Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Énekelt költők a világhálón

Győr - A Hangraforgó együttes egyedülálló kezdeményezése az InterNetVers Fesztivál. A honlapjukra idén „felajánlott" 50 kortárs költeményből 40 zenés produkció született, ebből 21 kapott meghívást a dalolt versek háromnapos bemutatójára.


Felmerülhet a kérdés: miként kerülhet építő kapcsolatba a világháló és a vers? Erre válasz helyett, a Hangraforgó együttes – Faggyas László és F. Sipos Bea – egyedülálló kezdeményezése, az idén már második InterNetVers Fesztivál a hiteles és működő példa. A győri muzsikusok a XXI. század ma már nélkülözhetetlen eszközét használják fel arra, hogy a kortárs költők és a verséneklő előadók, zeneszerzők egymásra találhassanak. A korszerű technika jóvoltából nemcsak éltetni, hanem frissíteni és népszerűsíteni is szeretnék, sőt tudják az énekelt vers ősi műfaját.

A főszervező, Faggyas László érdeklődésünkre elmondta: a háromnapos fesztivál amellett, hogy be- és megmutatkozási lehetőséget kínál a muzsikusoknak, összeköti a világ különféle tájain élő magyar „szigeteket" is, hiszen Kanadából, Németországból és Romániából is érkeznek résztvevők. A zenész szerint: sokkal több emberhez juthat így el a kortárs irodalom, mivel manapság inkább a világhálón, mint esetleg folyóiratokban, könyvekben böngésznek az emberek.

Megemlítette: idén hármas jubileum – Radnóti Miklós 100, Kányádi Sándor 80, Nagy Gáspár 60 éve született – teszi még emelkedettebbé a fesztivált. Mindhárom költő munkásságának szentelnek külön ünnepi programot. Különlegesnek számít még pénteken a Misztrál együttes koncertje, amely „akadálymentesen", jeltolmács és indukciós húrok segítségével a siketek és a nagyothallók számára is élvezhető lesz. A programot közönségtalálkozók, rendhagyó irodalomórák és kiállítások egészítik ki. Az utóbbiak közül sajátosnak ígérkezik az a karikatúra-tárlat, amelyre irodalmi témájú alkotásokkal pályáztak a művészek, köztük Bacsa Gergely, Békési (Joe) József, Gáspár Imre és Szabó László Róbert (Marabu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Győri INTERNETVERS FESZTIVÁL

Győr - A rendezvény három nagy magyar költő, Radnóti Miklós 100., Kányádi Sándor 80. és Nagy Gáspár… Tovább olvasom