Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Emlékmű lesz a virágórából

Győr - Felbontották a győri virágóra közepét, de nem azért, hogy helyrehozzák a szerkezetet. Kereszttel, hármas halommal emlékmű lesz helyette.
Tíz évet élt meg a Baross híd belvárosi lábánál, a Bisinger sétány sarkán felállított virágóra. Ebből ugyan csak töredéknyi ideig működött, mert óriási mutatói rendszeresen vandálok áldozatává váltak, szerkezete tönkrement, az utóbbi időben már meg sem próbálták helyrehozni. A Komszol minden évben beülteti egynyári virágokkal, akár úgy is, hogy óraszámlapot formáljanak.

A napokban kiszedték az árvácskákat, most körben szép piros tulipánok nyílnak. Középen egy gödör tátong, az ott lévő építményben volt hajdanán a virágóra szerkezete. Azt hihetik a járókelők, végre helyreállítják, hiszen több tucat hasonló működik az országban, nagyvárosokban is. Látványosságul szolgálnak, feltüntetik az idegenforgalmi térképeken. De másról van szó.

A virágóra végképp megszűnik, a mutatók helyére kettős kereszt és hármas halom kerül... Fotó: Bertleff András
A virágóra végképp megszűnik, a mutatók helyére kettős kereszt és hármas halom kerül... Fotó: Bertleff András

A virágórát átalakítják, emlékmű lesz belőle. Erről a város közgyűlése következő tanácskozásán dönt. Az oda kerülő előterjesztésben olvasható, hogy a Bisinger sétánynak ez a része a tervek szerint „Nemzeti Kegyeleti Emlékhellyé" alakulna. A Golgota és a virágóra tengelyében már kijelölték a felállítandó (június 4-ig elkészülő) Országzászló helyét. A virágóra is kegyeleti funkciót kap. Kerete megmarad: a kör mint építészeti motívum az egységet jelképezi, a középpontba állított fa kettős kereszt Szent István Magyarországának jelképe. A keresztet földből kialakított hármas halom szegélyezné, s természetesen piros, fehér, zöld virágok. A közgyűlés elé kerülő határozati javaslat szerint a Nemzeti Kegyeleti Emlékhelynek június 4-ig el kell készülnie.

