Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Engedély nélkül tették fel az emléktáblát

„Győr vezetése örömmel támogat minden olyan kezdeményezést – legyen az civil, vallási, vagy éppenséggel politikai indíttatású –, amely emléket állít az ország kiemelkedő magyarjainak."
Nyilatkozatot tett közzé a tegnapi városházi sajtótájékoztatón  Balogh József győri polgármester, miután a sajtóból értesült arról, hogy jobboldali politikusok – Borkai Zsolt, Somogyi Tivadar – Széchenyi István portréját megörökítő emléktáblát avattak csütörtökön a Széchenyi téren

„Győr vezetése örömmel támogat minden olyan kezdeményezést – legyen az civil, vallási, vagy éppenséggel politikai indíttatású –, amely emléket állít az ország kiemelkedő magyarjainak, különösen akkor, ha ezzel a város közterületi műalkotásainak számát gazdagítják. A Széchenyi téren csütörtökön délelőtt felavatott, gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló kerámia emléktábla szép, igényes, a tér névadójához méltó műalkotás. Egyáltalán nem méltóak azonban Széchenyi szellemiségéhez, a demokráciához az emléktábla állításának körülményei.

Ma reggel sajnálattal értesültem arról, hogy az emléktábla elhelyezéséhez az állítóknak semmilyen engedélyük nem volt és a mai napig nincsen. Az emléktábla állítói nem kérték meg az épület tulajdonosának, Győr megyei jogú város önkormányzatának tulajdonosi hozzájárulását, sem pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) engedélyét. Ez azt jelenti, hogy a felavatott műalkotást szabálytalanul helyezték el.

Értjük a lokálpatrióta szándékot, de azt a kapkodást, amely most a választási kampányban ez ügyben körültekintés nélkül és szabálytalanságok sorával kíséri a jobb sorsra érdemes Széchenyi István, városunk díszpolgára képmásának elhelyezését, nem helyeseljük" – áll a nyilatkozatban.

A polgármester újságírói kérdésre elmondta: nincs szó arról, hogy eltávolíttatnák az emléktáblát. Elhangzott ugyanakkor: ha a műemlékvédelmi hivatal nem adja meg a fennmaradási engedélyt, akkor a táblát mégiscsak le kell szedni. Az ominózus műemlék épület egyébként 1790-ben épült, Győr egyik első kétemeletes háza. Elhangzott: a fennmaradási engedély csak bírság megfizetése mellett kérhető a KÖH-től.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi a falon

A róla elnevezett győri téren tegnap felavatták gróf Széchenyi István kerámia emléktábláját. Tovább olvasom