Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Elvesztett pihenőnapok?

˝A csökkentett munkaidő bevezetésének feltétele a munkaszerződések módosítása.˝


Szakértőink szerint arra utal a kérdező, hogy munkahelyén csökkentett munkaidőben foglalkoztatják a dolgozókat, igénybe véve a munkahelymegőrző állami támogatást. Ez azt jelenti, hogy csak heti 24 órát dolgoznak, a kieső 2 napra, azaz 16 órára megkapják a bér 80 százalékát, az állami támogatást. A csökkentett munkaidő bevezetésének feltétele a munkaszerződések módosítása, ami a levélíró szerint megtörtént.

Ha a munkáltató munkaellátottságában, rendelésállományában változás következik be, akkor előfordulhat, hogy az úgynevezett ˝pihenőnapokon˝ is foglalkoztatják a munkavállalókat. Természetesen ebben az esetben nem a napi munkabér 80 százalékát, hanem a teljes fizetést kapják a dolgozók és arra a napra a munkáltató nem veszi igénybe a támogatást.

A munkaszerződéseket azonban visszamenőleges hatállyal módosítani jogszerűen nem lehet.

Az olvasói levélből szakértőink szerint nem derül ki egyértelműen, hogy a szabályok megszegéséről van-e szó, ezért azt javasolják a munkavállalóknak: ha sérelmesnek tartják a munkaadói intézkedést, forduljanak a helyi szakszervezethez vagy a munkaügyi felügyelőséghez.


Olvasói kérdés

Egy vállalatnál dolgozom 3+2-ben, hetente 3 munkanapot fizet a vállalkozás, a többit az állam. A többletnapokat viszont sem kiadni, sem kifizetni nem akarják. Úgy döntöttek, visszamenőleg novemberre, decemberre vonatkozóan 4+1-re módosítják a munkaszerződéseket, ezzel a plusznapokat csökkentve. Így ugyan kicsivel több pénzt kapunk, de hetente elveszik egy pihenőnapunk. Megtehetik ezt velünk? Mi mit tehetünk?A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2010. január 06. 12:46
  „Emlékszem, amikor az amerikai jelzálogpiacon kiderült, hogy a betétek alapját képező értékek (földek, ingatlano) eladhatatlanok annyiért mint amennyiért a spekulánsok szeretnék, kikiáltották a világválságot, hogy néhán nagyhatalmú amerikai csaló uzsorást megvédjenek.

  Gyurcsány Ferenc nyomban itt is szükségállapotot hírdetett (kisztitkárként, besúgóként nem tanult a gazdaságról, és nem tudta hogy a gyárak nem mentek tönkre).
  Ki is jelentette, hogy a hazai cégek milliárdos támogatásokat fognak kapni.

  Ugyan ekkor a cég ahol dolgoztam, a téli uborka szezonra készült, ami teljesen normális, lévén hogy a termékeink további feldolgozásában részt vevő cégek vezetői, meg az európai munkások akkoriban épp sieltek, szabin voltak, egyszóval nem dolgoztak, ezért a cégem termeékeire is csökkent a kereslet.

  Jó ürügy volt ez arra, hogy elbocsássanak több száz embert (a neoliberális paradigmáknak megfelelően) a maradékot pedig 3 napos munkára kötelezzék. A leggusztustalanabb az volt, hogy olyan szerződés módosítást kreáltak hozzá, ami a kieső 2 munkanapra csak abba az esetben biztosított javadalmazást, ha arra az állam fizeti a beigért támogatást... (az a bizonyos 80%)
  Aki nem írta alá a szerződést az nyomban mehetett.

  Csak páran voltunk akik mentünk is... Nem fordultunk sehoá, mert ebben az országban ez vicces lett volna. Aztán végül is megkapta a pármlliárdos támogatást a cég, ami tavaly előtt sok sok tízmilliárdos nyereséggel dolgozott. Azóta tudom, és értem, hogy a kormányzat miképp játszik össze a leggazdagabbakkkal, miképp adják el a magyar állampolgárokat rabszolgának, hogy a kisarcolt adójukat is elosszák egymás között!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz ütközött a fának, koccanás a 85-ösön - Fotókkal

Több baleset a megyében: koccanás a 85-ös főúton. Baleset Hanságligetnél, Mezőörsnél. Tovább olvasom