Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Engedély nélkül temetnek?

Két győri temetkezési cég a győri jegyzőhöz fordult azzal, más cégek figyelmen kívül hagyják az előírásokat.

Két győri temetkezési cég a győri jegyzőhöz fordult azzal, hogy miközben a törvényi előírások betartása számukra nemcsak pluszenergia és -pénz, addig más cégek figyelmen kívül hagyják azt. A jegyzői hatáskör miatt a szabályokat betartók a következetesebb eljárásban bíznak. Dr. Kovács Lajos jegyző szerint mindez a konkurenciaharc következménye.

Megosztott piac

Azt eddig is tudtuk, hogy valóságos méhkasba nyúl az, aki a temetkezési piacról szerez be információt. A háttér egyszerű: a rendszerváltás után tömegével megjelenő kisebb és nagyobb temetkezési vállalkozások szó szerint megosztották a temetkezési piacot. Az életképes cégek talpon maradtak és igyekeznek lépést tartani a törvényi változásokkal, legutóbb a temetkezésről szóló passzus módosításával.

Alapkövetelmények sora

– A temetkezéssel foglalkozó cégeknek például most a székhelyükön túl szigorú előírásoknak megfelelő telephelyet is ki kell alakítaniuk – tájékoztatott Borbélyné Paár Éva, az egyik temetkezési vállalat vezetője.
– Többen szakirányú képesítést szereztünk, vizsgáztunk. Be kellett vizsgáltatnunk a vizet. Tűzvédelmi oktatást tartottunk a telephelyen, és még sorolhatnám, hányféle alapkövetelménynek kellett eleget tennünk. Rajtunk kívül még egyetlen győri cég tette ugyanezt. Úgy tűnik, hiába, mert több megyei vállalkozás munkatársa szakmai végzettség és alapfeltétel nélkül végzi tevékenységét. Előfordul, hogy italmérőben kérnek meg embereket a sírásásra, s az is konkrét eset, hogy a temetésen egy sárga vontatókötéllel engedték le a koporsót a sírgödörbe.
– Sok hozzátartozó a fájdalom és a gyász miatt elgyengül, végig sem gondolja, mi történik körülötte – folytatta Borbélyné Paár Éva. – A szakmában viszont szükség volna a kegyeleti elvárások és a törvényi előírások betartására. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy egymást segítve tudjunk együtt dolgozni, szükség esetén a temetéseket koordinálni. Utóbbira jó példa a kommunális szolgáltató által működtetett számítógépes rendszer, amely a temetések helyét és idejét évek óta összehangolja.

Konkurenciaharc

A temetkezési cégek panaszos levele kapcsán megkerestük dr. Kovács Lajos jegyzőt, aki – a hatósági ügyre hivatkozva – csak annyit árult el: mindez a konkurenciaharc következménye, s minden egyes esetet, feljelentést kivizsgálnak. Egyedi hatósági ügy lévén viszont csakis az érintettek kaphatnak felvilágosítást.

20 helyett 600

Az évtizedekkel ezelőtti, 19 megyénként egy (plusz egy fővárosi) temetkezési vállalat helyett ma mintegy 600 cég, vállalkozás működik az országban, amiből közel 20 Győr-Moson-Sopronban temettet. A temetkezésről szóló törvény módosítása várhatóan erősíti azt, hogy a temetkezés is egyfajta szolgáltatás, amit törvények és jogok szabályoznak, ugyanakkor a hazai temetkezési kultúrának egyeznie kell az uniós normákkal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a térségi rendőrállomást

Saját rendőrsége van Tétnek: csütörtökön ünnepélyesen felavatták a kistérségi rendőrállomást. – A rendőrállomás avatása azt jelenti, hogy lépésről lépésre biztonságosabbá válik környezetünk. Kívánom, hogy minél jobb személyes kapcsolat alakuljon ki a lakosság és az itt szolgálatot teljesítő rendőrök között - mondta Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium vezető főtanácsosa. Tovább olvasom