Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Emelkednének a győri díjak

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők több díj 2006-os mértékéről döntenek.
A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők több díj 2006-os mértékéről döntenek. A legnagyobb bizonytalanság a busztarifákat lengi körül, miután a képviselők elé háromféle javaslat kerül.

Három busztarifa-javaslat

Az első minden tétel 6 százalékos drágításáról szól – ebben az esetben 433 millió forinttal kellene támogatnia az önkormányzatnak a Kisalföld Volán Rt.-t. A második variáció azzal számol, hogy a tanuló- és nyugdíjasbérletek ára visszatér a 2003-as, a mostaninál jóval magasabb szinthez (így 1870 forint lenne), míg minden más jegyért és bérletért 6 százalékkal kellene többet fizetni. Ekkor a város 271 milliót utalna át a közlekedési társaságnak. A harmadik verzió a többi megyei jogú város gyakorlatához igazodva 1200 forintra állítaná be a diák- és a nyugdíjasbérletek árát (az előbbi jelenleg 300, utóbbi 890 forint), emellett a menetjegyek ára átlagosan 15, az egyéb bérleteké 10 százalékkal nőne.

Ekkor az üzemeltetési támogatás 335 millió forintra rúgna.
A közgyűlés gazdasági bizottsága az utóbbit támogatja. Az említett több százmilliós összegekben egyébként benne van az a hétmillió forint is, amellyel a testület 2006-ban járulna hozzá öt Credo busz most decemberi megvásárlásához. A Volán négyéves futamidejű fejlesztési hitelből veszi meg a járműveket 184 millió 750 ezer forint plusz áfáért, aminek kamatterhei 28 millió forintot tesznek ki. Az önkormányzat az utóbbi kiadást vállalná át.

Csak formaság

Az ivóvíz- és csatornadíjak emelése merő formaság. A Pannon-Víz rt. közgyűlése már jóváhagyta, hogy 2006-ban nem emelkedik az ivóvíz díja, amely így a lakosságnak 144, míg az önkormányzatoknak és azok intézményeinek 160 forintba kerül továbbra is, az áfát nem számolva. A csatornadíjért a lakosság és az önkormányzatok 4,4, a közületek 4,5 százalékkal fizetnek többet. E szerint köbméterenként 153, illetve 293 forint plusz áfa lesz ez a tétel.

A holnapi közgyűlés dönt a hulladékszállítási díj változásáról is. Az előterjesztésben az szerepel, hogy a lakosságnak literenként 2,77 forintot kell fizetni január 1-jétől az eddigi 2,68 helyett, ami valamivel több, mint 3 százalékos emelésnek felel meg.

Veszteséges a helyi tömegközlekedés

A Kisalföld Volán győri helyi üzletágának nettó árbevétele idén várhatóan 12,5 százalékkal, azaz 246 millió forinttal marad el az előző évitől. A költségek valószínűleg 0,6 százalékkal nőnek, amit a várakozáson felül drága gázolaj okoz: az üzemanyag átlagára tavaly 161,77, idén (november 11-ig számolva) 185,38 forint volt. A társaság azt kéri a közgyűléstől, hogy a veszteségkiegyenlítést szolgáló idei üzemeltetési támogatást 193 millió forinttal emelje meg. Ha ez bekövetkezik, a cégnek még mindig 149 millió forintos vesztesége lesz a győri helyi tömegközlekedésen. A mínuszban közrejátszik, hogy a város peremkerületeinek kiszolgálása elviszi a futott kilométerek 36 százalékát, de a bevételek mindössze 14 százaléka származik ezekről a járatokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzött behajtások

Ha a győri közgyűlés igent mond, szigorúbb feltételekkel lehet behajtani a belvárosba január… Tovább olvasom