Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Emlékezetes szigetközi nyári egyetemek

Örömmel üdvözöltem a Kisalföld Vizet a Dunába! felhívását, és vállaltuk, hogy a Corvinus Rádió eszközeivel is segítjük a Szigetköz természeti értékeinek visszaállítására irányuló nemes vállalkozást – nyilatkozta Vigné Kovács Margit, a rádió igazgatója.
– Ökológiai és vízügyi szakemberek fejtették ki javaslataikat több alkalommal is a Corvinus Rádió természetvédelmi műsoraiban a Szigetköz vízpótlásának kérdésében, és elmondhatom, hogy a hallgatók véleménye egybehangzó volt – kezdte Vigné Kovács Margit, a Corvinus Rádió igazgatója.

Vigné Kovács Margit is aláírta a gyűjtőívet. Fotó: Magasi
Vigné Kovács Margit is aláírta a gyűjtőívet. Fotó: Magasi

– A soproni TIT titkáraként 1982–92 között minden nyáron a Soproni Környezet- és Természetvédelmi Nyári Egyetemet szerveztem. A hazai és nemzetközi előadókat és hallgatókat (többnyire az NDK állampolgárait) felvonultató egyhetes program része volt minden esztendőben a Szigetköz felkeresése is, ahol vízügyi szakemberek és ökológusok vezették a tanulmányi kirándulást.

A természeti környezet, a Duna évszázadok alatt felépített természeti rendjének, szépségének megtapasztalása évről évre nagyobb élmény volt mindannyiunk számára. Később jöttek a hírek, a politikai döntések, államközi megállapodások, a vízlépcső megépítése... 1992 nyarán Kertész József vízügyi mérnök már arról beszélt, hogy Dunaremeténél a vízmérce szárazra került, Rajkánál a legkisebb hajózási szintnél két és fél méterrel alacsonyabb vízállást mértek két nappal a Duna elterelése után. Vészhelyzet van a Szigetközben és sürgősen szükség van a vízpótlásra. Ezek az információk egyre aggasztóbbak voltak: a felborult ökológiai egyensúlyról, s a vízhiányról, a 15 év alatt beerdősült mederről... A látvány, amikor néhány évvel ezelőtt ismét találkoztam a Szigetközzel megváltozott – ez már nem az a Szigetköz volt – tudatta az igazgatónő.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotás a szív megnyilvánulása

Több alkalommal megjelentek már verses oldalunkon Dittrich Panka írásai. A 46 éves – hajdan… Tovább olvasom