Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Építési telek a fejlesztés záloga

Győrzámoly - Az elmúlt hat évben mintegy 150 önkormányzati telek kialakításával háromszázmillió forint bevételre tett szert a település.

˝Értékesítés nélkül a falunak jóval nehezebb dolga lenne a működtetésekben, fejlesztésekben˝ – mutatott rá a győrzámolyi településvezető.

˝Az előkészítés folyamatban van, a Széchenyi utca és a Patkányosi-csatorna között szeretnénk egy új utcát százharminc telekkel kialakítani: ebből harmincat értékesíthetne az önkormányzat˝ – kezdte Horváth Gábor győrzámolyi polgármester. ˝A többi ottani ingatlantulajdonost most arról próbáljuk meggyőzni, hogy számukra is kedvező beruházás lenne. A közművesítés és a járulékos költségek nagyjából a (4–5 millióért értékesíthető) telekárak 30 százalékába kerülnek. A gond az, hogy jó néhány tulajdonos nem tud ekkora összeget befektetni, kölcsönt pedig nem szívesen vesz fel: ez most az utcakialakítás fékje˝ –folytatta. A falu (több környékbelivel egyetemben) kihasználta, hogy az utóbbi években népszerű volt az ingatlanvásárlók körében, s egyben a csökkenő állami finanszírozás okán kénytelen volt bevételeit telekértékesítéssel szinten tartani, növelni. Az elmúlt hat évben mintegy 150 önkormányzati telket értékesítettek (ebből mindössze már csak kettő maradt beépítetlen), s újabb 200 magántulajdonban lévő terület telekkialakításánál segédkezett: összesen körülbelül 300 milliós bevételre tett szert.

Mindent eladtak: ˝Ez a két házhely maradt a százötvenből˝ – mutatja Horváth Gábor polgármester. Fotó: H. B. E.
Mindent eladtak: ˝Ez a két házhely maradt a százötvenből˝ – mutatja Horváth Gábor polgármester. Fotó: H. B. E.

Azonban így is több gond nehezíti a telekértékesítő települések helyzetét: egyrészt fogynak az önkormányzati földek, s kérdés, mi lesz azután.

˝Csak reménykedni tudunk, hogy addigra az önkormányzatok finanszírozása kedvezőbb lesz.˝ Másrészt a mostani telekkialakításhoz is előbb beruháznia kell az önkormányzatnak. ˝Hitelt nem veszünk fel, korábbi értékesítésből vannak tartalékaink. Egyébként ha elkészülnek a közműszerződések, a vásárlókkal való előszerződésekkel pénzhez lehetne jutni, így nem kellene rögtön az önkormányzat zsebébe nyúlni.˝ Némi rizikófaktort jelent még az ingatlanvásárlási kedv csökkenése.

˝Tény, hogy most kevesebb az érdeklődő, ám lehet, hogy még tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy szinte teljesen megszűnjön az igény az itteni telekvásárlásra˝ – mondta Horváth Gábor. ˝Óvodaépítés az álmunk, s ehhez is szeretnénk félretenni az értékesítésből: míg tíz éve 50–60 ovis volt a településen, mára ez a szám megkétszereződött. A fejlesztéshez állami segítséget is kérnénk, hisz közel 100 millió forintnyi adót fizettünk be az utóbbi években a telekeladások után.˝

Itt érdemes megemlíteni, hogy a februári rajkai botrányos testületi ülés (melyen egy helyi képviselő zsinagógakifüstölésről beszélt) előzménye is az volt, hogy a tisztségviselők azon aggódtak: mi lesz az önkormányzat költségvetésével, ha elfogynak az értékesíthető telkek. Nem titok: a határ menti falu jelentős bevételi forrását is az új utcák kialakítása adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyítás határok nélkül

Együttműködhet a győri és a dunaszerdahelyi kórház. Mindkét intézmény mintegy 100 millió forint… Tovább olvasom