Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Enyhítették az agrárkárokat

Győr-Moson-Sopron - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) még tavaly feldolgozta a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló rendeletek alapján benyújtott kárenyhítési, illetve többlettámogatási igényeket, és az előlegeket átutalta a károsultaknak.
– Az előleg a kárenyhítési juttatások 90 százaléka – tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, a hivatal sajtófőnöke. Hozzátette: a különbözeteket a kifizetési tervek brüsszeli jóváhagyását követően, vélhetően még az első negyedévben folyósítják. Légrádi Gábor, az MVH megyei hivatalának vezetője elmondta, a szűkebb hazánkból beérkezett 64 kárenyhítési kérelemből ötvenegyet, a 35 többlettámogatási igényből harmincnégyet fogadtak el, és ezekre együttesen csaknem 100 millió forintot már kifizettek.

A kár nagy részét a gyümölcstermesztők szenvedték el, ők kapták a kárenyhítés döntő hányadát is. Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelési és Értékesítési Szövetkezet elnöke nem elégedetlen a juttatással.

– Tény, hogy csak kárenyhítésről van szó, nem a teljes kár fedezetéről – jegyezte meg. Az unió ekkora összeg kifizetéséhez járult hozzá.

Az eljárás rendjét a százszázalékos kárt szenvedettek esetében korrektnek tartják a gazdák, a részleges terméskiesés adminisztrációja azonban „sok számtanórába" telt.

Úgy vélik, a statisztikai hivatal által kiadott bázisadat sem volt reális, ráadásul a fiatal gyümölcsösök nem mindegyike mutathat fel három évre visszamenő adatot. Ezekre a kedvezményes hitellehetőséget sem lehet igénybe venni, mert a bankok is több évre visszamenően igazolt termést fogadnak el fedezetnek. A szóbeszédet, hogy a gazdák kifejezetten nyertek a kárenyhítéssel, Szalánczy Zsolt cáfolta.

– A kiadásokat nem tudtuk arányosan visszafogni, sőt, az enyhe tél és az egyoldalú vegetatív fejlődés miatt a növényvédelem és a zöldmunka költsége több lett – állítja. Úgy látja, egyedül az elmaradt betakarításon, szállításon tudtak takarékoskodni.

Országosan a két jogcímre egyébként mintegy 13 ezer 600 kérelem érkezett, ezekből a hivatal 12 és fél ezret hagyott jóvá. Az elutasítások indoka többek között a határidő túllépése, a nem belterületi ingatlanon folytatott termelés, a kár előzetes bejelentésének elmulasztása volt, vagy az, hogy nem fagykár érte területre kértek támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki téríti a kötlező tüdőszűrés árárt?

"Kötelező tüdőszűrőn voltam. Kétezer forint. A munkahely köteles megtéríteni?" SMS-ben kérdezte Liza… Tovább olvasom