Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Emlékezés együtt, méltósággal

Oroszvár, Dunacsúny, Horvátjárfalu, Bezenye és Rajka községek Csehszlovákiához kerülésének kérdése az 1946 júliusának végén Párizsban összehívott békekonferencián merült fel hivatalosan.
A lefolytatott tárgyalások értelmében viszont csak három település Oroszvár, Dunacsúny és Horvátjárfalu átadásáról határoztak. Gyöngyösi János külügyminiszter 1947. február 10-én írta alá a békeszerződést a francia fővárosban, amelyet a Magyar Kormány az 1947. évi XVIII. törvényben cikkelyezett be. A záró nemzetközi esemény pedig 1947. szeptember 15-én történt Moszkvában, amikor az ottani állami levéltárban letétbe helyezték a dokumentumot. Ettől számítva hatvan nap alatt kellett átadni az említett településeket. A három községbe 1947. október 15-én vonultak be a csehszlovákok, de a határkérdést még nem rendezték. A Csehszlovák-Magyar Határrendező Bizottságnak 1947. december végére sikerült megállapítani a két ország határának pontjait. A minisztertanácsi jegyzőkönyvek szerint még 1948-ban is foglalkoztak a határkérdéssel.

Tehát mintegy 63 éve, túl Trianonon megyénk területét ismét megcsonkították, ismét francia közreműködéssel - áll az Arrabona Városvédő Egyesület meghívójában, amivel fotókiállításra invitált. Hétfőn Győrött a megyeháza aulájában nyílt meg a tárlat, amikor arról is szó esett, hogy a felvidékiek, az ott lakók megkérdezése nélkül döntöttek rovásukra, hiába tiltakoztak, demonstráltak békésen, hiába indítottak küldöttséget, adtak be petíciót. Valószínű sokan élnek még közöttünk olyanok akik közvetlenül szenvedték el ezt a csapást. Csak kevesen merték vállalni a megszállást, a kisebbségi sorsot, a nép többsége inkább elmenekült.

Emlékezzünk együtt méltósággal az MTI fotóarchívumából készített kiállítással; a tárlat két hétig látogatható ingyenesen. A megnyitón beszédet mondott Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke, Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke és Ottófi Rudolf Győr alpolgármestere. A rendezvényen fellépett a Pannon Kvartett, Richter Hanna és Fehér Imre. A megnyitó végén dr. Rédly Elemér pápai prelátus megszentelte a három elcsatolt területről hozott földet, mely örök nyugalomra lel a Nemzeti Kegyeleti Emlékparkban, az Országzászló lábánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trágya, legyek – be kell jelenteni

Szabó Zsolt polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzatnak van állattartási rendelete, amely… Tovább olvasom