Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Emeleti ''telek'' felújításért cserébe

Több mint százra tehető Győrben a felújításra szoruló belvárosi házaknak a száma.
Több mint százra tehető azoknak a felújításra szoruló belvárosi házaknak a száma, amelyekben – többnyire szociális – bérlakások vannak. Lakóik általában idősek, akik néhány ezertől néhány tízezer forintig terjedő bérleti díjat fizetnek, s a házak állapota az elmúlt évtizedekben erősen leromlott. Egy részük ráadásul műemléki védelem alatt áll, azaz felújításukra szigorú előírások vonatkoznak, jelentősen növelve a renoválás költségeit.

A nagy értékű, összességében több százmillió forintos önkormányzati vagyont képviselő lakások a jelenlegi jogszabályok értelmében a piaci ár töredékéért, 20–25 százalékáért lennének értékesíthetők, s mivel többségében szociális bérlakásokról van szó, marad a költséges felújítás. Mivel a város önerőből nem tudja állni a házak 10–20 millió – műemléki védelem esetén akár 30 millió – forintos külső felújítását, legalábbis nem olyan ütemben, ahogy azt a városrendezés szükségessé tenné, magánvállalkozók közreműködésével szépülhetnek meg az ingatlanok.

Megszépülhetnek a műemlék házak

Gergely Zoltán belvárosi önkormányzati képviselő, az új konstrukció győri „meghonosítója" szerint Budapesten már évek óta sikeresen működik, hogy a felújításra szoruló ingatlanok hasznosítható területeiért, elsősorban a beépítetlen tetőterekért cserébe egyes vállalkozók vállalják a teljes épület felújítását. Ez általában külső renoválást jelent, de a bővítés, az új lakás(ok) kialakítása sokszor automatikusan szükségessé teszi a gépészeti rendszer korszerűsítését, például a gerincvezetékek cseréjét is. A munkák finanszírozásának fejében a vállalkozó gyakorlatilag vásárol egy „telket" a tetőtérben, ahol tetszés szerint alakíthat ki lakásokat vagy irodákat, így a rendkívül magas fenntartási költségű, a városkép szempontjából meghatározó házak, amelyek teljes felújítására a közeljövőben remény sem lenne, komolyabb önkormányzati ráfordítás nélkül szépülhetnek meg.

Győr belvárosában rengeteg a beépíthető tetőteret kínáló öreg ház, s bár a pangó lakáspiac és a város készülő, január közepén elfogadott rendezési terve eddig kivárásra késztette a vállalkozókat, van érdeklődés az új konstrukció iránt. Ebből a győriek többnyire annyit látnak, hogy sorra szépülnek meg a barokk belváros patinás házai; ilyen formában zajlik például a Baross út egyik felállványozott lakóházának felújítása.

Nem csak luxuslakásokról szól a lehetőség

A módszer befektetésnek sem utolsó, hiszen az így létrejövő új belvárosi ingatlanok 3-400 ezer forintos négyzetméterenkénti áron értékesíthetők, s ingatlantól függően akár 3–4 tetőtéri lakás is kialakítható egy épületben. Természetesen minden ilyen felújítás egyedi megállapodás szerint történik, az ingatlan nagyságától, helyétől, állapotától függően. A lehetőség nemcsak a belvárosban adott, vannak olyan, kevésbé frekventált helyen fekvő épületek, mint például a megyei iparkamara székháza mögötti, nagyon rossz állapotban lévő „rábás" bérházak, amelyek, bár lapos tetős épületek, szintén rendelkeznek beépítetlen térrel.

A parkolási rendelet volt az akadály

Győrben már volt több példa hasonló, sikeres együttműködésre – így újították fel például az Árpád út és a Gárdonyi utca sarkán álló lakóházat is –, a parkolási rendelet egy korábbi módosítása azonban egy időre meghiúsította ezt a megoldást. Míg ugyanis korábban háromszázezer forintért lehetett közterületi parkolóhelyet váltani az újonnan épülő lakásokhoz, a módosítás értelmében közterületen nem, csak a Jókai utcai parkolóházban lehetett parkolóhelyet vásárolni – darabonként közel kétmillió forintért. Mivel az új parkolóhelyek létesítését (a lakás alapterületétől függően legalább egyet) törvény írja elő, a többmilliós pluszköltség vállalásával már nem volt gazdaságos a beruházóknak a lakás vagy iroda kialakítása.

A rendeletet tavaly nyáron újra módosították, így ismét lehetőség van közterületi parkolóhely megváltására 410 ezer forintért (ez kedvezményes ár, aki ugyanis nem vállal felújítást, csak megvásárol egy épületrészt, majdnem egymillió forintot fizet ugyanazért a helyért), s ez jelentősen ösztönözheti a vállalkozók érdeklődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola kárát a biztosító rendezi

Pénteken már el tudták helyezni a diákokat a győri Nádorvárosi Közoktatási Központban, amely csütörtökön elázott egy csőtörés miatt. Az is kiderült, hogy a hibát a rendszerben egy áramszünet miatt keletkezett fagydugó okozta. Az iskolaigazgató elmondta, a biztosító rendezi a kárt. Tovább olvasom