Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Elvitték a győri vasútállomásról a 200 menekültet - Vajon feladják a céljukat? - fotók, videó

Több mint 200 határsértőt, köztük nagyon sok gyereket szállítottak le hétfő reggel a Budapest felől érkező Railjetről, késő délutánig a győri vasútállomás várótermében zsúfolódtak.
A rendőrség tájékoztatója

A Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

A nem schengeni övezetből érkező személyek jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha a migránsok ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkező személyek továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott személyeket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utazott be vagy amelyik legális jogcímet biztosított neki a tartózkodásra.

A vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta.

Azok, akik a másik országba való beutazás feltételeivel rendelkeznek, a belső határokat bárhol átléphetik, azonban a menekültkérelmezők nem ilyenek.

23.25 - 117 koszovói a Keleti pályaudvaron hétfő este

444.hu arról írt,  "a rendőrség megkeresésünkre annyit közölt, hogy a rendőrök 117 koszovói állampolgárt tartóztattak fel a Keleti pályaudvarról induló gyorsvonaton. Velük szemben az intézkedés folyamatban van" – írták.

Kiengedték a gyerekeket a kórházból

20.30
- Hétfőn este lapunk megtudta, a kórházba szállított gyermekeket kiengedték, már családjukkal tölthetik az éjszakát. 

Rövid összefoglaló

A Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállították buszokkal a hétfő délelőtt Budapestről Bécsbe tartó vonatról leszállított határsértőket. A mintegy kétszázötven koszovói állampolgárságú határsértőnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kér-e menekültstátuszt. Amennyiben igen, ügyükben ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár majd el.

Koszovói menekültek a győri vasútállomáson - Fotó: H. Baranyai Edina


A férfiak, nők és gyerekek mintegy hatvan rendőr felügyelete mellett nyugodtan várakoztak a vasútállomás várótermében. A rendőri intézkedést nehezítette, hogy mindenáron tovább szerettek volna utazni, ezért nem álltak szóba a rendőrökkel. A koszovói konzul tárgyalt velük a helyszínen, majd megkezdték elszállításukat a rendőrök.

A határsértők érvényes iratok nélkül szerettek volna Németországba utazni Ausztrián keresztül.

Előzmények percről-percre

17.27 -
Most száll fel az utolsó csoport a buszra. A rendőrök szedik le a szalagokat, lassan tehát véget ér a menekültdráma a vasútállomáson.

Elhagyták a menekültek a győri vasútállomást - A várótermet fertőtleníteni fogják, a takarítás mintegy két órát vesz majd igénybe.


16.55 - A családosokat beviszik a rendőrségre, ott regisztrálják, majd a debreceni befogadóállomásra szállítják őket. Az egyedülállóknak nyilatkozniuk kell, hogy kérnek-e menekültstátuszt. Ha nem, akkor nyilván kitoloncolják őket, ha igen, akkor elbírálják, hogy melyik befogadóhelyre kerülhetnek.

Rengeteg gyermek a menekültek között. Fotók: H. Baranyai Edina


Kollégánknak sikerült megszólaltatni a Budapestről Győrbe rendelt tolmácsot, aki elmondta, mindegyik menekült gazdasági okok miatt hagyta el a hazáját, sokan a házukat is eladták, felszámoltak mindent. A tárgyalásoknál a fordulópont akkor jöhetett el, amikor kimondták: vagy megállapodás születik valamilyen irányba, vagy itt maradnak a vasútállomáson, ami senkinek sem jó.

Közben a családosokat már mind elvitték a buszok.

Fogynak a rendőrautók az állomás elől.
Fogynak a rendőrautók az állomás elől.

Prof. Oláh Attila orvosigazgató lapunknak elmondta, a kórházba szállított két gyermek közül egyiküknek láza, másikuknak hasmenése is van. Ők addig biztosan a győri kórházban maradnak, amíg a laborok elkészülnek.


16.46 - Sorban vezetik ki a menekülteket, 15-25 fős csoportokban. Az a megdöbbentő, hogy milyen sok a gyermek. Kollégánk jelentése szerint minden második menekült kiskorú. Így talán már érthető, miért húzódott ilyen sokáig a helyzet.

