Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Emelkedik a fatolvajok száma

Az ország 1,9 millió hektárnyi erdejének több mint a fele 7–800 ezer tulajdonos magántulajdonában van. A megyére korábban nem volt jellemző a falopás, ez év januárjában ugyan tapasztalható némi emelkedés. Győr térségében két év alatt 80 ügyet vizsgált a rendőrség, ennek harmada erdei falopás.
A megye legnagyobb erdőgazdasága, a 31 ezer hektár erdőterületen gazdálkodó Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgató-helyettese, Kocsis Mihály a falopások elszaporodásával kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta, érezhető kisebb mértékű emelkedés.

– Ezen a vidéken nem volt jellemző a falopás, mint az ország másik részein. Amennyiben előfordult, nem a kitermelt készleteket vitték el. Ott vágtak fát, ahol nem folyt munka, s ezeket az eseteket sikerült felderíteni. Idén már tapasztaltuk, hogy a készletet is lopják. A ravazdi erdészetből nyolc és fél köbméter kikészletezett faanyagot vittek el – magyarázta Kocsis Mihály. A vezérigazgató helyettes kiemelte, a kisszámú falopás a kontrollnak köszönhető. Nyolcszáz hektáronként jut egy kerületvezető erdész – nagyon jó a kapcsolat a rendőrséggel, polgárőrséggel – a közös járőrözésre. Ezenkívül a fakitermeléseket vállalkozók végzik, sok esetben ők maguk őrzik a fát.


Korlátozott tulajdon

A Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának erdőfelügyeleti és hatósági osztályvezetője, Nagy Dénes szerint néhány magán-erdőtulajdonos úgy érzi, a saját erdeje, azt csinál vele, amit akar, ne szóljon bele senki.

– Ez nem így van, mert az erdő korlátozott tulajdon, s közjóléti szerepe is van. Az erdőtörvény különbséget tesz a falopás és az engedély nélküli fakitermelés között, s másképpen szankcionálja azokat – mondta érdeklődésünkre elöljáróban Nagy Dénes.


Feljelentést kell tenni

Az osztály vezető részletezte: az erdőtörvény rendelkezik a más tulajdonában lévő erdőben elkövetett fakitermelésről, más néven falopásról. Ha az megtörténik és a tulajdonos észleli, feljelentést kell tennie a rendőrségen és erről a feljelentés másolatával együtt egy bejelentést kell tenni az erdészeti hatóságon.

Eredményes nyomozás: Abda és Öttevény körzeti megbízottjai, Varga Balázs főtörzszászlós és Csala Zsolt főtörzsőrmester a napokban lepleztek le fatolvajokat. Fotó: K. Cs.
Eredményes nyomozás: Abda és Öttevény körzeti megbízottjai, Varga Balázs főtörzszászlós és Csala Zsolt főtörzsőrmester a napokban lepleztek le fatolvajokat. Fotó: K. Cs.

Szankciókkal járhat

– Ezt követően indítunk egy eljárást, a rendőrség tájékoztatását kérjük az elkövető személyéről, s ha az megvan, az erdőtörvény alapján hozott határozatban erdővédelmi bírságot szabunk ki. Ennek összege köbméterenként harmincezer forint. Amennyiben az erdő tulajdonosa nem jelenti be a lopást, s azt mi észleljük, a tulajdonos ellen indítunk eljárást. Ezért szükséges az, ha észreveszi a falopást a tulajdonos vagy a társult erdőgazdálkodók képviselője, tegyenek feljelentést a rendőrségen, majd jelentsék be az erdészeti hatóságnak. Így mentesülhetnek a jogosulatlan kitermelés szankciója alól – hívta fel a figyelmet Nagy Dénes.


Köbméterenként 10 ezer

Az osztályvezető hangsúlyozta, az erdészeti hatóság az erdőtörvényben meghatározott feltételek szerint nyilvántartásba vett erdőgazdálkodónak ad engedélyt. Kivágás csak ennek birtokában végezhető. Amennyiben a hatóság felfedi az engedély nélküli kitermelést, s felszólítása ellenére a tulajdonos vagy a tulajdonosok képviselője nem tesz feljelentést, tehát nem bizonyítja, hogy falopás történt, úgy erdőgazdálkodási bírságot szabnak ki, aminek az összege 10 ezer forint köbméterenként. Elhalt, kiszáradt fa kivágása esetén 4 ezer forint a köbméterenkénti bírság.

A Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Reinhoffer Csaba alezredes tájékoztatása szerint az illetékességi területükön két év alatt 80 falopási ügyben nyomoztak, a kár 14,8 millió forint volt. Ebbe a számba azok a falopások is beletartoztak, amelyeknél fakereskedésekből, vagy kertekből, illetve fenyőárusoktól vittek el fát a tolvajok. Egyharmaduk, amelyek erdőkhöz köthetők. Az osztályvezető tájékoztatása szerint 18 ügyben még jelenleg is nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

Olvasóink írták

 • 12. matriné 2009. január 17. 16:50
  „Egyébként az egyre elszaporodó tüzelő lopások is visszavezethető e kormány hozzá nem értéséhet,mivel csak a lakosság kifosztásához értenek! A derék rendőreink pedig, azt is csak sasolják mint a falopásokat. Annyi különbséggel itt nincs tátva a szájuk.”
 • 11. matriné 2009. január 17. 16:44
  „Nem is tudom, miért nem írnak sűrűbben hőstetteket a rendőrségről? Talán az is meg van tiltva? A fotón látszik, hogy még nem lopták el minden botot mellyel lehet ütni a tolvajok nyomát! Vagy nem kaptak rá parancsot?”
 • 10. MTT 2009. január 17. 15:49
  „Fedayn, menj rendőrnek, előtted a lehetőség.... kíváncsi lennék, meddig csinálnád.”
 • 9. Fedayn 2009. január 17. 13:22
  „Azért kapja a fizetését,hogy jöjjön!”
 • 8. MTT 2009. január 17. 12:26
  „Most, akik szidjátok a rendőröket, legközelebb azért fogjátok, mert nem csinálnak semmit. Szerintem nektek teljesen mindegy, hogy ők jót, vagy rosszat tesznek, csak azt látjátok, hogy na, ugorjunk neki, lehet fikázni a KMB-st...Amikor szarban vagytok, akkor meg sikongattok a 112-re, hogy jöjjön már...Emberek?! Ez a hozzáállás nem korrekt.”
 • 7. jucuska40 2009. január 16. 10:17
  „Csak azok kerülnek kézre sajnos akik a saját életüket féltik mert nincs munkájuk...vagy kisnyugdíjból élnek...és nem akarnak áldozatául esni a télnek! Bezzeg aki ebből üzletet csinál és teherkocsival lop azt nemfogják meg4”
 • 6. lolita 2009. január 16. 09:44
  „Ezen nincs mit csodalkozni nalunk maskepp nem müködik sajnos!Szomoru de igy van!”
 • 5. kutykurutty 2009. január 16. 01:06
  „Szaporodnak a cigányok, fogy a fa. Én nem látom az összefüggést.”
 • 4. ggg 2009. január 15. 22:35
  „az igazi tolvajokat nem az erdőben kell keresni...
  a magyar rendőrség meg szégyen és gyalázat”
 • 3. farkasbalintm 2009. január 15. 21:30
  „azért ha mondjuk az én fámat lopnák (nincs erdőm, de tegyük fel hogy), annak én sem örülnék. és itt nem arról van szó, hogy józsi bácsi fázik, és visz magának tüzelőt. mert ha józsi bácsi fázik, akkor nem teherautóval megy, és egész fákat vág ki, hanem ágakat gyűjt, stb.
  múltkor pl fültanúja voltam annak, hogy nagy büszkén mesélte egyik srác, hogy haverjai hogy lopták a fát, hol hagyták, és amikor elkapták őket, utána az volt a legnagyobb gondjuk, hogy a fűrészt elvették, mivel fognak tovább fát vágni. szintén ebben a beszélgetésben elhangzott, hogy több kocsi (teherautó) fáról van szó.ők nem a fázás miatt vágnak, szerintem ez nyilvánvaló.
  szóval józsibácsit nem büntetném, de a másik típussal volna egy-két tippem, hogy mit kéne csinálni

  na béke”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. január 15. 20:58
  „Fakabátok. :)”
 • 1. Hitetlen 2009. január 15. 20:44
  „Legyetek büszkék tetü zsernyákok, hogy megtudtátok fogni a ,,nagy" évszázad rablóját.!!!Biztos ő lopja ki az állam vagyonát. Az nem is fordult meg az üres tök fejetekben, hogy lehet ha nem lop akkor megfagy?. Tudjátok mi az robotolni 40-50éven keresztül és nem tudja el-fenn tartani a családját?Nem ismeritek ezt a problémát mert ti 38-40éves korban már mentek nyugdíjba. Biztos nagyon sokat letettetek már az élet nagy asztalára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reneszánsz szellemiség - kiállítás

Megnyílt a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Galériájában (Győr, Herman O. u.) a Kovács Margit… Tovább olvasom