Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Engedély kilencvenmillióért: Dunapart Rezidencia

Győr - Nem verték nagydobra, de múlt pénteken megállapodás született a város és a Dunapart Rezidencia Kft. között. A beruházó mintegy 90 millió forintos vállalásáért cserébe ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott az épületre; a lakók így mostantól nem „építési telken" élnek – értesült a Kisalföld.

A Rezidencia ügye tavaly június óta téma lapunkban: a 220 lakásos épületegyüttes Győr (belvárosának) egyik látványossága, a lakók ősz óta költöznek be új otthonaikba; annak ellenére, hogy mostanáig nem volt engedélye az épületnek – de erről legkevésbé a tulajdonosok tehettek.

A napokban tehát jelentős változást történt: megállapodás született a város és a beruházó cég között, az utóbbi fél olyan vállalásokat és garanciákat tett le az asztalra, amely alapján megkaphatta az ideiglenes használatbavételi engedélyt. A megállapodást Borkai Zsolt polgármester és dr. Jakab Tamás beruházó írta alá.

Dr. Papp László jegyző a Kisalföldnek elmondta: a Dunapart Rezidencia Kft. beruházója 149 lakásra kérte az ideiglenes engedélyt, de ennek feltételei voltak. Jelen pillanatban 106 parkoló áll rendelkezésre, de 191 szükséges.

A megállapodás értelmében a város elfogadja, ha a Széchenyi híd alatti murvás területen egyelőre 85 parkolóhelyet alakítanak ki – az ehhez szükséges pénzt (csaknem 81 millió forintot) már letétbe is helyezte a beruházó. További hétmillió forintot pedig a Duna-parti korzó még hiányzó, a rezidencia-lakóépület és a Széchenyi híd közötti részének biztosítékaként helyezett letétbe Jakab Tamás.

Ez azonban nyilvánvalóan ideiglenes megoldás csak, hiszen 2009. június 30-ig a meglévő 106 mélygarázsos parkoló mellé 229-et kell még parkolóházban megépítenie a Dunapart Rezidencia Kft.-nek (összesen tehát 335-öt). Ennek az óriásgarázsnak az építési engedélyeztetése jelenleg is zajlik, s feltétel volt, hogy míg épül, a már említett murvás 85 parkolóhelyet is biztosítani kell a lakók számára.

Dr. Papp László hangsúlyozta: „A hivatalvezetés következetes, a város érdekeit figyelembe vevő eljárásának eredménye a megállapodás. Az építési engedélytől eltérő kivitelezés miatt korábban fennmaradási engedélyt kellett kérnie a beruházónak; az engedély nélküli használatot határozatilag megtiltottuk, ezért kizárólag a beruházó felel." Győr a többi hasonló beruházás miatt sem engedhetett, melyekből jelen pillanatban is több van a városban. 

Dr. Jakab Tamás egyelőre nem kívánta kommentálni a megegyezés hírét, de mint mondta, hamarosan sajtótájékoztatót tartanak ebben a témában.
A lakók érthető módon örömmel fogadták a megegyezés hírét, ami meglepőbb volt a kívülálló számára, hogy különösebben eddig sem aggódtak amiatt, hogy hivatalosan nem is költözhettek volna be az épületbe.

Egy fiatal pár ősz óta él új otthonában, ők azt tarják, „nincs is olyan építkezés, ahol az elején ne lennének gondok". Nyilván sokakban felvetődik a kérdés, hogy ha az épületegyüttes több lakása üres (a beruházó is a 220-ból egyelőre csak 149 lakásra, illetve üzlethelyiségre kért használatbavételi engedélyt), akkor a közös költségek kiket és mekkora mértékben terhelnek. Nos, a lakóktól azt a választ kaptuk, hogy mindenki a hőmennyiségmérő alapján fizet, az üres lakások „közös költségét" pedig – megállapodás alapján – a Rezidencia állja. „Nincsenek egyelőre 50–60 ezres közös költségek, amelyekről mi is hallottunk, mint városi pletyka" – tették hozzá.

