Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Emlékkő a pápalátogatásról

A pannonhalmi bencés közösség szentmisén emlékezett meg II. János Pál „péteri szolgálatának” negyedszázados évfordulójáról. Várszegi Asztrik homíliájában felidézte a pápa Szent Márton-hegyi látogatását és szavait.
Várszegi Asztrik főapát János evangéliumából olvasta fel azt párbeszédet, amikor „Jézus háromszor kérdez rá Péter szeretetére, teljes odaadására". Hangsúlyozta, hogy ebben fogalmazódtak meg a péteri szolgálat lényeges elemei: „Legeltesd, tanítsd, védelmezd, erősítsd a hitben az enyéimet!"
– Ezt a hitvallást váltotta tettekre, fordította ma érthető nyelvre szolgálata során mindmáig a Szentatya. II. János Pál ennek a hitnek az embere.

Körüljárta a világot és arra törekedett, hogy apostolait, püspök testvéreit, a keresztény híveket megerősítse a feltámadott Krisztusba vetett hitben. Ne féljetek! Ezzel a jézusi bátorítással lépett a nyilvánosság elé. Nyissátok ki a kapukat! Így bátorított a jubileumi szent évben! Utazó, tanító, a világot, minden embert, különösen a szegényeket, szenvedőket, betegeket magához ölelő pápa ő.

A kiengesztelődés nagy pápája, a dialógus, a béke embere – hangsúlyozta Várszegi Asztrik, majd felidézte II. János Pál pannonhalmi látogatását, amikor a Magyar Bencés Kongregáció minden tagja személyesen találkozhatott a katolikus egyházfővel. A főapát megemlítette, hogy sokan őrzik szobájuk falán a fényképen is megörökített ünnepi esemény emlékét.

– A bazilikában emlékkő jelöli azt a helyet, ahol a pápa együtt imádkozott velünk, és ittlétével figyelmet, szeretetet tanúsított a bencés közösség iránt. A látogatásának emlékére öntött harang pedig az érchang erejével hirdeti a Péter székével való több mint ezeresztendős kapcsolatunkat. II. János Pál szívünkben és imádságunkban él. Velünk van, a szentmisében naponta megemlítjük nevét, imádkozunk érte – hangsúlyozta a homília végén Várszegi Asztrik főapát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenetek az elmúlásról

Rézkarcok, tollrajzok karéjában bolyong a tárlatlátogató, s nem tud szabadulni a… Tovább olvasom