Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Emlékülés és könyv Horváth Árpád tiszteletére

Győr - Remek könyv készül, december közepén jelenik meg Horváth Árpád emlékezetére. Nem csak a technikatörténet iránt érdeklődőknek izgalmas olvasmány – főleg a győri lokálpatrióták forgathatják lapjait élvezettel.
Régen lejárt a polihisztorok kora, ma már az egyes szakmák is sokféle részterületre bomlottak, oly hatalmas az ismeretanyag, nincs emberi agy, amely akár csak átlátni tudná. Horváth Árpád még afféle ember volt, aki mindenről akarta tudni, miért és hogyan működik, s ezt igyekezett megértetni vonzóan, olvasmányos, gyakran anekdotázó formában másokkal is. Tudós ismeretterjesztő volt, rá emlékezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a napokban Győrött a TIT Pannon Egyesülete. (Az eseményen Túróczi Mária tanár-festőművész munkásságának is adóztak.)

Horváth Árpád Győrött született, éppen 100 éve (1990 januárjában halt meg). Érdeklődése már diákként a technika felé fordult, házi laboratóriumában kísérletezgetett, idővel aztán (1930-ban) kémia–áruismeret–földrajz szakon szerzett egyetemi diplomát. A gazdasági válság nehéz időszaka után a Győri Vegyvizsgálóban kapott állást, óraadó a Női Felsőkereskedelmi Iskolában, majd a Gráb-gyár alkalmazottja, a háború után tanár, utoljára a Rejtő-szakközépiskolában.

1958-ban családjával Budapestre költözött, ám gyakran visszajárt Győrbe, a Széchenyi-egyetem jogelődjében, a távközlési és műszaki főiskolán technika- és tudománytörténetet tanított.

„Közben" írt 30 könyvet, egyebek között Jedlik Ányosról, Eötvös Lorándról, Vásárhelyi Pálról, a csillagászatról, a világegyetemről, a csodafegyverekről, a távcsőről, utakról, hidakról, vasutakról, Vernéről, a fényképezés történetéről, az ágyú históriájáról...

Halálának évfordulójára izgalmas, sok érdekességet tartalmazó könyvet ad ki az Universitas – Győr Nonprofit Kft. A szerkesztő Baksa Péter és Winkler Csaba igen alapos munkát végzett. Nem csupán Horváth Árpád tudományos-írói munkásságát foglalták össze. Helyet kapott számos beszélgetés, cikkrészlet, levél, s különösen élvezetesek Horváth Árpád naplójegyzetei, emlékei nemcsak szülővárosáról, hanem utazásairól is.

A kötet egyik szerkesztője, Winkler Csaba még személyesen is ismerhette – kalapos, barátságos öregúrként – a Széchenyi- egyetemen 1985-től technikatörténetet előadó Horváth Árpádot. De korántsem csak egyetemi kapcsolatai miatt tartja fontosnak ezt a várhatóan december közepén megjelenő könyvet. Horváth Árpád írásaiból a technikán túl sok olyan ismeretet szerezhetünk – a városról, a múltról –, amelyhez másként, máshol már aligha jutunk hozzá. Hogy mondjuk a Frigyes-laktanya helyét egykoron Békavárnak hívták, oka is volt, hogy miért...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebéd olcsón

Győr-Moson-Sopron - A Parlament új éttermében 410 forintot kérnek egy menüért. Rövid internetes… Tovább olvasom