Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Energiatakarékos felújítások

Ismét lehet pályázni Győrben – szeptember 30-ig – a paneles épületek energiatakarékos felújítására. A lakóközösségeknek a költségek egyharmadát kell saját erőből előteremteni.
Nagy sikere volt Győrben eddig is az energiatakarékos lakásfelújítási programnak, amelynek lényege, hogy az elvégzett munkák értékének egyharmadát kell a lakóközösségeknek fizetniük, egyharmados arányú a helyi önkormányzati és ugyanilyen mértékű az állami támogatás. Mint a városházi sajtótájékoztatón elhangzott, ismét nagy érdeklődésre számítanak.

Erre az előzetes tájékozódásból lehet következtetni, s abból is, hogy többen vannak, akiknek gyakorlatilag már készen van a pályázatuk, csak a legutóbbi alkalommal már nem fértek bele a rendelkezésre álló keretbe. Nekik a dokumentumokat már csak „aktualizálni" kell.

Szoros a határidő

A napokban meghirdetett újabb programhoz 150 millió forint állami támogatás és ugyanennyi önkormányzati támogatás áll rendelkezésre (az önerővel együtt tehát 450 millió forint). A pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani, és ez szigorú határidő, hiszen a feldolgozáshoz, az állami támogatási kérelem beadásához mindössze egyetlen hónap marad.
A pályázati kiírás részletesen olvasható a polgármesteri hivatal honlapján (www.gyor.ph.hu), a szükséges dokumentumok az internetről le is tölthetők. Akinek nincs ilyen lehetősége, a Czuczor Gergely utcai okmányirodán ingyenesen megkaphatja a pályázati anyagokat.

Ablak, tető, lift, fűtés...

Támogatásra lakásszövetkezetek, lakóközösségek pályázhatnak: iparosított (panel, blokk, alagútzsalu, öntött, illetve vasbetonvázas) technológiával épült, legalább 10 lakásos lakóépületek energiamegtakarítást eredményező felújításához. Legnépszerűbb eddig az ablakcsere volt. Lehetőség van a homlokzat, a tető hő- és vízszigetelésére, sőt, épületgépészeti berendezések, rendszerek energiamegtakarítást hozó felújítására. Például a központi fűtési berendezések, hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek cseréjére. „Belefér" a pályázatba a világítás, a felvonó, a szellőzőrendszer felújítása is.

Támogatás csak lakásokra vehető igénybe. Az épületben lévő, nem lakás célú helyiségek tulajdonosainak is vállalniuk kell a felújításban való részvételt, ám a rájuk jutó költséghányadot teljes egészében meg kell fizetniük. A feltételek között fontos, hogy a pályázónak nem lehet közműdíjhátraléka.

A pályázónak tudomásul kell vennie, hogy ha a megítélt állami támogatás folyósítása nem a pályázó és nem az önkormányzat hibájából hiúsul meg, a hiányzó részt pótolnia kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipöckölt laktanyapályázat

Félmilliárd forintos beruházás: egy szociális otthon úszott el az uniós pályázati útvesztőben. A… Tovább olvasom