Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Emléktárgyak őrzik a városok hangulatát

Győr-Moson-Sopron - Kicsit, könnyűt, kevésbé törékenyt és emellett a latin országokból érkezők főként minél színesebb holmikat keresnek – utánanéztünk, milyen emléktárgyakon viszik haza a turisták városaink ízét, hangulatát, jelképeit és az épületek ábrázolását.

Mivel a Tourinform-pavilonban csak felvilágosítást tudnak adni arról, milyen, a városhoz kapcsolódó emléktárgyak vásárolhatók Győrben, a sétálóutcán érdemes körülnézni. A CD-ket és napszemüvegeket árusító standon épp egy helybeli hölgy választott magának a város címerével ellátott vászontáskát. Azt mondta: anyósának viszi Olaszországba.

A hűtőmágnes a sláger: Az olasz turista Fegyveres Viktória eladó segítségével Győrt ábrázoló képeslapot választott. Fotó: Krizsán Csaba
A hűtőmágnes a sláger: Az olasz turista Fegyveres Viktória eladó segítségével Győrt ábrázoló képeslapot választott. Fotó: Krizsán Csaba

– Nemcsak a turisták miatt, főként lokálpatriotizmusból színesítem a kínálatom Győrt ábrázoló árukkal. Nem az ajándéktárgyak jelentik nálam a fő profilt, így nem tudom megmondani, csökkent vagy nőtt idén ezek után a kereslet, de az biztos, hogy nyáron többen vesznek ilyesmit – mondta el Mednyánszky László, akinél Győr-könyv 3 ezerért, vászontáska alig ezerért, képeslap száz forintért, kulcstartó 600-ért kapható. Na és persze ami mindenhol keresett, amiből a legtöbbféle van, az a hűtőmágnes, mert azt sokan gyűjtik. Ebből 300-tól 800 forintig lehet válogatni, még a bizsuspavilon is tart, nem csak a népművészeti bolt, ahol a sok hímzett holmi között a legtöbb ˝győrös szuvenír˝ található.

Igaz, csak egyféle póló akad több méretben, 1700–2500 forintért, de van matrica, kitűzők, kulcstartók, sapka. A hazai turisták ezeket keresik, mert a népművészet az eladó tapasztalata szerint nekünk „nem divatos", és a külföldi is szeret Győrt ábrázoló holmit hazavinni, ha már itt járt. Alig 800-ért pálinkáspohár, 1500 fölött többféle bögre van a megyeszékhely régi épületeivel, de nincs például Győr-feliratos ceruza, pedig azt több turista gyűjti. Hiányolható még a CD modern ajándékként és egy kicsivel több fantázia a kínálatban.

Egy belvárosi könyvesboltban négyféle többnyelvű fotóalbum van Győrről, köztük 7 ezer forintért és a negyedéért is kapható. Olyan igazán jellegzetes szimbólumot, ami több változatban és szinte minden szuveníren megjelenik, mint például Zágrábban a mézeskalács szív, Elzászban a farkatlan gólya, nem találtunk, de az árusok szerint ilyen lehetne Győrnek mondjuk a vaskakas vagy a Szent László-herma.

A gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező Sopronban csak pár kereskedő foglalkozik a városra jellemző ajándéktárgyak árusításával. Vági Jánosné viszont több mint két évtizede van a szakmában.

– A belföldi turisták inkább a Sopronnal kapcsolatos szuveníreket keresik, a külföldiek pedig a magyaros ajándékokat – mondta el a Tűztorony melletti bolt vezetője. – Akik hozzánk betérnek, sokféle tárgy közül választhatnak. Van hűtőmágnes, póló, pohár, bögre, könyvjelző, kulcstartó, kerámiák nagy választékban és természetesen a város címerével díszített portéka is. A legkelendőbbek azok a tárgyak, amelyeket a fő nevezetességek, mint például a Tűztorony, a Várkerület és a tv-torony díszítenek. Az árak vegyesek, pár száz forinttól egészen több ezerig terjednek.

Nevezetességek a szuveníreken: Vági Jánosné több mit két évtizede foglalkozik ajándéktárgyak árusításával Sopronban. Fotó: Magasi Dávid
Nevezetességek a szuveníreken: Vági Jánosné több mit két évtizede foglalkozik ajándéktárgyak árusításával Sopronban. Fotó: Magasi Dávid

Vági Jánosné hozzátette, a kerámiák egy részét egy soproni mester készíti el, a többit saját ötletük alapján budapesti gyártótól rendelik meg.

A város címere, a vár, a múzeum és a Lajta-parti templomok díszítik a mosonmagyaróvári ajándékboltokban kapható helyi szuveníreket, képeslapokat.

– Tavasszal és nyáron van szezonja ezeknek az ajándéktárgyaknak, melyeket főként magyar vásárlóink keresnek. A külföldiek inkább a magyaros jellegű dísztárgyakat veszik, legyen rajta kalocsai minta, pirospaprika, továbbá népviseletbe öltözött babákat, kevésbé jellemző, hogy kifejezetten Mosonmagyaróvárhoz kapcsolódó szuveníreket vásároljanak. Azoknak a mosonmagyaróváriaknak vagy turistáknak, akik a városhoz kapcsolódó ajándékot keresnek, a címert, a várat, a múzeumot, a mosoni templomot ábrázoló kulcstartókat, hűtőmágnest ajánlunk, de kapható nálunk városi plakett kerámiából, különféle dísztárgyak üvegből és porcelánból – magyarázta a Magyar utcai porcelán- és kristálybolt eladója.

Egyébként egy mosonmagyaróvári hűtőmágneshez vagy kulcstartóhoz 800–900 forintért juthatunk hozzá, a címert ábrázoló emlékplakett 1600, egy söröskorsó a címerrel 3000 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A gazdasági szociális válsággá alakult át˝

Győr - Élelmiszerért, a közelgő iskolakezdés apropóján tanszerért kilincselnek a legtöbben a… Tovább olvasom