Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Enyvvel fogott madarakat

Győr - Vadászok buktatták le vasárnap reggel azt a győri férfit, aki ragasztóanyaggal bevont faágdarabokkal fogott be védett énekesmadarakat. A madárgyűjtő házában tartott házkutatáskor a pintyfélék családjába tartozó 5–5 tengelicet és süvöltőt találtak a nyomozók, összesen 100 ezer forint eszmei értékben.
Az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Vadászó Közösségének két vadásza, Soós Attila és Szabó Attila korán keltek vasárnap reggel, hogy a vadászterületet ellenőrizzék. Nagybácsa térségében jártak háromnegyed hét felé, amikor egy ismeretlent vettek észre, aki menekülni akart előlük.
– Megállítottuk, s megkérdeztük, hogy mi járatban van, mire az illető azt válaszolta, hogy horgászik – emlékezett Soós Attila. – Mi ezt kétkedve fogadtuk, s megjegyeztük, ugyan már mínusz tizenkét fokban hogyan akar horgászni, de csak erősködött, mondván, a haverját várja és már indulnak is. Azt tudakoltuk, hogy nem drótozott-e, de közben megtaláltuk a táskáját, mellette a kalitkában lévő madárral és az eszközeivel.

A Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának területi felügyelője, Horváth Gyula bal kezében egy tengelic, jobb kezében pedig egy süvöltő. Fotó: Krizsán Csaba

A férfi táskájában egy tokban legalább ötven, ragadós enyvvel bekent pálcika, drót és más eszközök voltak. Megtalálták a felállított csapdát is, az enyves botból tizenöt-húsz darab volt elhelyezve a fán, mellettük eldugva a kalitkában lévő hívómadár. Ez a módszer a legkegyetlenebb módja a madárbefogásnak, a madarak ráragadnak a botra s ott vergődnek. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az 54 éves győri férfinél tartott házkutatás során a hívómadárral együtt öt süvöltőt s öt tengelicet találtak. A szakértő szerint egyenként 10 ezer forint az eszmei értékük. A férfi ellen természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, amiért akár 3 év szabadságvesztés büntetést is kiszabhat a bíróság. A gyanúsított azt állította, nem kereskedni akart a madarakkal, azokat hobbiból nevelte.

A süvöltők rendszeres téli vendégeink. Eredetileg Észak-Európából érkeznek októberben, novemberben, s vonulnak dél felé, de Magyarországon is megmaradnak jelentős állományaik, majd tavasszal indulnak vissza. A tengelic – leginkább stiglicként ismert – állandó, gyakori költőmadarunk, színpompás és az egyik legszebb hangú énekes. A süvöltővel együtt a pintyfélék családjába tartozik.

Olvasóink írták

  • 3. G.I 2008. február 18. 21:07
    „Áhhhh biztos nem Ő volt, az nem ennyire k.csög :))))”
  • 2. Geza 2008. február 18. 00:29
    „Nem a Gyuszi volt?”
  • 1. G.I 2008. február 17. 21:50
    „Ez egy igazi köcsög. Én a pöndölőjét lógatnám az enyvbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GPS-túrák a Sokorótól a Rábáig

Országosan is egyedülálló az a megyei, uniós forrásokon alapuló kezdeményezés, mely során… Tovább olvasom