Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Emlékszoba a Kisfaludyakról

Az országban egyedülálló Kisfaludy-gyűjteménnyel gazdagodott Tét. Az emlékkiállítás megszületését a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei segítették; további különlegessége, hogy a helyi építőipari és szolgáltató szövetkezet működteti.
A téti gyűjtemény nemcsak régiónkban, de országosan is kuriózumnak számít.
A Kisfaludy Károly Emlékkiállítás szellemi elődje és alapja az a téti anyag, amit 1969-ben Szuh László állított össze. Dr. Kerényi Ferenc irodalom- és színháztörténész többek között ennek alapján készítette el a hangulatos tárlat forgatókönyvét. A munkában tevékenyen közreműködtek a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei, helytörténeti adalékokkal dr. Tóth László győri muzeológus gazdagította a gyűjteményt. A Kisfaludyak korát idéző látvány – például egy hajdani színpadkép – megalkotása Katolic László nevét dicséri.

Az emlékkiállítás Pázmándi Horváth Endre-relikviákkal kezdődik. A jeles reformkori író, a Magyar Tudós Társaság alapító tagja 1806 és 1829 között plébánosként szolgált Téten. Látható a győri Xántus-múzeumból a téti gyűjteménybe került kalamárisa és íróasztala, amelyen többek között Árpád című hőskölteményét írta. A kor hangulatát varázsolja a látogatók elé a Kisfaludyak színes családfája, a tárlókban egy-egy míves pipa, a korabeli bútorokból megkomponált „társalgó" sarok, a hajdani Kisfaludy-birtokról származó főszolgabírói asztal vagy éppen a reformkori színpadi enteriőrt megjelenítő díszmagyar jelmezek. Ez utóbbihoz stílszerűen a Kisfaludy Károly-színművek bemutatóit hirdető plakátokat, a szerző által készített illusztrációkat kapcsoltak a tárlat rendezői.

Hasonlóképpen tárgyak (festőállvány, megkezdett alkotás) utalnak arra, hogy Károly nemcsak írásaival és irodalomszervezői tevékenységével, hanem romantikus festményeivel is beírta nevét a magyar kultúrtörténetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszpécserközpont a hajléktalanokért

Becslések szerint 40–50 ezer hajléktalan él hazánkban. A győri hajléktalanellátás elmúlt… Tovább olvasom