Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Emelkedő díjak, ingyenes bérlet

Jelentős mértékben nőnek az ivóvíz-, a csatornahasználati és a szemétdíjak, valamint a helyi busztarifák januártól Győrben – így döntött csütörtökön a városi közgyűlés. A tanulók jövőre ingyen utazhatnak a városi buszokon.
„ Kedves kollégák, nem az angyalka kolompol, hanem én" – Balogh József polgármester ezekkel a szavakkal biztatta székük elfoglalására a képviselőket a tegnapi győri közgyűlés elején. Ezután felhívta a figyelmet arra, hogy a város szimbolikusan két új utat – a Votinszky utcát és az új Bácsai utat – „tett" a megyeszékhely polgárainak karácsonyfája alá.
Az ülés a későbbiekben korántsem ilyen vidám hangulatban folytatódott, részben az időnként személyeskedő hangnem, részben a témák súlya miatt. Rögtön az első napirendi pont a helyi busztarifák emeléséről szólt. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a jegyek és bérletek ára átlagosan 9 százalékkal nőjön.

Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy a busztarifák felemeléséhez társuljon évi 285 ezer kilométeres kibocsátáscsökkentés. Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Rt. vezérigazgatója elmondta: utóbbi járatritkítást jelentene, de nem csúcsidőben, hanem azon kívül, elsősorban hétvégéken. Ezzel több képviselő nem értett egyet, mondván, az egyértelműen színvonalcsökkenéssel járna. Eredics Imre alpolgármester ugyanakkor azt hangsúlyozta, a Volán jelenleg a cég és a város között érvényben lévő szerződés felett teljesít.

A tanulók jól járnak

A közgyűlés többsége megszavazta a díjemelést. Január 1-jétől a vonaljegy elővételben 130, a buszvezetőnél megváltva 175 forintba kerül. A családi jegyért 360, az összvonalas havibérletért 3440, az egyvonalasért 2525 forintot kell fizetni. Az emelkedést a diákok nem érzik meg. A képviselők egyhangúlag fogadták el, hogy a Győrben államilag finanszírozott képzésben részt vevő főiskolások és egyetemisták bérletvásárlását a helyhatóság 50 százalékban támogassa, míg a nappali rendszerű képzésben részt vevő általános és középiskolás diákok (az egyházi intézményekben tanulókat, illetve a vidékről bejárókat is beleértve) helyett teljesen kifizesse ezt a tételt. A szülőknek már a januári bérletet sem kell megvenni – még akkor sem, ha 2004 első egy-két hetében a tanulók nem kapják azt kézhez. Abban az időszakban diákigazolvánnyal is lehet majd utazni.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy a 65 év alatti nyugdíjasok számára is ingyenessé teszi az utazást, de erre még nem találtak minden szempontból megfelelő megoldást. Amíg ez megtörténik, a nyugdíjasbérletek ára az idei 910 forintos szinten marad. A város a havi 670 ezer forintos bevételkiesést megtéríti a Kisalföld Volánnak.

Szigorúbb adórendelet

A közgyűlés a jobboldal ellenszavazataival elfogadta, hogy az ivóvízdíjak 12,5, a csatornadíjak 22,9 százalékkal dráguljanak januártól. Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: jövőre 950 millió forintot költenek fejlesztésre. Kalmár Ákos a jobboldali frakció nevében nehezményezte, hogy a képviselők minden évben kész helyzet előtt állnak, hiszen ha nem szavazzák meg a díjemelést, a szindikátusi szerződés értelmében a város fizetni köteles a Pannon-Víznek.
A testület többsége jóváhagyta a szemétdíjak 8,9 százalékos emelését, míg a folyékony hulladék szippantásáért 17,5 százalékkal kell többet fizetni 2004-ben. Ez azt jelenti, hogy heti egyszeri ürítés esetén áfa nélkül havonta 634 forintot kell fizetni egy 60 literes, és 1269 forintot egy 110 vagy 120 literes kuka után.

A közgyűlés az európai uniós csatlakozás következtében kötelező előírások miatt megszavazta az iparűzési adóról szóló rendelet módosítását. A jelenlegi szabályozás szerint Győrben nem kell fizetni iparűzési adót annak a vállalkozásnak, amelynek korrigált nettó árbevétele nem haladja meg a hatmillió forintot. 2004-ben ez az összeg két és fél millió forintra csökken, ami sok száz cégnek okoz 50–120 ezer forintos többletkiadást. Megszűnik az a rendelkezés, hogy a vállalkozások levonhatják a helyben megfizetett iparűzési adóból a szakképzési hozzájárulás összegét a fizetendő adó egyhuszadának erejéig.

Tilos az avar és a kerti hulladék égetése

A győri közgyűlés tegnap megalkotta a környezetvédelmi rendelet. A helyi jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A jogszabály rendelkezik a háztartási fűtési tevékenységgel okozott légszennyezésről, a zaj- és rezgésvédelemről, valamint a helyi jelentőségű természeti értékekről is. Utóbbiak közé a bácsai Szent Vid-domb és környéke, a várkert, valamint a Rákóczi Ferenc utcai vadgesztenyefa tartozik. A sor jövő tavasszal bővülhet, mert szó van a Bécsi úti nádas védetté nyilvánításáról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok száz új adófizető lesz

A mai győri közgyűlés módosítja a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet, amelynek következtében… Tovább olvasom