Olvasóink írták

 • 5. 1 lakó 2008. február 06. 10:28
  „Ez a cikk nem egy fizetet hirdetés Jakab Tamás Úrtól?
  Áldatlan állapotok, nem szakemberek által végzett minősíthetetlen munka, szerződésben rögzített és a "város legjobb ügyvédje" által ellenjegyzett szerződés egyoldalú megszegése, nyílt és burkolt fenyegetések, stb. Ez a Dunapart Rezidencia Valóság. Valóban érdemes lenne egy-két lakásba bemenni, és az ott lakókkal őszintén elbeszélgetni. Ami jól működik azok az ígérgetések.
  A közös költség valóban nincs 50-60 ezer, de az egyéb járulékos, a lakás fenntartási költségeivel kijön ez az összeg. És ezek az egyéb költségek-amit a Dunapart Rezidencia állapított meg- ezek az összegek egy része jogtalan a többi pedig igazságtalan és eltúlzott.”
 • 4. Adófizető 2008. február 04. 14:15
  „Tisztelt Polgármester úr!
  Rendben van hogy letétbe helyeztettek a sétány folytatására pénzt,de:
  -mi lesz a sétány kezdetével / Dunakapu tér-Dunapartrezidencia között/
  -mi lesz a közvilágítással a fenntebb leírt területen / most igazán balkáni állapot van,pedig egy nagy forgalmú belvárosi utcáról van szó.
  -mil lesz a Móricz Zs út aszfaltozásával.
  Úgy gondolom ez meg az Önök kötelessége lenne megépíteni.”
 • 3. antikorruptor 2008. január 31. 19:51
  „Hogy lehet , hogy Győrben mindent lehet, ha van előírás az mindenkire vonatkozik vagy mindig vannak kivételek?
  Érzelmek , érdekek.....

  Sajnos ez a következetlenség miatt zeng Győrtől az országos média.
  Oda kellene végre figyelni kik az érdekeltek és a szenvedők.
  Érdemes megnézni a lakások tulajdonosainak listáját sok minden kiderülne miért születik ilyen kedvező megállapodás.”
 • 2. . 2008. január 31. 09:56
  „Lakókat miért nem kérdezi meg soha senki,egyetlen újságíró sem??
  Miért nincsenek szép "képek" az újságban a lakásokról,talán ledöbbenének páran ha látnák.
  Szépen burkolva van ez a dunapartrezidencia probléma,és átverve a lalók,de nagyon.....”
 • 1. kétkedő 2008. január 30. 09:19
  „"murvás területen egyelőre 85 parkolóhelyet alakítanak ki - az ehhez szükséges pénzt (csaknem 81 millió forintot)"

  murvás területen, 85 parkoló 81 millióba kerül?....:-)))))))

  "Dr. Jakab Tamás egyelőre nem kívánta kommentálni a megegyezés hírét, de mint mondta, hamarosan sajtótájékoztatót tartanak ebben a témában."

  Addig nyilván kigondolják , hogyan fogalmazhatnának meg még dr. Papp László kijelentéseinél is hatalmasabb általánosságokat az ügyben. Így aztán mindenki azt értheti alattuk, amit szeretne. Bár felesleges energia- és időpocsékolás, mert mindenki pontosan érzi/tudja, miről is van itt szó valójában.

  ,,Nincsenek egyelőre 50-60 ezres közös költségek, amelyekről mi is hallottunk, mint városi pletyka"

  Persze hogy nincs. Miért... volt vki, aki ezt anno elhitte?

  Sajnos megint egy hír, ami lényegében az ég világról semmi érdemlegesről nem szól. Egy szerepe van, kitölt pár sort az újságban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak segíteni akart – eltörték az arccsontját

Győr - Segíteni akart egy, a győri Kálóczy téren megtámadott párnak egy pannonhalmi férfi, így a… Tovább olvasom