Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Emelkednek a győri díjak

Éles politikai vitát hozott a tegnapi győri közgyűlés, amelyen a közüzemi díjak emeléséről is szó volt. A testület végül megszavazta az előterjesztett, több esetben jelentős drágításokat, de új kedvezményeket is életbe léptetett.
A közgyűlés a leghosszabb vitát az ivóvíz- és csatornadíjakról foly tatta. Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetőhelyettese e tételek 11–18 forintos csökkentését, a Pannon-Víz rt.-vel érvényben lé vő, szerinte előnytelen szerződés felülvizsgálatát indítványozta – a testület azonban leszavazta a javas latokat. Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója elmond ta: jövőre fejlesztéseiket 200 millió, működési kiadásaikat 160 millió forinttal fogják vissza. Hozzátette: ha csökkennek a díjak, 496 millió forintos vesztesége lesz a cégnek.

A képviselők elfogadták, hogy a rászoruló nyugdíjasok és nyugdíj szerű ellátásban részesülők kedvez ményt kapjanak az ivóvíz-, a csa torna- és a szemétdíjból. Továbbiak a 3. oldalon. Kisalföld-grafika: Kustán Roland Nagyobb tételek: Van, ami csak öt, és akad, ami 33 százalékkal lesz drágább a győrieknek és az autósoknak jövőre. Emelkednek a győri díjak Ivóvíz-, szennyvízcsatorna-, szemétszállítási, kéményseprési és parkolási díjak – ezek azok a tételek, amelyek 5–33 százalék közötti, január 1-jén hatályba lépő emeléséről döntött a tegnapi győri közgyűlés.

A nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők ugyanakkor kedvezményt vehetnek igénybe. A havonta 1 köbméter vizet használó háztartások összesen 26, a 3 köbmétert használók 78, az 5 köbmétert fogyasztók 143, a 10 köbmétert fogyasztók 258 forinttal fizetnek több ivóvíz- és csatornadíjat egy hónapban jö vőre, miután a győri közgyűlés 5,6 és 9,3 százalékkal felemelte a két díjtételt. Egy köbméter ivó víz ára 125-ről 134 forintra nő, az alapdíj változatlan marad. A csatornadíj 179-ről 196 forintra emelkedik. A parlament nemrégiben el fogadta az adótörvény módosí tását.

E szerint a fizető-parkoló helyek használata után 2003-ban már nem 12, hanem 25 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni. Ha ezt a város nem hárítja át a fogyasztókra, azzal az önkormányzati tulaj donban lévő Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-nek 17 millió forintos bevételkiesést okoz – ez állt a képviselők elé került előter jesztésben. A győri parkolási dí jak ezen felül az infláció mérté kével is nőnek. Így jövőre az I. övezetben 140 helyett 180 fo rintba, a II. övezetben 80 helyett 100 forintba, a III. övezetben 60 helyett 80 forintba kerül egy óra várakozás személyautóval. A szemétszállítás tarifája 12 százalékkal nő.

A leggyakoribb, 110 és a 120 literes kukák üríté sének havidíja – heti egyszeri ürí tés esetén – 1304 forintra drágul 1165-ről, míg a 60 litereseké 652-re 582-ről. A kéményseprő-ipari közszol gáltatás díjai kerek 7 százalékkal lesznek magasabbak jövőre. A Kétüsz Kft. a díjak kialakításánál a 2002. január–augusztusi inflá ciót, az energiaköltségeket, vala mint az anyagi jellegű ráfordítá sokat vette figyelembe. E szerint a használatban lévő szilárd üze mű egyedi kémények seprési díja 456, a gázüzeműeké 836 forintra változik. Hancz G

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz felújítaná a játszótereket

Tízszázalékos csökkentését javasolja a víz- és csatornadíjnak a Fidesz–MDF–MKDSZ győri… Tovább olvasom