Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Emléktábla a védelmezőnek

Emléktáblát állítottak a svájci Eduard Benedek Brunschweilernek, aki a menedéket keresőket oltalmazta 1944-45-ben.
A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány és a Pannonhalmi Főapátság által állított emléktáblát hétfőn leplezték le. Ünnepi köszöntőjében Várszegi Asztrik főapát méltatta Eduard Benedek Brunschweiler tevékenységét. Egyebek között elmondta: a Nemzetközi Vöröskereszt megbízottja fiatal gyárosként Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt budapesti delegátusának pannonhalmi munkatársa volt a vészkorszak idején.

A pannonhalmi apátság területen kívüliséget élvezett: a Nemzetközi Vöröskereszt védelme és Brunschweiler igazgatása alá került, aki mindaddig Pannonhalma szolgálatában állt, amíg 1945 nyarán a megszállók ki nem utasították az országból. Pannonhalmán protestáns keresztényből katolikussá lett, majd csatlakozott a bencés közösség szimpatizáns köréhez, az oblátusokhoz. Ekkor kapta a bencések alapító atyja után a Benedek nevet. Kelemen Krizosztom főapáttal teljes egyetértésben hozott döntéseket s képviselte a védelemre szorulók érdekeit.

Szita Szabolcs, a holokauszt-közalapítvány vezető történésze az ősi monostor védelmezőjének helytállásáról szólt. Kiemelte: Brunschweiler tudta, hogy az 1944 őszére kialakult helyzetben nem lehet semlegesnek maradni. „Habozás nélkül az üldözöttek, a halálra hajszoltak pártjára állt" – hangoztatta a szakember, hozzátéve: Pannonhalma védencei túlélték a vészkorszakot.

Marc-André Salamin, a Svájci Államszövetség rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is tisztelettel adózott Brunschweiler emléke előtt. Kijelentette: honfitársának bátorsága, emberiessége tanulságul szolgál az utókornak, a fiatal generációnak.

Mike Oeke, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICCR) megbízott delegációvezetője emlékbeszédében rámutatott: Brunschweiler határozottsága meghiúsította a Vöröskereszt nyújtotta védelem megszüntetésére irányuló többszöri kísérletet. „Mintegy háromezer menekült, főleg kisgyermekek találtak oltalmat, táplálékot és orvosi ellátást a pannonhalmi apátságban" – emlékeztetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben az Árkád építése

Az eddiginél is nagyobb a nyüzsgés Győrben az Árkád épületében és környékén. A 130 üzlethelyiséget birtokba vették a bérlők – a nagyobbak, mint az ötezer négyzetméteres Spar belső kialakítása már hónapok óta tart –, most a belsőépítészeti, villamos szerelési és festési munkákat végzik a szakemberek. Tovább olvasom