Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Emelt számlás lakbérek

A napokban Győrben megkapták az „emelt díjas” lakbérszámlát az önkormányzati bérlakásokban élők. Négy bérlő közül három 80 százalékkal fizet többet, minden negyedik viszont támogatásban részesül.

Korábban már foglalkoztunk vele, hogy a győri közgyűlés döntése értelmében idén júliustól 80, jövő év júliusától pedig további 80 százalékkal emelkedik az önkormányzati lakások bérleti díja. Eljött a július, és vele együtt az „emelt díjas" számlák...
A rendelet hatálybalépéséig 4700 szerződése volt bérlőivel az Inszol Rt.-nek. Ebből 1270 támogatási kérelmet bíráltak el: a bérlők 27 százaléka kap valamilyen mértékű (átlagosan havi 3 ezer forint) önkormányzati támogatást.

FÓRUMTÉMA

Ön mit szól ahhoz, hogy drasztikusan megemelték a lakbéreket? A lakbéremelés kapcsán kevesen jelezték, hogy nem bírják a terheket, s inkább kisebb bérlakásba költöznének. Ez lenne a megoldás? Önnek mi a véleménye? Mondja el nekünk!

Fórum >>
Az előtakarékossági szerződéssel lakást bérlők a rendelet szerint eleve támogatásként kapták a lakbéremelés mértékét, számukra tehát csak a számla „látható" összege lett magasabb, a fizetnivaló nem. Műterem-lakások esetében az emelés csak a lakórészre vonatkozik, a műteremként használt alapterületre nem. Foglalkozott a közgyűlés a nyugdíjasházakban élők kérésével: ők a rászorultság mértékében kapnak lakbértámogatást, de ha erre nem jogosultak, akkor is megilleti őket a támogatás az emelés mértékének fele összegéig. Ezek alapján 245 előtakarékos, 199 nyugdíjasházban élő és 7 műtermi lakás bérlője eleve kedvezményben részesült.

Öt százalék elutasítás

A támogatási kérelmek elbírálása során az esetek 10 százalékában kellett a bérlőtől valami kiegészítést kérni a dokumentumokhoz. A kérelmezők mindössze 5–6 százalékát utasították el jogosulatlanság okán.
A lakbérek értelemszerűen a komfort nélküli, régi, hagyományos, 1950 előtt épült lakásoknál a legalacsonyabbak, négyzetméterenként 37 forintot kell fizetni (egy 40 négyzetméteres lakásnál durván havi 1500 forintot).

A használati érték miatt is a legmagasabb kategóriába sorolt bérlakások havi bérlete 306 forint négyzetméterenként. Egy 100 négyzetméteres lakásnál ez 30 ezer forint körüli, még az emeléssel együtt is jóval alatta van egy „panelalbérletnél".

Jövő júliustól, mint már említettük, hasonló mértékű lesz a lakbéremelés, akkor a két szélső kategóriában 61, illetve 510 forint lesz a négyzetméterenkénti lakbér.

A drasztikusnak mondott lakbéremelés kapcsán kevesen jelezték, hogy nem bírják a terheket, s inkább kisebb bérlakásba költöznének. Azok közül, akik például jövedelmük miatt jogosultak lennének támogatásra, de a rendeletben meghatározottak szerint jogos igényüknél nagyobb lakásban élnek, s így emelkedik a lakbérük, mindössze tízen-tizenöten nyilvánították ki szándékukat, hogy elcserélnék a lakást. A cserére fél év türelmi időt kapnak – addig lakbérük a régi marad.

Nem a költségvetésből

A támogatási rendszer jövőre is hasonló marad. Az önkormányzat által nyújtott lakbértámogatás összege egy évre (mostantól jövő júliusig számolva) 43–45 millió forint – a lakbérbevétel 25 százaléka. Ezt azért fontos megemlíteni, mert az Inszol bevétele nem 80 százalékkal emelkedik, ebből le kell vonni az önkormányzati rendeletből következő támogatást, ami nem a város költségvetéséből, hanem a lakbérbevételből származik...

Kapcsolódó cikk:

Minden ötödik bérlő támogatást kért (2004-06-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi hajsza a vásárlókért (és a pénzért)

Tőlünk nyugatabbra szombaton kora délután bezárnak a boltok, s vasárnap ki se nyitnak. A most már… Tovább olvasom