Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Emlékezés a ˝vasminiszter˝ halálának évfordulójára

Százhúsz évvel ezelőtt halt meg Baross Gábor. Az évfordulóról közösen emlékeznek Győrben és Ilaván, mivel a "vasminiszter" egykor mindkét város országgyűlési képviselője volt.

Csütörtökön a városi levéltárban tartott sajtótájékoztatón Simon Róbert Balázsalpolgármester Baross győri tevékenységéről beszélt. Többek között arról, hogy a jeles politikus intézkedései nyomán védőművek és gátak épültek, majd a város belső területére tartozó folyókra hidak.

Az ő jóvoltából épült meg a Duna-parti vontatóvágány, az új rendező pályaudvar, illetve indult meg a városi telefonszolgáltatás. Így nem véletlen, hogy Győrben nagy tisztelet övezte Baross Gábort, akire a megyeszékhelyen – ahogy ezt Bana József, a városi levéltár igazgatója elmondta – kiállítással emlékeznek.

Az április 18-án nyíló tárlat egyik része történelmi visszapillantás, másik részét a Barosshoz kapcsolódó festmények, illetve Monarchia korabeli képeslapok alkotják. A sajtótájékoztatón részt vett Lubomír Turcker, Ilava jegyzője is, aki az ottani emlékprogramról – többek között a Baross-kiállítás ilavai bemutatásáról – számolt be.

Schmidt Péter, a Baross-társaság elnöke a két város gyümölcsöző kapcsolatát méltatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcs: minden idők legrövidebb győri közgyűlése 20 percig tartott

Minden idők legrövidebb győri közgyűlését tartották pénteken: az ülés 20 percig tartott. A 2014-es U-19-es labdarúgó Eb csoportmérkőzéseit Győrben rendezhetik. Tovább olvasom