Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Elutasították a keresetet

Elutasította a bíróság annak a véneki polgárnak a keresetét, aki beperelte a gönyűi fehérjefeldolgozót.

Kilenc gázálárcos ember tüntetett „Zöld demokraták" és „Zárt technológiát" feliratú táblákkal tegnap délelőtt a Győri Városi Bíróság előtt. Az épületben negyed tízkor kezdődött a véneki Kisbakonyi János és az Atevszolg Rt. közötti per. A véneki férfi azért fordult bírósághoz, mert elege lett a gönyűi fehérjefeldolgozóból származó, gyakran fojtogató bűzből. Azt szerette volna elérni, hogy a szag megszüntetése végett a vállalat fedje be a komposztálóteret. A bíróság tegnap elutasította a felperes keresetét. Az elsőfokú ítélet nem annak megállapítását jelenti, hogy a környéken nincs bűz, csupán hogy nem sikerült azt bizonyítani. Polgári perről lévén szó, Kisbakonyi Jánosnak kellett volna szakértőt megbízni, hogy adatokkal alátámasztható legyen a bűz mértéke és a szélirány, a félmillió forintos költséget azonban nem vállalta.

A felperes, Kisbakonyi János kérdésünkre elmondta: nagy valószínűséggel fellebbez az ítélet ellen. Szerinte az Atevszolg Rt. is elismerte, hogy időnként büdös van, és ő nem fogadja el, hogy szakértővel kell bizonyítania azt, amit egyébként mindenki érez.
A bíróság épülete előtti tüntetés pillanatában a demonstrálók még nem ismerték az ítéletet, így nem is az ellen tiltakoztak, hanem amiatt, mert az Atevszolg Rt. fellebbezést nyújtott be az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség határozata ellen.

Ebben a hatóság arra kötelezte a céget, hogy egy éven belül tegye zárttá a feldolgozót, s a folyamat során keletkező bűz elszívásáról és kivezetéséről gondoskodjék biofilteren keresztül. Reuter György, a Zöld Demokraták Szövetségének győri alelnöke felháborítónak nevezte, hogy a környezetvédelmi vállalat fellebbezett, ahelyett, hogy mindent megtenne a bűzhatás csökkentéséért. „Egy olyan cég, amelynek adózás utáni éves haszna 1100 millió forint, ne hivatkozzon arra, hogy nincs pénze a technológiaváltásra" – tette hozzá.

Dr. Hajdu Klára, a felügyelőség igazgatóhelyettese a Kisalföldnek megerősítette a fellebbezés tényét, amelyet az rt. azért tett, mert megalapozatlannak és jogszabályellenesnek tartja a határozatot. A szakember elmondta: a végső döntést az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség hozza meg, várhatóan az év végéig.

Lapunk megkereste az Atevszolg Rt.-t is, amelynek vezetője, dr. Kiss Jenő hangsúlyozta: nem zárkóznak el az elől, hogy tegyenek valamit a bűz ellen, de erre sokféle műszaki megoldás létezik, nem csak az, amelyet a hatóság előírt. A vezérigazgató szívesen leülne tárgyalni a zöld demokratákkal, akik azonban még egyetlen alkalommal sem keresték meg a céget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első hamvasztás Győrött

A temetkezési kultúrát tekintve egyre elterjedtebb a hamvasztásos temetés. Hónapokkal ezelőtt már elkészült, a próbaüzemre azonban csak hétfőn került sor Győrben az ország tizenkettedikként megépült, európai színvonalú halotthamvasztójában. Özvegy Schmidt Györgyné régóta várt erre, hiszen nyolc éve elhunyt férje végakaratát teljesítette. Tovább olvasom