Fotó: Havassy Anna Katalin
Fotó: Havassy Anna Katalin


16.33 - Elviszik az első, 19 fős csoportot. Sorba hozzák ki a határsértőket, 15-20 fős csoportokban. A tárgyalásokon a koszovóiak nagyon határozottak voltak, de abban nem lehet kérdés, hogy melyik befogadóhelyre kerülnek. Mert odamennek, ahol van hely.

16.28 - Kinyitották a vasútállomás eddig zárva lévő szárnyas ajtaját, szóltak az egyik buszvezetőnek, hogy készüljön. Egyelőre csak a rendőrök indulnak meg.

Most jönnek a családosok először, utánuk a többiek.

A megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára viszik őket. Ott előállítják a menekülteket, és a bevándorlási hivatal veszi át az ügyüket.

15.52 - Közben újabb két gyermekhez hívnak mentőt. Úgy tudjuk, azért kell orvosi segítség, mert nagyon magas a lázuk.

15.49 - Megoldódni látszik a helyzet... Részletek hamarosan. Egy biztos: rendőri erőszakról szó sem lehet, ezt Kocsis Tünde is megerősítette lapunknak.

15.38 - Két mentő érkezett a vasútállomásra. A váróteremből két apa a  karjában hozza ki a - ránézésre - 2-3 éves gyerekeket, az egyikük láthatóan rosszabbul van. Őket viszi el a mentő.

15.17 - Mint megtudtuk, a rendőrségnek 24 órája van, hogy a vonatról leszállított emberek ügyében eljárjon. Nyilván nem az a cél, hogy a helyzet idáig húzódjon. A konzul első körben mindenkihez beszélt, majd a két hangadóhoz, aki irányítja a csoport viselkedését.

Azt kijelenthetjük, hogy nyugodtabb a hangulat, de a migránsok eltökéltek: az a céljuk, hogy Németországba jussanak. Azért ültek le a váró padlójára, mert jelzik: innen már nem mennek vissza, nyugat felé vezetne az útjuk.

Mit mond a MÁV? Semmit.

"A menekülteknek volt-e érvényes jegye a Railjetre? Amennyiben igen, egyszerre foglaltak-e le 250 helyjegyet? Ha bárki magánemberként szeretne egyszerre megvásárolni 250 jegyet és pótjegyet a Railjetre, van-e erre lehetősége?" - kérdezte a kisalfold.hu a MÁV-tól, mire a vasúttársaság sajtóosztálya a következő választ küldte: "a témában a vasúttársaság nem kíván kommunikálni, mert rendőrségi és határrendészeti ügyről van szó".

A Railjet hivatalos oldala szerint a legolcsóbb jegy Budapestről Bécsig 13 euró, de ez a jegy csak korlátozott számban váltható, kizárólag adott napon és vonaton érvényes, cseréje és visszaváltása nem lehetséges. Emellett - szintén limitálva - vásárolhatók 29 euróért is tikettek, míg az 1. osztályra pótjegyet (15 euró) is kell váltani. Utóbbi jegy összesen 44 euróba kerül.


15.09 - Egy vagyonvédelmi cégnél dolgozó utas a helyszínen lévő kollégánknak úgy fogalmazott: náluk ilyen biztosan nem történhetett volna. ˝Dönteni kellene, hogy mi legyen, mert ez így nem állapot. Sem a győrieknek  nem jó, sem azoknak, akik csecsemővel a karjukon ülnek bent a váróban. Valakinek most már lépnie kell˝ - véli az utas.

Lezárták a győri vasútállomás előtti utat az autók elől. Fotók: Cseh Róbert

Közben annyit elmondhatunk, a konzul jelenléte némileg megnyugtatta a kedélyeket. A készenléti rendőrök is megérkeztek Szombathelyről.

14.59 - Továbbra is patthelyzet az állomáson. Ahogy egy rendőr megfogalmazta: az egyik oldalon állunk mi, a másikon ők. A konzul egyébként erőteljesen magyaráz a koszovóiaknak.

A teremből néha csecsemősírás hallatszik ki, borzasztó lehet órák óta bent ülni.

