Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Elválaszt a Sokoró

Azért, hogy a két fiatal várost, Tétet és Pannonhalmát ne válasszák el a Sokoró nyúlványai, a térségfejlesztési társulás több pályázaton is pénzt kért. A zöldek nem támogatják az elképzelést.
A Sokoró lábainál húzódó települések lakói csak kerülővel jutnak el a dombság túloldalára, ezért régi vágyuk, hogy elkészüljön a Tétet Pannonhalmával összekötő út. Közel és mégis távol címmel lapunk 2001. július 9-i számában – a két település várossá előléptetése kapcsán – már írtunk arról, hogy az érintettek szerint az átvezető szakasz hiánya gátolja a térségi összefogást, turisztikai, gazdasági szempontból és a rokoni kapcsolatok ápolása, a munkába járás miatt is hátrányos.
A Tét–Felpéc–Tényő–Pannonhalma útvonal kiépülése régi álom, az érintett önkormányzatok igényüket korábban több fórumon jelezték.

Pályázat tanulmánykészítésre

A legújabb fejlemény, hogy a Sokoróaljai Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása a pályázati előkészítő alapra nyújtott be pályázatot a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Szakértői segítséget szeretne kapni az út megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez, mely a műszaki, a gazdasági, a társadalmi és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venné. Szakács Krisztián térségmenedzser elmondta, hogy e tanulmány a feltétele a forrásszerzésnek, annak, hogy később a kivitelezéshez uniós támogatást lehessen igényelni. Emellett a társulás a megyei területfejlesztési tanácshoz is beadott egy pályázatot. Szintén az út előkészítésére kér pénzt, azaz a nyomvonaltervezéshez, az árkalkulációhoz összesen 4,4 millió forintot.
Ez utóbbi igény esetében kedvező előjel, hogy a megyei közgyűlés Mecséri Lajos képviselő indítványára a Pannonhalma és Tét közti út megtervezésére költségvetésében 3 millió forintot különített el.

Átmenne a tájvédelmi körzeten

A közlekedés és az anyagiak mellett persze a természetvédelem is számít. Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta: az összekötő szakasz a Sokoró két nyúlványán is (Szemere, Csanak), így a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzeten is átvezetne. Ezért a tervet a zöldek nem helyeslik. Úgy vélik, jelentős kárt okozna az építkezés és a későbbi úthasználat a védett környezetben. Lajtmann meggyőződése, hogy a dombvidéken áthaladva többet „pöfögnének" a járművek, mint sík terepen és hogy időben nem jelentene az új út nagy különbséget. Szerinte sajnálatos, hogy a Sokorón áthaladó aszfaltozott erdei utat a tiltás ellenére ma is sokan használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet a játszóterek többsége?

A megyeszékhely 160 játszóterén található több mint ezer játékeszköz 60–70 százaléka nem felel… Tovább olvasom