Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Emberölés lett a gyarmati rablásból

Meghalt az a 80 éves idős ember, akit karácsony előtt eddig ismeretlen tettes támadott meg saját otthonában.


A férfi fényes nappal, símaszkban tört be a gyarmati családhoz. A sértett halála most új helyzetet teremtett. A Kisalföld folyamatosan beszámolt a 80 éves sértett állapotáról, akit az elkövető fejbe vert, s akinek az életéért hosszú napokon át küzdöttek a győri Petz-kórház intenzív osztályán.

Az első pillanattól tudni lehetett, hogy az agysérülések rettentően súlyosak, végig kritikus volt a beteg állapota, az éltért folyó küzdelem azonban véget ért. A szomorú hírt prof. Oláh Attila, az intézmény orvos igazgatója osztotta meg a Kisalföld olvasóival.

A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben és keresi az elkövetőt. Fotó: H. B. E.
A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben és keresi az elkövetőt. Fotó: H. B. E.


Mint megtudtuk, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben és keresi az elkövetőt. Ha valakinek esetleg információja van az esettel kapcsolatban, annak jelentkezését várják a 96/520-000-s telefonszám 1610-es mellékén.
Ha rendőrkézre kerül a támadó, akkor a rá váró büntetés igen széles skálán mozoghat. A Kisalföld büntetőjogászokat kérdezett a brutális tett várható megítéléséről.

Az emberölést 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, de ha megállapítják, hogy aljas indokból cselekedett a tettes, akkor már 10-től 20 év vagy életfolytiglan lehet a büntetési tétel. Ezzel a lehetőséggel azért kell számolni, mert lehetséges, hogy az illető a felelősségre vonás elkerülése miatt sújtott le olyan kegyetlenül, ez pedig maga volna az aljas indok. Minősítő körülmény a nyereségvágy is, ám itt valószínűleg másról van szó.

Attól ugyanis, hogy eredendően pénzszerzési szándékkel hatolhatott be a házba, a megítélés alá eső támadásnál már nem ez motiválhatta, hiszen végül nem vitt el semmit. A különös kegyetlenség – mint szintén minősítő körülmény – megállapítása legalább annyira szakértői, mint bírói kérdés, hiszen sok ütés esetében nem zárhatjuk ki.

De sok minden mást is eldönthetne még a szakértő és a vallomások, a sértett helyzete, a sérülés fontos bizonyíték lehet. Kiderülhet – ez kézenfekvő jogi védekezés volna -, hogy az elkövető nem a felelősségre vonástól menekült, hanem szembekerült a sértettel. Ám két dolgot azért le kell szögezni. Egyrészt az erőviszonyok elég egyértelműnek látszanak ahhoz, hogy ilyen erejű csapásokat bármi is indokolna. Másrészt itt a jogos védelmi helyzetre már eleve nem hivatkozhat az, aki a behatolástól kezdve a jogtalanság talaján áll.

A megkérdezett jogászok szerint a megítélést több körülmény is befolyásolja, az egyik a legfontosabb az előélet, hiszen egészen más büntetésre számíthat egy többszörös visszaeső, mint egy büntetlen. A sértett idős kora súlyosító körülmény, ugyanakkor a tettes rejtőzködése nem az, mert ehhez elfogása pillanatáig joga van. Az már más kérdés hogy fontos enyhítő körülmény lenne az ítélet meghozatalánál, ha feladná megát és feltáró beismerő vallomást tenne a nyomozóknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter éjjele - Forgalomkorlátozás Győrben

A szórakozók testi épségének megóvása miatt rendelték el a forgalomkorlátozást. Minden részlet a… Tovább olvasom