Így fest most a győri vasútállomás:

Videó: Cseh Róbert


14.46 - Zajlik a tárgyalás a konzul és a koszovói határsértők között. Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint nehéz megoldást találni, mert a váróteremben lévők egyhez ragaszkodnak: Németországba akarnak eljutni, nekik nem opció, hogy hazamenjenek és itt sem akarnak maradni.

Galéria! Fotó: H. Baranyai Edina


Nyilvánvalóan felszámoltak otthon mindent - a jogszabályok ugyanakkor nem engedik meg, hogy a rendőrség ˝becsukott szemmel˝ elengedje őket.

14.22 - Most egy kicsit nagyobb a mozgolódás, a konzul kijött a váróteremből, ezekben a percekben egyeztet a rendőrökkel.

14.04 - Ebben a percben ment be a konzul a váróteremben lévőkhöz.

13.56 -  Megérkezett a koszovói konzul. Lapunknak annyit mondott, egyelőre nem tud konkrétumokat, tájékozódik az ügy részleteiről a rendőrségtől.

Órák óta 200 határsértő a győri vasútállomáson. Fotók: H. Baranyai Edina


13. 52 -Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kérdéseinkre válaszolva elmondta, a Railjetről mintegy 230 határsértőt szállítottak le, majdnem mind koszovói. Huszonketten együttműködtek a rendőrséggel, őket előállították tiltott határátlépés kísérlete miatt. Münchenbe szólt a jegyük, és azért is ragaszkodnak ahhoz, hogy tovább utazhassanak, mert ők ezt kifizették. A rendőrség is a koszovói konzult várja, az ő szavainak erejében bízik. Közben Szombathelyről készenléti rendőrök érkeznek Győrbe.

Jelenleg nem tudunk pontos létszámot, mintegy 50-100 rendőr lehet a helyszínen, a délelőttös és délutános műszak most váltja egymást.

Kocsis Tünde kérdésünkre, hogy miért pont ezt a Railjetet ellenőrizték - mivel egyes hírek szerint más szerelvényeken még több külföldi is ülhetett - elmondta, hogy a készenléti rendőrség járőrei még Budapesten szálltak fel a vonatra, akkor megkezdték az ellenőrzést. (Nyilvánvalóan ők jelezték, hogy Győrben le kell szállítani a határsértőket.)

13.41 - Sipos Anikó a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megbízott igazgatója az állomásról kifelé menet rövid sajtótájékoztatón közölte: továbbra is rendőrségi hatáskör alatt van az ügy, arra várnak, hogy átkerüljön a bevándorlási hivatalhoz. Kérdésünkre, hogy ez időben mennyit jelent - órákat, napokat? - , nem tudott egyértelmű választ adni.
Kérdésünkre elmondta, egyedi elbírálás alapján nézik meg, hogy ki-hova kerülhet, úgy fogalmazott, elvileg minden menekültet el tudnak helyezni. Arra várnak, hogy a rendőrség átadja az ügyet.

Eközben úgy tűnik, a határsértők továbbra sem állnak szóba a rendőrökkel. Arra várnak, hogy megérkezzen a konzul, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor ér Győrbe.

Egy érdekes grafika. Forrás: MTI
Egy érdekes grafika. Forrás: MTI


13.27 -

Orsós János perontakarító sem tud most az állomás azon részére jutni, ahol dolga lenne. Mint lapunknak elmondta, 9 hónapja dolgozik Győrben, látott már egy-egy migránsfogást, de ekkora tömegben még soha. Orsós János is arra vár, hogy folytathassa a munkáját.

Egy, az állomáson várakozó utas kollégánknak kesernyés mosollyal megjegyezte: a tegnap délután 3 órakor a Budapest, Keleti pályaudvarról induló Railjeten még több külföldi utazott, akiket azonban nem ellenőriztek. Elmondása szerint annyian voltak a vonaton, hogy állóhely is alig volt. És itt lehet a magyarázat arra is, hogyan lehet 250 jegyet foglalni a Railjetre. Úgy, hogy ha elfogynak a helyjegyek, állót is ˝adnak˝.

Rendőrségi kényszerszállító busz is a helyszínen.
Rendőrségi kényszerszállító busz is a helyszínen.


13.18 - Úgy tudjuk, nem jön a nagykövet Győrbe, helyette konzul érkezik.

