Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Énekkar: gyermekhangok Győrben

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia az ősz folyamán az Európai Unió városaiban koncertezik.

A 140 tagú, székely fiatalokból álló zene- és énekkar Gyermekhangok Európáért címet viselő körútja során szeptember 15-én, csütörtökön este hat órakor Győrben, a Széchenyi téren lép fel. (Eső esetén a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Díszterme – Széchenyi tér 8–9. – ad otthont a rendezvénynek.)

Klasszikus szerzők műveiből, magyar egyházi és népdalokból, valamint más népek dalaiból – eredeti nyelven – adnak elő feldolgozásokat, amelyeket Haáz Sándor zenetanár, az együttes vezetője hangszerelt.

Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a gyermekfilharmónia tavaly novemberben nagy sikerrel lépett fel a Parlamentben, a meghívás Magyarország soros európai uniós elnökségének apropóján történt.

Mostani körútjuk végállomása Brüsszel, állomásai pedig – Győr után – Szlovákia, Ausztria, Németország és Belgium lesznek. Az Országgyűlés által támogatott hangverseny érdekessége, hogy a részt vevő gyerekek között felvidékiek, délvidékiek, kárpátaljaiak és hazai gyerekek is vannak, reprezentálva a Kárpát-medencében élők összefogását.

Az igazgató egy másik közeli programról is hírt adott. Október 9. és 14. között 15 ország pedagógusaiból és diákjaiból álló nemzetközi Comenius-delegációt fogadnak.

Az együttműködéshez a Liszt-zeneiskola egy sikeres pályázattal kapcsolódhatott. Győr mellett másik hét európai városban tesz látogatást a kivételesen nagyszámú, hatvanfős küldöttség, hogy megismerkedjen a vendéglátó ország nevezetességeivel, hagyományaival.

A zeneiskola Pannonhalmára, Bábolnára és Budapestre is elkalauzolja majd a vendégeket. Október 10-én központi ünnepséget rendeznek Liszt Ferenc tiszteletére: Bogányi Gergely zongoraművész tart rendkívüli zeneirodalom-órát és hangversenyt a zeneiskola tanárainak, növendékeinek és a nemzetközi delegációnak.

Olvasóink írták

  • 1. csk 2011. szeptember 16. 08:59
    „Tegnap, azaz szeptember 15-én aki részt vett a koncerten az felejthetetlen élményben részesült. Keresem a híradásban erről az eseményről a tudósítást, de nem találom, remélem csak én nem vagyok elég ügyes, hogy megtaláljam.

    Az ilyen eseményekről kellene tudósítania a Kisalföldnek, a jó példákat bemutatni, Haáz tanár Úrral készített riportot bemutatni, a gyerekeket befogadó családok élménybeszámolóját továbbítani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az iskolabővítésre Téten

A téti iskolában hamarosan egy helyre költözhet az alsó és a felső tagozat. Az építkezéshez… Tovább olvasom