, de helyük is van egymás mellett. Úgy tűnik, terveivel, elképzeléseivel már a tervezés jövőjének útjára lépett.

Olvasóink írták

  • 1. egy kollega 2008. október 30. 15:26
    „Gratulálok még egyszer Kata!
    Mindig sejtettem, hogy van valami benned!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forint 41 szavazatért?

Győr - Százmillió forintot készül fizetni a győri önkormányzat az Innonet Kht. 28 százalékos… Tovább olvasom