Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Építésügy: gyorsabban, szigorúbban

Győr - Van, aminek építése januártól már nem engedélyhez kötött, az építőnek „csak” bejelentési kötelezettsége van – de azért ez ne tévesszen meg senkit. Nem „lazul” a szabályozás, sőt, sok tekintetben szigorodik.

Az év elejétől változások történtek az építésügyi eljárási kódexben – ezek lényegéről már beszámoltunk (Kisalföld, február 4.). Azóta számos kérdés érkezett hozzánk, ezért kértünk praktikus „kódexmagyarázatot"  Stipkovits Tamástól, a győri polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának vezetőjétől. (Az osztályon tavaly 4711 szakhatósági döntést hoztak, ebből a legtöbb – 1275 – építési engedély volt.)

Bejelentési kötelezettség

A leggyakrabban szóba kerülő kérdés, mit is jelent az, hogy valamihez már nem kell építési engedély, hanem az építőt bejelentési kötelezettség terheli? Az idetartozó építmények listája meglehetősen hosszú, csak néhányat említünk. Bejelentés alapján építhetők 100 négyzetméternél kisebb bruttó alapterületű, négy méternél nem magasabb, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem arra szolgáló építmények (állattartó, vadetető, árnyékszék, állványzatok, stb.). Bejelentéssel létesíthető a pihenés célját szolgáló, oldalt nyitott, oszloppal, pillérrel alátámasztott (lábon álló) kerti tető, ha 20 négyzetméternél nagyobb. A 30 köbmétert meghaladó állandó és a 60 köbméternél nagyobb térfogatú, szétszedhető, idényjellegű, legfeljebb 6 hónapra felállított magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence szintén bejelentéssel építhető. Érdekességként említhetjük, hogy bejelentési kötelezettség vonatkozik az épület teljes homlokzati felületét érintő építési tevékenységre, így a teljes felület átszínezésére is...

Jó szem előtt tartani, hogy a bejelentési kötelezettség nem utólagos, vagyis nem akkor kell megtenni, amikor egy építmény már elkészült! Gyakorlatilag ugyanúgy kellenek hozzá a szükséges dokumentációk, mint az építési engedélynél. Annyi a könnyebbség, hogy gyorsulhat a hatósági eljárás, és így hamarabb kezdődhet az építkezés.

Nem kell engedély

A változott szabályok szerint több esetben már nem kell építési engedély és nincs bejelentési kötelezettség sem. Idetartozik például  a 10 négyzetméteres vagy annál kisebb bruttó alapterületű (külső méret) és 2,5 méternél nem magasabb, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem arra készült építmény. Nem kell engedély vagy bejelentés a telek határain, valamint a telek területén építendő kerítésre sem ezentúl.

Fontos tudni, hogy ez nem jelenti, az ebbe a kategóriába tartozó építmények bárhol, bármilyen formában, mindennemű megkötés nélkül létesíthetők! Csakis akkor, ha azok egyébként megfelelnek a helyi szabályozási tervnek és építési szabályzatnak, más hatósági (pl. védőterületi, biztonsági, közegészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi) előírásoknak. Csak egy példával illusztrálva: Győrött nem építhető 2,5 méternél magasabb tömör kerítés...

Emelkedtek a bírságok

Az építés megkezdése előtt ajánlatos tájékozódni a helyi szabályozásokról is. Az építéshatósági jogkörbe tartozó bírságok ugyanis jelentősen emelkedtek, s az ellenőrzés is komolyan szigorodik. (A változásokhoz kapcsolódó egyéb kérdésekre lapunkban visszatérünk.)  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-teszt: Nem minden mellény fénylik

Győr-Moson-Sopron - Hat, boltban kapható és megfelelő engedéllyel rendelkező láthatósági mellényt… Tovább olvasom