Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Elüldözték a vadméheket

A Kisalföld közbenjárására, egy méhész és a városi tűzoltóság segítségével üldözték el a méheket egy győri panellakásból hétfőn
A Kisalföld közbenjárására, egy méhész és a városi tűzoltóság segítségével üldözték el a méheket egy győri panellakásból hétfőn.
A kis rovarok megkeserítették az ott élők elmúlt heteit.

A minap telefonon hívta fel szerkesztőségünket Molnárné Vass Márta Győrből. Azt mondta, Kassák Lajos utca 11. szám alatti, negyedik emeleti lakásából kiüldözik a vadméhek, a család már nem mer kimenni a konyhába, s hetek óta lehúzva tartják a redőnyt. Az asszony nem tudta, kihez forduljon. Lapunk elhatározta, megoldja a problémát: szakembert kerítettünk és a tűzoltók segítségét is kértük.

Először Karsai Tibort, a megyei méhészek doyenjét kerestük fel, aki azt mondta, ha nem a nyolcvanas éveiben járna, máris indulna. A vadméhek kellemetlenek, feltehetően a panel réseibe fészkelték be magukat, meggyújtott kénszalag füstjével talán ki lehetne üldözni azokat. Persze, tette hozzá, egy háziasszonynak és a negyedik emelet magasságában... A győri városi tűzoltóság illetékese arról tájékoztatott, nem tudnak segíteni a panaszosnak, mert méhügyben laikusok, ám tanáccsal szolgálhatnak: Kőnig Zoltán győri méhésznek feltehetően lenne ötlete a megoldásra.

Kőnig úr szívével leszázalékolt autószerelő, s most méhészkedik kicsiben. Tisztelője a tűzoltóknak, nehogy bántsa őket a sajtó, nagyszerű emberek, állítja. A tűzoltók számára Kőnig úr egyszerűen csak a bogaras ember. A bogaras ember pedig azt mondta, miután végighallgatta, miről van szó, hogy PUR-habbal kergethetők el a vadméhek. A férfi évente negyven-hatvan raj méhet fog be, bármikor szívesen megy, ha hívják.

„Szegény tűzoltók, a fekete ruhájukban agyoncsípnék őket a méhek. Noha ezek a rovarok színvakok, a feketéhez mégis nagyon vonzódnak. Én tíz-húsz csípésig még csak megvagyok, az ötven, az már sok. Előfordul olykor, hogy beöltöztetem az én ancúgomba tűzoltó barátaimat" – magyarázta. A bogaras emberek tanácsával kerestük meg a Kassák utcaiakat: szerezzenek be PUR-habot. Így is történt. Ezt követően a Kisalföld a győri városi tűzoltóparancsnok segítségét kérte, aki küldte a megfelelő járművet a panelházhoz. Később kiderült, nem is egyet, hanem kettőt... Az óriás kosaras gép ugyanis tönkretette volna a házhoz vezető szűk utat, így egy kisebb létrás tűzoltóautó jött utána.

Létra a magasba, biztosítókötelet erősítettek a maszkot öltött Kőnig Zoltán derekára, aki máris indult a magasba. Pillanatok alatt két búvóhelyükről is elkergette a vad rovarokat. Molnárné nem győzött hálálkodni megmentőjének. Az asszonynak két lánya, fia van, ám már csak az utóbbi otthon. Hogy őt és a férjét zargatták a méhek, persze az is borzasztó, de már az unokákat sem merte fogadni a lakásban. Nagyon boldog, hogy remélhetőleg méh- és darázsmentes lett az otthona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc alatt keletről nyugatra

Komárom–Gönyű felől, vagy az autópályáról a bekötőútra lehajtva Likócsnál jut Győrbe az autós. Baloldalt kellemes parkerdő látványa fogadja, mögötte ott a laktanya, de ebből az idegen mit se lát. (Ugyan régebben se, de a „Fényképezni tilos!” tábla direkt felhívta rá a figyelmet.) Odébb ezen az oldalon lekanyarodva régi és modern gyártelepeken találná magát az autós. Tovább olvasom