Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Emlékeznek a keresztekre

A megyei települések nagy része ápolja a három éve ünnepélyesen átadott millenniumi keresztjét és annak környékét. Különbségek azonban léteznek: van, ahol külön emelvényt emeltek a keresztnek, máshol nyár óta üresek a virágágyások.
Écsi emlékhely: Győr-Moson-Sopron egyik legszebb millenniumi keresztjét őrzi a megyeszékhely melletti település.
Ez idáig egyetlen millenniumi keresztet sem kellett kicserélni – mondta dr. Magas László, az erdőgazdaság vezetője a Kisalföld érdeklődésére. A három évvel ezelőtt átadott emlékműveket ápolják és gondozzák a települések, több helyen külön emelvényt is emeltek azoknak.

Nem ritka a győrsövényházi példa sem, ahol parkfejlesztéssel társult a keresztkihelyezés. Az akkor még félig kész kertnek dísze lett a millenniumi emlék, fákat ültettek köréje, felújították a parkban található másik szobrot, most pedig szó van arról, esetleg díszkivilágítással teszik még szebbé a környéket.
Az átadáskor az erdőgazdaság a soproni egyetemtől kért és kapott útmutatást a tölgyfából készült millenniumi keresztek ápolására, amelyet aztán minden településnek elküldtek.
Nem telt el sok idő azóta, így látványos különbséget nehéz találni a keresztek között. Talán csak a környéküket összehasonlítva látni szembetűnő különbséget.

A ravazdi, az écsi és a nyúli kereszteket említi dr. Magas László pozitív példaként, de a lista természetesen ennél is szélesebb. Ezzel együtt valóban kiemelkedő látványosságot jelentenek ezekben a falvakban az emlékművek.

Mivel a legtöbb helyen a település központjába helyezték az emlékműveket, az is feltűnő, ha a környék esetleg kevésbé rendezett. Erre szintén látni példát, de annyira kirívó eset szerencsére nincs a megyében, amely miatt restelkednie kellene.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház: Még hat szint van hátra

Négy hónapja kezdődött meg Győr első parkolóházának az alapozása, s már kész a föld felszíne alatti… Tovább olvasom