12.59 - Információink szerint ugyanerről a Railjetről 50 határsértőt már Tatabányánál leszállítottak.

A Révai Miklós utca börtön és városháza közötti szakaszára továbbra is csak gyalogosan lehet menni, autóval tilos a behajtás.

A rendőrök most termoszokban meleg teát is vittek a menekülteknek.

Ameddig a szem ellát, rendőrautók az állomás előtt.
Ameddig a szem ellát, rendőrautók az állomás előtt.

 

A menekültáradattal Győrben érdekes összefüggés lehet a hétvége határrendészeti eseményeiról szóló beszámoló Bács-Kiskun megyében.

A Kelebia, a Hercegszántó és a Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya és Autópálya Alosztálya, valamint a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság idegenrendészeti eljárást indított 683 külföldi állampolgárral szemben, akiket 2015. január 30. és február 1. között, Bács-Kiskun megye déli részén ellenőriztek a járőrök. A 88 csoportban érkező külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a felnőtteket elfogták, a kíséretükben lévő 142 gyermeket a kirendeltségek erre alkalmas helyiségében, felügyelet mellett helyezték el. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, ezért átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.


12.48 - A menekültek most már elfogadják a vizet, élelmiszert. Mindenki tovább szeretne menni Magyarországról, telefonon mutogatják, hogy Németországban hol várják őket.  Csak családostól hajlandó mindenki megmozdulni.

Az 1-es vágányra közben sikerült kinyitni a - 20 éve nem használt - ajtót, a drogéria felőli oldalon, hogy az utasok megközelíthessék az ott álló szerelvényeket.12.31 - Információink szerint még több rendőr tart a helyszínre.


12.28 - Az biztos, hogy az országban eddig egyedülálló helyzet alakult ki Győrben. A menekülteket, ha hajlandóak együttműködni a rendőrséggel, a Szövetség utcai őrzött szállóra vinnék. Ott mindenkit ˝lepapíroznának˝, de hogy utána mi lesz velük, azt egyelőre senki sem tudja.

A határsértőknek van egy szószólója a váróteremben, kintről hallani, hogy miután ő beszél, a többiek megtapsolják.

12.17 - Sipos Anikó a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Igazgatóhelyettese a helyszínen elmondta, az ügy jelenleg rendőrségi hatáskör alatt van, amint átkerül a bevándorlásiakhoz, betartva minden jogszabályi kötelezettséget, a 250 határsértő helyzetét egyénenként fogják vizsgálni.

12.04 - A menekültek nem fogadnak el semmit: sem élelmiszert, sem vizet. A koszovói, illetve albán nagykövetet várják. Addig passzív ellenállást tanúsítanak.

Ládában hozták az élelmiszert.
Ládában hozták az élelmiszert.


Vészhelyzet nincs, attól nem kell tartani, hogy a menekültek kitörnek a váróteremből és törnek-zúznak majd.

12.01 - A győri vasútállomáson várakozó utasok egyöntetűen azt mondták kollégánknak, hogy ez az egész helyzet árt Győr megítélésének, már kevésbé tartják biztonságos városnak. Nem a váróteremben tartózkodó határsértőktől félnek, hanem a helyzetet tartják elfogadhatatlannak.  Csodálkoznak és értetlenek, hogy miért kell itt tartani őket, miközben a migránsok sem szeretnének Magyarországon megállni.

Rendőrautók a vasútállomás előtt
Rendőrautók a vasútállomás előtt


11.52 - A győri rendőrkapitány annyit közölt: egyelőre nem várható, hogy kihozzák a határsértőket a váróteremből. Most annyi történt, hogy a szomszédos büféssel megegyeztek, az bezár és szalagokkal elzárják azt a részt is. Ezzel a sajtó képviselőit is még hátrébb tolták.Egyébként a váróteremből nem hallatszik ki semmi kiabálás, csend van. Látszólagos nyugalom, sok rendőrrrel. A vasútállomás főépületénél árusító könyvesnek is be kell zárnia.
11.44 - Az épület előtt 10 felfestett rendőrautó, két zöld kisbusz és vélhetően több, a rendőrséghez tartozó civil autó sorakozik. Rendőrségi orvosok is érkeztek a helyszínre.

