Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Energiatakarékosan is közel az éghez

Pannonhalma - Kétszázhúszmillió forintból kifordítják sarkaiból a pannonhalmi bencés gimnázium és kollégium épületét: kívülről-belülről megszépül az intézmény. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében uniós pénzből futja erre.

A jövőnek is elébe megy az a nagyszabású felújítás, amely a jövőben az itt tanuló 324 diák komfortérzetét erősíti: az épületgépészeti munkálatok mellett a gimnáziumi épületben az informatikai fejlesztés és az akadálymentesítés kap kiemelt hangsúlyt. Már hozzáláttak az új, 14 állásos lift megépítéséhez is. Fontos szempont a fejlesztéseknél az energiatakarékosság is. Hardi Titusz, a bencés gimnázium igazgatója a projekt bemutatása kapcsán elmondta, az intézmény megalapítása és működése óta sem volt hasonló méretű, kiemelt beruházás.

– A pannonhalmi olasz gimnáziumot 1939-ben kezdték el építeni és ’43-ra készült el – tekintett kicsit a múltba Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. – Kisebb felújításoktól eltekintve érdemi, a mai iskolai követelményeknek megfelelő átalakításokat nem tudtunk vállalni, a mostani, nyertes pályázat azonban utat nyitott ennek. Olyan modern környezetben tanulhatnak majd a diákjaink, amely a legkorszerűbb nevelési-oktatási igényeknek is megfelel.

Az épületgépészeti munkálatok mellett a gimnáziumi épületben az informatikai fejlesztés és az akadálymentesítés kap kiemelt hangsúlyt. Fotó: Krizsán Csaba
Az épületgépészeti munkálatok mellett a gimnáziumi épületben az informatikai fejlesztés és az akadálymentesítés kap kiemelt hangsúlyt. Fotó: Krizsán Csaba

A főapát elárulta, a pályázat minden részletében együttműködtek a bencés atyák, a tanárok és a tervezők – ez a fajta együtt gondolkodás jellemzi a főapátság többi, turisztikai, oktatási, kulturális, szociális és önfenntartó tevékenységét is.

Hardi Titusz, a bencés gimnázium igazgatója úgy tájékoztatott, két hét késéssel indul az iskolaév, az őszi szünet kihagyásával behozzák a tananyagban való lemaradást. Ez a kis áldozat megéri, annyi plusszal, szépséggel gazdagodik az intézmény. A tervezés a Czita Építész Iroda munkatársait dicséri, a kivitelezői munkálatokat egy hónapja az Euro Generál végzi. Beck Sándor főmérnök elmondta, tartják a határidőt, ám a főapátság szinte minden szeglete okoz meglepetést, amely sok helyen sajátos építészeti megoldást kíván.
Szállóhely nincs, kevesebb a parkoló

Az építkezés folyamatos mind az apátság, mind pedig a Kosaras-domb területén, mindez annyiban befolyásolja a jelenlegi turistaforgalmat, hogy a gimnáziumban nincs szállás és a gépkocsiparkoló is kevesebb, ezzel együtt várják a turistákat, mindazokat, akik kíváncsiak Pannonhalmára, a monostor megannyi szépségére.

Olvasóink írták

 • 8. Josh30 2009. augusztus 06. 21:26
  „Shiba, igaz: mindenütt van "selejt". Gondolom, még a bencéseknél is. Mindazonáltal az országnak hírnevet, hasznot, dicsőséget hozó emberek között az átlagot meghaladóan sokan vannak, akik egykor a pannonhalmi falak közül kerültek ki.
  Mindenesetre egyetértek Tancskaszabell-lel a lényeget illetően...”
 • 7. Shiba 2009. augusztus 05. 11:30
  „Hmm... azért a világhíres,rangos bencés diákokról is lenne mit mesélni... Sztem nem kéne így elszállni tőlük...
  De tény,hogy az oktatás színvonala nagyon magas; annyira,hogy jó páran beleroppannak...”
 • 6. Shiba 2009. augusztus 05. 11:30
  „Hmm... azért a világhíres,rangos bencés diákokról is lenne mit mesélni... Sztem nem kéne így elszállni tőlük...
  De tény,hogy az oktatás színvonala nagyon magas; annyira,hogy jó páran beleroppannak...”
 • 5. TancsKaszabell 2009. augusztus 05. 07:50
  „Nem ez a lényeg,kedves barátaim!
  A lényeg,hogy ez az épületegyüttes világhírű INTÉZMÉNY,a szó legnemesebb értelmében! Mindig az ország hasznára tette amit tett ! A miénk ,az országé és az enyém is pedig én nem vagyok hívő ember.
  Aki erre nem gondol és butaságokat ír válaszra sem érdemes !”
 • 4. Josh30 2009. augusztus 05. 00:15
  „janika, te nagyon kisbetűs... (Még jó, hogy tudod a helyed... :) )
  Bencés diáknak lenni rangot mindig is rangot jelentett és jelent ma is. Nem a papok kapták a pénzt, hanem a népünk a lehetőséget, hogy olyan minőségű emberek nevelődjenek ott, akik alkalmasint még az országot is kihúzhatják a kakiból, annak ellenére, hogy a magadfajták erősen húzzák őket visszafelé...
  Van egy mondás, miszerint mielőtt megszólalsz, gondold át, hogy mondandód értékesebb-e, mint a csönd, amit meg fogsz törni vele. Én azt javaslom, rágódj el kicsit ezen az okosságon a következő hozzászólásod előtt.
  (Mellesleg: én nem voltam bencés diák, de értékelem az ottani oktatás színvonalát.)”
 • 3. CsabaKiraly 2009. augusztus 05. 00:14
  „Az "unios penz" azt jelenti, hogy a EU adta a penzt egy vilag-hiru iskolanak amit az Apatsag hozott letre. Persze ez neked "kinai" mivel a nyolc osztalyodbol 7 evet a masodikba toltotted. Te meg azt se tudod felfogni mi az, hogy "gimnazium".”
 • 2. CsabaKiraly 2009. augusztus 04. 23:37
  „Gondolom szerinted minden utca saroknal egy kis-kocsmat kellene epiteni a penzbol.”
 • 1. janika 2009. augusztus 04. 20:16
  „Mi az, hogy uniós pénzből? Talán a papok fogják azt visszafizetni? Vagy ha nem kell visszafizetni, akkor az a legfontosabb helyre került? Nincs erre a pénzre rászorultabb ebben az országban? Már megint kik tömik a papokat pénzel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakóutcák továbbra is a középpontban

Győr - Győr 4-es választókörzetéhez tartozó utcák, parkok befejezett, illetve induló fejlesztéseiről… Tovább olvasom