Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Emlékeztek az egykori Rákosi munkaszolgálatosok az évfordulón

A Nyugat-dunántúli találkozó Győrben, a Kristály Étteremben volt október 26-án, ahol megjelent Fehérváry Zoltán a Történelmi Igazságtétel Bizottság országos alelnöke, Baemelburg Lajos, a Pofosz-MUSZ 51-56 országos elnöke, több bajtárs Budapestről és a szomszédos megyékből.


A sorstársak felelevenítették könnyes szemmel közösen átélt nehéz 28 hónapot, meghallgatva az egyik bajtárs róluk szóló versét.

Meghívottként részt vett Fehérváry Zoltán a TIB elnöke, aki hétfőn, Budapesten a Sándor Palotában a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagrendje kitüntetést vette át. A mostani rendezvényen beszélt a munkaszolgálatosok akkori nehéz körülményeiről, és arról, hogy napjainkban még nem nyert végleges rendezést a sorsuk.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


1961-ben vezette be szovjet utasításra Rákosi rendszere a katonai kényszermunkát, az osztályidegen megbízhatatlan szülők gyermekei számára. Hatvan éve vonultak be katonai behívóval, átnevelésre, katonai létesítmények, laktanyakórház, repülőtér építésénél és bányákban dolgoztak. Sok helyen fűtetlen (lopott fával), vagy alig fűtött szigeteletlen barakkokban szalmazsákokon aludtak. Éjjel-nappal vagont raktak, szabadidőben alakiztak, politikai foglalkozásokon bóbiskoltak. A munkáért a bért az építő vállalat a HM-nek küldte. A régi leszerelt, sokszor rongyos katonaruhát, csizmát viselték. 1951-56-ig működtek ezek a táborok.

Leszerelés után sokan nem, vagy nehezen tudtak elhelyezkedni, tanulni, mert megbélyegzett "C" katonák voltak. Sajnos igen megfogyatkozott létszámuk, sokan megrokkantak, beteg állapotuk miatt nem vehettek részt az évfordulónk.

A rendezvényen emléklapokat kaptak a találkozó résztvevői. A résztvevőket Tolnay Imre verssel köszöntötte, a MUSZ szervezet megyei megbízottja.

Olvasóink írták

  • 1. tonybacsi 2011. november 03. 16:20
    „61-ben???(hatvan egy)
    Rakosi hol volt akkor?vagy ez tőrténrlrm hamisitás???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autóbusz Lázi közelében - Egy sérült

Csütörtök kora reggel autóbusz és személyautó ütközött Lázi közelében. Tovább olvasom