Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Emléktábla a neves sebésznek

Győr - Pár napja – dédunokája jóvoltából – márványtábla őrzi a hajdani Kossuth utcai közkórház falán dr. Ofner József emlékét. A neves sebész 30 éven át szolgálta lélekkel a város betegeit.
A kutatást egy szomorú emlék indította el. Ofner Magdolnát gyakran kísértette a kép, amikor édesapja 1942-ben zokogva fogadta a hírt: felszámolják a belvárosi temetőt. A család anyagi helyzete akkor nem engedte meg, hogy exhumáltassák és az új sírkertben újratemettessék dédnagyapja, Ofner József földi maradványait. Így a Kossuth utcai Szentháromság-kórház – Győr első közkórháza volt, ma iskola – neves sebészorvosának csontjait egy közös, jeltelen sírban, valamelyik új épület alatt őrzi a föld.


Kutatások mindenütt

Ofner Magdolna kutatómunkája elismerésének tartja, hogy az egykori győri közkórház falán márványtábla hirdeti dédapja emlékét. Fotó: H. Baranyai Edina
– Megrendítettek édesapám könnyei, és néhány évvel ezelőtt elhatároztam, utánajárok, ki is volt az én dédnagyapám – mesélte Ofner Magdolna, aki a városi, megyei levéltárban, plébániákon kutatta, könyvekből, dokumentumokból gyűjtötte Ofner József életének mozaikjait, aki a vármegye, a város orvostörténetének egyik meghatározó – mégis méltatlanul elfeledett – személyisége volt.


Elismert tehetség volt

Az aprólékos családtörténeti kutatásból kiderült: Ofner József 1815. július 18-án született Győrött. Tehetségét bizonyítja, hogy már 17 évesen felvették a Győri Sebészek Céhébe. Két évig Bécsben, egy neves törvényszéki sebészmesternél tanult, majd Székesfehérváron Szaváry István segédjeként ténykedett, illetve előtte a császárvárosban végzett egy hároméves sebészeti tanfolyamot. Az oklevél megszerzése után az osztrák Weidlingben telepedett le, ahol altatóorvosként dolgozott. Győrbe 1851. márciusában költözött vissza, sebészként praktizált, majd a közgyűlés 1855. január 16-án városi alorvosnak, valamint a vármegye sebészének, 1857-ben városi halottkémnek nevezte ki. Ofner József 1881. május 20-án, 65 éves korában halt meg.


Főhajtás az ősök előtt

– Ahogy öregszem, egyre jobban szólítgat, kötelez a múlt. Boldog vagyok, hogy kutatásaim elismeréseként mostantól márványtábla hirdeti dédnagyapám emlékét az egykori közkórház falán. Azon a helyen, ahol annyi embert gyógyított, annyi életet mentett, ahol harminc évig szolgálta betegeit. Hiszem, ott fenn édesapám is nagyon örül, hogy amit ő annak idején nem tudott elérni, megtenni, az nekem most sikerült. Úgy érzem, ezzel nemcsak dédnagyapám, hanem az egész Ofner család emléke előtt tisztelegtem.


Ballada a kórház falánál

Az Ofner József emlékét megörökítő márványtáblát Fehér János professzor avatta fel. Beszédében – többek között – a neves sebész jelentőségét, a dédunoka áldozatvállalását hangsúlyozta. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató különleges népdallal, egy kórházballada eléneklésével gazdagította a megemlékezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályaudvarokon ellenőriztek a rendőrök

Győr - A viszonylag kevés szabálysértés ellenére is eredményes volt a győri rendőrség kedd esti… Tovább olvasom