A rendőrök jelenleg ládában élelmiszereket hoztak a határsértőknek. Akik egyelőre - úgy látjuk- , mintha nem akarnák elfogadni az ételt.

11.30 - Közben rendőrnők kísérik vécére a nőket, kislányokat. Azt a nőt is elkísérték, akit korábban a mentők ápoltak.  Többen újra elfogadták a vizet.

11.24 - Még több rendőr érkezett a győri vasútállomásra, köztük Horváth Csaba győri rendőrkapitány is.

Civilben a győri rendőrkapitány, Horváth Csaba
Civilben a győri rendőrkapitány, Horváth Csaba.


Meg nem erősített információink szerint egyelőre mintegy 20 migráns hagyta el békésen a helyszínt, ők családosok, a győri őrzött szállóra mentek. Úgy tudjuk, a határsértők között albánok is vannak.11.10 - A váróteremben - bár tilos - de sokan szívják a cigarettát, a zárt helyiségben kevés a szabad levegő. Nem csoda tehát, hogy a nő is rosszul lett, főként, hogy négy napja nem evett. A migránsok továbbra sem hajlandóak megegyezni, kemény az ellenállás, éhezni is képesek.

A mentők még a helyszínen.
A mentők még a helyszínen, a büfénél nem áll meg az élet.

Egyébként a váróteremmel szomszédos büfénél továbbra is vásárolnak az utasok, járókelők, nem túlzottan foglalkoztatja őket, hogy rengetegen migráns tömörül a teremben.10.59 - Megérkeztek a mentők a nőhöz, aki rosszul lett. Úgy tudjuk, ő négy napja nem evett. A rendőrség ura a helyzetnek, pánik nincs, de civilek most nem lehetnek a váróterem közelében.


10.56 - A rendőrök arra számítanak, hogy a migránsok kitörnek a váróteremből. Így most a sajtót is elterelték a váróterem közvetlen közeléből.

10.52 - Egy ember rosszul lett, őt kivitték a váróból. Többen sírnak és továbbra sem hajlandóak felállni.


10.46 - Továbbra sincs megegyezés a migránsok és a rendőrök között, a menekültek most már a vizet sem akarják elfogadni. Közben a vasútállomási kisbolt felől már nem lehet felmenni a váróterembe, a jegypénztárak a főbejáron át közelíthetőek meg.

A vonatok egyébként késés nélkül közlekednek.

10.35 - Lezárták Győrben a Révai Miklós utca börtöntől városházáig tartó szakaszát, nem lehet oda autóval behajtani.

Úgy tudjuk, a migránsoknak érvényes kirándulójegye volt Bécsbe, de más okmányuk semmi. Többen egyébként jól beszélnek németül, angolul.
A férfiak és nők nem akarnak megegyezni a rendőrökkel, leültek a váróterem kövére. Továbbra sem történt rendbontás, de érezhető a feszültség.

Közben befutott még egy szerelvény, ami Bécsen át Münchenbe tart, ezen nem utaztak migránsok.

10.31 - Az első busszal a családosokat vitték el a győri Szövetség utcai őrzött szállóra. Még tartanak az egyeztetések arról, hogy a többiekkel mi lesz - jelentette kollégánk a helyszínről.

10.15 - Megérkezett a tolmács a vasútállomásra, a vélhetően koszovói férfiakhoz és nőkhöz. A menekültek között nagyon sok a gyerek. A 250 ember a váróteremben tömörül, de mindenki fegyelmezett, rendbontás nem történt.09.42 - A 250 migránst a győri vasútállomás várótermébe terelték a rendőrök. Az egyenruhások vizet osztottak a határsértőknek, akik szinte pillanatok alatt elkapkodták a palackokat, örültek neki.

250 embert szállítottak le a Railjetről Győrben

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögi kör Győrben: miért folyik szanaszét a szemét a szelektívgyűjtők környékén? - Sok-sok fotó!

Az elmúlt hónapban több mint 900-szor hívták a szolgáltató zöldszámát, platós teherautó 12 órában járja a szelektív gyűjtőket Győrben. Mégis vesztésre állunk szemétfronton. Szavazás. Tovább olvasom