Olvasóink írták

 • 9. Aerion 2008. április 28. 18:25
  „Mindenki tudja, de legalábbis mindenki tudhatná, hogy ennek az emlékműnek abszolút szimbólum értéke van. Az egykori Trianon emlékmű helyén nem volt különösebben semmi, zöldterület, park, s mivel a belváros kiemelt helye, ezért került oda a magyarok számára meghatározó jelentőségű emlékhely. 1945 áprilisában lerombolták. Mint az megszokott volt, szovjet felszabadulási emlékmű került a helyére, vörös csillaggal és a hős szovjeteket dicsőítő felirattal. Jó magasan volt a csillag egy oszlopon, mint valaha a kettős kereszt. 1956-ban a vörös csillagot letörték, az emlékművel összemázolták, géppuskával ´testen´ lövöldözték. 1957-ben eltakarították a romokat, majd egy idő után ide telepítették a vidéki buszpályaudvart. Egy betonpavilon állt itt, vagy 1970-71-ig. Akkor elbontották és egy időre megint park lett. A kádárista városvezetés aztán egy, a korábbinál impozánsabb kommunista emlékművet álmodott ide, és elképzelésüket meg is valósították. A bronz szoborcsoportot hasonló lépcsős, márványtalapzatra helyzeték, mint valaha a Trianon emlékművet. Jól emlékszem rá, hogy őrt álltak mellette a munkásőrök, rendőrök, katonák, géppisztollyal, díszegyenruhában. 1990-ben letakarták a szobrot, majd 1994 tavaszán felbontották betonalapjait, letépték a kommunista szobrot a taplazatáról, hogy kikandikáltak a tartókábelek, célsodronyok, és parkosították a helyét. Kissé távolabb odakerült az ´56-os szobor. A helyen volt ott szökőkút, majd a szinte sohasem működő virágóra, tíz évig talán. Aztán ez is elmúlt, és most visszakerül a helyére az, amit odaterveztek, és ami oda is való. Ha végiggondolom ennek a helyszínnek a történetét, mindig ez kísért. Vissza kell adni a városnak. Ezzel tartozunk neki.”
 • 8. naive 2008. április 14. 08:43
  „"...visszaállítják ami ott volt és hozzátartozott a város képéhez a 30-as években." Tessék mondani, csak városképileg állítják vissza a dolgokat, vagy esetleg ideológiailag is?”
 • 7. vinitores 2008. április 13. 23:43
  „Már megvolt a döntés 2007. május 25.-én. Érdemes elolvasni a róla szóló cikket. Semmi egyéb nem történik csak visszaállítják ami ott volt és hozzátartozott a város képéhez a 30-as években. 1945 után a Trianonra emlékeztető emlékművek és Országzászlók helyén legtöbb helyen szovjet emlékművek épültek, így nálunk is, de ilyen pl. a pesti Szabadság téri Trianon emlékmű sorsa...
  Több helyen sikerült őket helyreállítani, érdemes pl megnézni a Kapuváron felállított Országzászlót. Ebből fölösleges politikát csinálni...Inkább emlékezzünk tisztességgel, ne felejtsük el mi történt a XX. században, mert aki a múltját elfeledi, megérdemli, hogy újra élje azt!”
 • 6. elvették a nevem 2008. április 13. 21:29
  „Az senkit sem zavar rajtam kívül, hogy elkezdték azt az átalakítást, amiről majd a következő közgyűlés dönt? Ha naív lennék, megkérdezném: mi van, ha nem szavazzák meg?”
 • 5. Atika2 2008. április 13. 08:37
  „Baziliszkusz!
  Azt, hogy lekomcsiztak, meg tudom erteni: csak a materiat latod; az orszagzaszlotol nem lesz több munkahely valoban, "csupan" szimboluma egy nagyobb Magyarorszagnak - nemcsak területi ertelemben”
 • 4. Baziliszkusz 2008. április 12. 17:29
  „Tisztelt Ken. Csak a tények kedvéért. Nem vagyok homoszexuális, nem vagyok kommunista. Ha az lennék, se szégyellném. Nem kértem számon semmit, csak arra hívtam fel a tisztelt olvasók figyelmét, hogy ettől nem sok minden változik a hétköznapokban. Persze, ha valakinek, aki majd meglátja az emlékhelyet, tetszik és valami kellemes érzést okoz, az jó dolog, örülni kell neki. Ezeknek a köztereken álló emlékhelyeknek az a sorsa, hogy az ember szeme hozzászokik ha sokszor látja, és egy idő után észre se veszi. Különben szurkolok a mindenkori önkormányzatnak, hogy előre vigyék a várost, lévén én is győri lakos vagyok. Tetszik igazán szofisztikált hozzászólásod. Csak így tovább.”
 • 3. ken 2008. április 12. 16:11
  „Mellesleg a munkahelyek megszűnését, a romló életkörülményeket és a hétköznapi megélhetési panaszaidat ne a városvezetésen, hanem azona ormányon kérd számon cimbora, akiknek a logója mellé bevésted az ikszet 2006-ban az országgyűlési választásokon. Tudod: Maszop-szadesz garnitúra.”
 • 2. ken 2008. április 12. 16:08
  „Te kommunista voltál eddig is, ne csináld itt a feszültséget, buzigyerek!”
 • 1. Baziliszkusz 2008. április 12. 13:31
  „Eddig nem tudtam dönteni, melyik a jobb városvezetés, az előző, vagy a mostani. A tevékenységeikben nem láttam lényegi különbségeket, a belső ügyeik pedig egyáltalán nem érdekelnek. Most viszont már eldőlt a kérdés. Ez az önkormányzat földbe döngöli az előzőt. Éjjelente eddig álmatlanul forgolódtam az ágyamban; se országzászlónk, se hashmarkunk (kettőskeresz - #). De most már lesz, és ezzel a győriek élete egycsapásra megváltozik. Minden jóra fordul. Tisztábbak lesznek a közterületek, lehet normálisan közlekedni, ezernyi új munkahely létesül, és még sorolhatnám az áldásos hatásait. Győriek örüljetek és áldjátok felelős jótevőiteket. Hajrá Győr! Hajrá győriek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás: eltűnt redőnyös az előleggel

Győr - Előleget vett fel komplett redőny és reluxa felszerelésére a győri Nagy Tamás, de a munkákat… Tovább olvasom