Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Emelkedő gázár, hiányzó igénylőlap

Győr - November 20-ig kellett megkapniuk az igénylőlapot azoknak, akik gázártámogatást kaptak idén s jövőre is jogosultak kívánnak lenni. Olvasóink jelezték azonban, hogy idén sem jutott hozzá mindenki időben az űrlapokhoz, ráadásul számos kérdésük van a kitöltéssel kapcsolatban.
Szombaton a miniszter bejelentette, öt százalékkal drágul jövőre a gáz – tehát nem mindegy, kik kapnak gázártámogatást. Az várható volt, hogy idén sem lesz egyszerű „eset" a energiaár-támogatási kérelmezés – ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor az országos sajtószolgálat hírére, amit mi is leközöltünk (eszerint minden érintett megkapta november 20-ig az új gázár-támogatási igénylőlapot), számos telefon érkezett a szerkesztőségbe, mondván, ők bizony nem kaptak semmit. Az államkincstár megyei igazgatóságát felhívtuk, ott azt mondták: ha így van, akkor az, aki nem kapta meg a lapokat, beszerezheti azokat a győri központban.

Az igénylőlapok beszerzési helye: Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság, 9023 Győr, Szabolcska u. 1/A. Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig: 8–15 óra, péntek: 8–12 óra.

Aki azonban megkapta, annak is számos kérdése van az űrlap kitöltésével kapcsolatban. A kincstár az első rohamon már túl van, de újabb(ak)ra számít a december 31-i beadási határidő lejártáig. A legfontosabb tudnivalókat éppen ezért összeszedtük – a legtöbb kérdés ezekkel kapcsolatban érkezett a szerkesztőségünkhöz. Tehát: a kérelemhez most sem kell jövedelemigazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. Fontos változás azonban a kitöltendő igénylőlapon, hogy a háztartás minden egyes tagjának az adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl. gyermekek), ott a „nincs" szót kell szerepeltetni.

Támogatásra akkor jogosult a fogyasztó, ha a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg 2007-ben a 94.955 forintot, 2008. január elsejétől várhatóan a 99.610 forintot. A számításnál a kérelem benyújtását megelőző hónap havi jövedelmét kell figyelembe venni. Szintén fontos tudni, hogy ha év közben valakinek megváltozik a jövedelme (állását elveszíti, huzamosabb ideig beteg lesz), akkor sem változtatható a támogatás mértéke. A jogosultságot ugyanis adott időszakra állapítják meg, ami 2008. január 1-jétől december 31-ig tart. Az adott időszakon belül a támogatás fajlagos összegének megváltoztatására abban az esetben sincs lehetőség, ha a háztartásban élők száma növekszik gyermek születésével, illetve csökken egyik családtag elköltözésével.

A számításról: a család összes nettó jövedelmét el kell osztani a háztartás szerkezetét kifejező fogyasztási egységek összegével. A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma kereken egy. A második nagykorú tagjának arányszáma 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8. Az első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8; minden további kiskorú arányszáma tagonként 0,7. Még egyszer tehát: a család összes nettó jövedelmét kell elosztani ezek összegével.

Több fog kerülni: Öt százalékkal drágul jövőre a gáz fogyasztói ára.


Támogatás és ellenőrzés számokban

A szociális minisztérium statisztikája szerint a jövő évi energiatámogatási igénylésre november 23-ig 109.503 kérelem érkezett be. A legtöbben, 38.710-en a dél-alföldi régióból küldték be kérelmüket. A 2007-es energiatámogatási igények ellenőrzésére vonatkozó legfrissebb adatok szerint augusztus 1. és október 31. között 44.637 értesítést küldött ki az államkincstár, 745 ügyfél nem reagált a megkeresésre, 20.328 ügyfél azonban eljuttatta a hatósághoz a kiegészítő dokumentumokat. Az ellenőrzések során 5290 esetben állapítottak meg eltéréseket, 13.187 esetben nem állapítottak meg eltérést. Idén novemberben indult az eljárások második köre: mostanáig az államkincstár 152.365 értesítést küldött ki: 15.972 ügyfél nem reagált a hatóság megkeresésére. 89.397-en eljuttatták az államkincstárhoz a dokumentumokat. Az ellenőrzések során 2364 esetben állapítottak meg eltérést, míg az egyeztetések megtörténte után 31.124 ügyfélnél nem volt eltérés.

Olvasóink írták

  • 1. ákos 2007. december 03. 19:56
    „Nejemmel mi is megkaptuk az idei dokumentumokat.A kérőlapok - végig igy éreztük -eleve ugy készültek,hogy az ember megunja és sutba vágja az egészet a lelketlen megfogalmazés miatt.Mindketten érettségizett nyugdíjasok vagyunk,de összezavarodtunk az egész"ügymenettől"Szerintem aljas sunyi emberek készítették a legszegényebbeknek való "segítséget".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bírságolt a dohánykommandó

Győr-Moson-Sopon - Ilyet is ritkán írhatunk: jók az ÁNTSZ tapasztalatai a „dohánykommandó"… Tovább olvasom