Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Engedély lett, változás nincs

Megint eltelt egy év: tavaly márciusban írtunk utoljára a volt Győr - Richards-csónakház lepusztult épületéről, s akkor a tulajdonos azt ígérte, nyárra lebontja a Duna-part szégyenfoltját. Nem így lett. Az építési engedélyt azóta megkapta ugyan, de akár még két évig maradhatnak az áldatlan állapotok.
Tavaly március óta egyetlen látható dolog változott a romos csónakházon: (egy, azóta már foszlásnak indult) zöld hálóval fedték be az épületet... Ennél nagyobb horderejű hír, hogy az ingatlan tulajdonosa január elején megkapta az építési engedélyt, amely februárban jogerőre is emelkedett, azaz – elvileg – megkezdhető a terület tulajdonosa által tervezett beruházás. Éppen ideje lenne, hiszen az épület évek óta a város szégyenfoltja; több tulajdonoscserét követően végül tavaly márciusban Győr jegyzője hivatalosan szólította fel az érintett (névtelenséget kérő) vállalkozót, hogy adja be a kérelmet vagy építési, vagy bontási engedélyre, azaz „történjen már valami". Történt is: a vállalkozó az építési engedélyt kérte, s meg is kapta – hogy mire, arról akkor nyilatkozott is a Kisalföldnek.

Emlékeztetőül: a tervek 30 szobás sporthotelről, étteremről, kávézóról, és egy jachtkikötőről szóltak, amelyek megvalósítása előtt most, a jogerős építési engedély birtokában szabad az út. Arról azonban, hogy pontosan mi is épül, és mégis mikor, hiába kérdeztük a csónakház tulajdonosát: miután több mint két hónapja ígéri lapunknak, hogy beszámol terveiről, végül közölte, mégsem nyilatkozik.
Az mindenesetre nem túl jó előjel, hogy bár tavaly tavasszal azt ígérte, nyárra az oszlopokig lebontja az épületet, az ma is ugyanúgy áll.

Mint ahogy az sem, hogy a város tervtanácsa is csak nehezen, harmadik nekifutásra fogadta el a leendő vízparti szálloda tervét, azaz a stratégiailag meghatározó terület tulajdonosának nem igazán sikerült azonosulnia sem a belváros hangulatával, sem a városvezetés elképzeléseivel.

– Az első tervek teljességgel figyelmen kívül hagyták a realitásokat és a lehetőségeket, a környezetet. Egy városképileg elfogadhatatlan, túlságosan nagy, kastélyszerű épület terveit utasította el a tervtanács, s ezt második nekifutásra sem sikerült teljesen áthidalni. A benyújtott dokumentáció anyaga ráadásul hiányos és elnagyolt volt, hiányoztak a műleírások és tervezési adatok – mondta Révi Zsolt győri főépítész. Végül harmadszorra sikerült benyújtani a tervtanácsra egy elfogadható, bár a főépítész szerint messze nem ideális elképzelést – igaz, a győri építési szabályzatnak és rendezési tervnek még az sem felelt meg teljesen... „Pedig a városnak erősen érdekében áll, hogy ez a szégyenfolt eltűnjön, s a belváros szívében, a Püspökvárral szemben ne egy rom éktelenkedjen", mondta Révi Zsolt, megelőzendő az önkormányzat vélt „kukacosságára" vonatkozó vádakat.

Úgy tudjuk, ahogy szinte minden hasonló beruházás „gazdái", úgy a csónakház tulajdonosa is jelentős uniós forrásokra számít a megvalósításhoz, információink szerint azonban ahhoz, hogy eséllyel indulhasson a ROP (Regionális Operatív Program) pályázatain, hiányzik a megvalósíthatósági tanulmány. Ez a dokumentum elemzi a leendő beruházás gazdasági, üzleti, turisztikai környezetét, s felméri a piacot, azaz jelen esetben azt, van-e, lehet-e fizetőképes kereslet a tervezett szálláshelyekre. Egy hasonló, a beruházás életképességét vizsgáló tanulmány elkészítése nem olcsó, fél-másfél millió forintba kerül, e nélkül azonban szinte esélytelen jelentős uniós támogatás elnyerése.
Mivel tudomásunk szerint nem készült elemzés arról sem, hogyan illeszkedik majd a leendő létesítmény a vízparti természeti környezetbe, a győri vízpart-rehabilitáció terveit készítő Győri Építész Műhely szakemberei valószínűleg további ajánlásokat tesznek a beruházáshoz. Idejük – sajnos – lesz rá, az építési engedély jogerőre emelkedésétől számítva ugyanis két év áll a tulajdonos rendelkezésére a tényleges építkezés elkezdéséhez. Ami azt jelenti, hogy akár 2010-ig nézhetjük a romokat...

A túlpartról nézelődők még jó ideig láthatják a belváros szégyenfoltjának számító építményt; a tulajdonosnak két éve van az eltüntetésére.

Olvasóink írták

  • 1. paradoicsom 2008. április 16. 17:44
    „NAGYON MEGNEZNEM MIT EPITEK ODA,MIVEL MINDEN EVBEN A LEVONULO ARVIZ NAGYON TONKRE TESZI AZ EPULETEKET. EGY EGYSZERU BERUHAZAS IS 30-50 MILLIOBA KERUL. HATALMAS COLOPOKRE KELLENE EPITKEZNI ,AHOGY TESZIK RENGETEG ORSZAGOKBAN.LENNE MEGOLDAS BIZTOS !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívinfarktust kapott a kórházi folyosón?

Szívinfarktus a diagnózis a győri kórház folyosóján hozzátartozói szeme láttára meghalt 51 éves betegnél. Tovább olvasom