Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Emelt bírság telefonálásért

Nagyobb bírságot kell fizetnie annak a járművezetőnek, aki tíz napon belül nem fizeti be a kézben tartott mobiltelefon használatáért kirótt büntetést.

Az év első hét hónapjában 333 eljárás indult az ilyen szabálysértés miatt. Egyre többen használják azonban a biztonsági gyermekülést csemetéjük védelmében.

Az objektív felelősség elve alapján végrehajtott közúti ellenőrzések során a közlekedők leginkább a sebességméréssel találkoznak. De ebbe a körbe tartozik a közúti, illetve vasúti tilos jelzésen áthaladás, a várakozási s a behajtási tilalom megszegése, valamint az autópálya lehajtósávjának indokolatlan használata és természetvédelmi területre történő engedély nélküli behajtás is. Az objektív felelősség elve nem vizsgálja a szabályszegést, azért a gépjármű üzembentartója felel.

A kézben tartott mobiltelefon használata elvonja a vezető figyelmét, növeli a reakcióidejét, nagy a baleset veszélye. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
A kézben tartott mobiltelefon használata elvonja a vezető figyelmét, növeli a reakcióidejét, nagy a baleset veszélye. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina


– A közigazgatási eljárás keretébe tartozik egy másik csoport is, ahol azonban fontos, hogy ki követte el a szabályszegést. Ilyen többek között a vezetés közbeni, kézben tartott mobiltelefon használata, a biztonsági öv, a bukósisak, illetve a gyermekülés használatának elmulasztása – magyarázta Perjámosy István, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatáért alapesetben lakott területen belül 10, kívül 15, míg autópályán 20 ezer forint a bírság összege. Ha valaki a kirótt bírságot 10 napon belül nem téríti meg, több pénz befizetésével számolhat. Lakott területen belül elkövetett szabálysértés esetén 16, kívül 21, míg autópályán 32 ezer forintot kell feladnia.

– A kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben veszélyes. Elvonja a vezető figyelmét, növeli a reakcióidejét, éppen ezért van az, hogy minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a baleset veszélye is és a bírság ehhez igazodik. Minden esetben a járművezetőt kell felelősségre vonni, őt a rendőrnek meg kell állítania, s intézkednie kell vele szemben – mondta Perjámosy István.

A megyei közlekedési rendőrök az év első 7 hónapjában 333 esetben indítottak eljárást mobilhasználat miatt. Az osztályvezető tájékoztatása szerint a biztonsági gyermekülés alkalmazásának elmulasztásában jók a tapasztalatok, idén 70 esetben kellett intézkedni. Látható, hogy gyermekük védelme érdekében egyre többen használják a gyermekbiztonsági rendszert. Bukósisak nélküli motorozásért 67 eljárás indult, a biztonsági öv használatának elmulasztásáért 1600 esetben járt el a rendőrség.

– Sajnos sokan nem használják a biztonsági övet, pedig a sérülések bekövetkezésének minimalizálása össztársadalmi érdek. A biztonsági öv használatát tudatosítani kell. Számos baleset bizonyítja, ha használták volna az övet, kisebb lenne a sérülés foka, vagy nem halt volna meg a sérült – figyelmeztetett Perjámosy István.

Olvasóink írták

 • 7. rikkanto 2010. augusztus 29. 18:04
  „Magam is negyven öt éve, szinte folyamatosan vezetek. Az utóbbi években sokszor félek, a telefonos vezetőktől! A vállával szorítja a kagylót a füléhez, nem indexel, eléd kanyarodik és jobb kézzel még sebességet is vélt. A múlt hónapban így ütött el egy idős embert a zebrán egy hölgy!
  Sajnálom , hogy a hozzászólók nem erre reagáltak, hanem a rendőrt kárhoztatják. Egy ötvenezer Ft.-os büntetés biztosan elegendő lenne egy alig ezerforintos fejhallgatós mikrofon beszerzéséhez.”
 • 6. Szállító 2010. augusztus 28. 20:30
  „Kedvas Miracle!
  Olvasd el légyszives,hogy mi van a kép alá írva!
  FOTÓILLUSZTRÁCIÓ
  Remélem tudod mit jelent!?”
 • 5. genealogus 2010. augusztus 28. 17:49
  „Ha ezeket a bírságokat lelkiismeretesen kiróják minden szabálytalankodóra és bei is hajtják, a magyar állam költségvetése helyre fog állni. Egy VOLÁN buszvezetőn Budapesttől Győrig egy becsületes állampolgár éves adójának megfelelő mértékű bírság lenne behajtható. Szívből drukkolok azért hogy végig tudják vinni.(Bár lehet, hogy a kényszermunka intézményét is be kellene vezetni a BTK-ba. Mert egy idő után már nem tudnának a notórius szabálytalankodók fizetni)”
 • 4. kroly25 2010. augusztus 27. 17:51
  „Atolvajok meg élik a világukatt!! Nem hogy azokat csuknák le!!Ha le is csukják pár napon bellül szabadok!! nevetségessek a mai rendörök!!ez mind azért van mert aki tisztességes uton keresi a pénzt azon be tudják hajtani!!! Ennyi.................”
 • 3. fióka 2010. augusztus 27. 15:28
  „hajtsák be ha tudják MUHAHAHAHAHA”
 • 2. sokk 2010. augusztus 27. 13:55
  „nem az ilyen jelentékteken dolgokkal kellene foglalkozni a magyar barom rendőrőknek!!nevetséges!!”
 • 1. miracle 2010. augusztus 27. 11:13
  „A képen a nőcinek + egy csekk a biztonsági öv miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok az ABBA-show-ban

A Nádorvárosi Közoktatási Központ tanulói közül 25 kis- és nagyobb diák szombaton este 9 órától fellép a nyárbúcsúztató ABBA-show-ban a Dunakapu téren. Tovább olvasom