Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Enesei elkerülő: idén nem készül el

Több mint hétmilliárd forintba kerül, de egyelőre úgy tűnik, egy mindössze 110 millió forintos tételen csúszik meg a 85-ös főút enesei elkerülőszakaszának építése. Háromhektárnyi terület régészeti feltárására nincs pénz.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tavaly nyáron kezdte építtetni a 85-ös főút hét kilométeres enesei elkerülőszakaszát. A kétszer kétsávos autóút kivitelezését a Colas Építő Zrt. és a Lavinamix Építő Kft. alkotta konzorcium végzi, áfával együtt 7,2 milliárd forintért. A szerződésben rögzített befejezési határidő 2010. november 30., de már most biztos, hogy a beruházás nem készül el addig.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. szóvivője portálunk kérdésére elmondta: a törvényben előírt régészeti szakfelügyelet során kiderült, hogy a már feltárt 14 hektáron felül további 2,8 hektáron szükséges ásatásokat folytatni Enese és Kóny térségében. Ennek költségigénye nettó 110 millió forint, amire azonban még nincs fedezet. ˝Tárgyalásokat folytatunk, hogy mielőbb meglegyen a pénz a régészeti munkálatokra˝ – hangsúlyozta Loppert Dániel.

A szerződésben rögzített befejezési határidő 2010. november 30., de már most biztos, hogy a beruházás nem készül el addig. Fotó: H. Baranyai Edina.
A szerződésben rögzített befejezési határidő 2010. november 30., de már most biztos, hogy a beruházás nem készül el addig. Fotó: H. Baranyai Edina.

A szóvivő nem tudott új befejezési határidőt mondani, csak azt erősítette meg, hogy a november 30-i dátum nem tartható. Miután az információink szerint legalább egy-másfél hónap időigényű ásatás jövő tavasznál előbb nem fejeződhet be, az elkerülő legkorábban 2011 nyár végén, ősz elején készülhet el.

Elképzelhető egyébként, hogy a régészeti mizéria nélkül is csúszna az átadás, a konzorcium ugyanis a május-júniusi rendkívüli esőzések miatt közel két hónapon át csupán kárenyhítéssel és kármegelőzéssel tudott foglalkozni. Azóta több helyütt lefektették a betonalapot és az aszfaltréteget. A következő hetekben minden olyan munkafázist elvégeznek, aminek műszakilag van értelme, így például befejezik a rábapatonai csomópontot.

A beruházás során egyébként a NIF Zrt. eddig bruttó 880 millió forintot fizetett ki a megelőző feltárásokra. A régészek négy helyszínen dolgoztak: a rábapatonai elágazónál és a kónyi Proletár-dűlőben (két-két lelőhelyen), az Enesét Bezivel összekötő út mellett és az enesei illegális szeméttelepnél. Régészeti jelenségek (házak, kutak, gödrök, sírok) és leletek ezrei kerültek elő a földből az újkőkortól az Árpád-korig.

Olvasóink írták

 • 7. urbaniastapista 2010. szeptember 17. 08:55
  „A 880 millió az egész 12%-a. Marha sok pénz.
  Nagyon zár alatt lehet a kassza, vagy nagyon berághattak az ásatásokra, ha már azért az 1,5 %-nyi többletért is ennyit kell tárgyalni.
  Amúgy ha van pénz, és akarat, akkor nagyon gyorsan meg tud épülni egy út (lásd.: M6), ha meg nincs, akkor a munka (kifizetések) elnyújtásán spórolnak, mint itt, vagy a két éve épülgető komáromi elkerülő úton.”
 • 6. Jerry 2010. szeptember 16. 20:24
  „krieghofnyuszi,igazad van,Csornának kellett volna az elkerülő, de a helyi fidesznek nem.Márpedig tudjuk tapasztalatból, hogy ahol a narancsosok kerülnek többségbe,ott a szakértelem, a józan ész marad kisebbségbe.”
 • 5. krieghofnyuszi 2010. szeptember 16. 09:08
  „Csornának sokkal nagyobb szüksége lett volna rá,és persze előbb is mint Enesének...
  Politika-”
 • 4. Hozzászóló 2010. szeptember 16. 08:55
  „Nyilvánvaló kamu az egész. Bénáznak, csúsznak és mivel kötbért kellene fizetni, ezért ráfogják szépen a régészeti feltárásra. Nyilván az engedélyezésnél is kiderült, hogy mekkora területet kell feltárni.”
 • 3. janika 2010. szeptember 16. 07:11
  „A luca szék előbb el fog készülni az biztos. No persze míg ezzel tapogatóznak addig lesz munkájuk.Jó hogy nem kezdenek el régészkeind is közben, ismét!”
 • 2. MotorosPista 2010. szeptember 16. 03:09
  „Made in húngári!!!!!”
 • 1. miracle 2010. szeptember 15. 09:10
  „Mindig ez a régészeti izé.
  Ráadásul ki sem ássak, meg meg sem építik, mindenki ül, mint a jó gyerek, szívatjuk saját magunkat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint szétverték a gyárvárosi vasúti aluljárót - videó

Két hét telt el az első pusztítás óta, mire újra vandálok estek neki a gyárvárosi vasúti… Tovább olvasom