Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Eltüntették a sok szemetet

Győr-Moson-Sopron - Pénteken Kajárpécen fejeződik be a Reflex illegális szemétlerakók felszámolására meghirdetett akciója. A tavaly kezdődött programban hat települést hatszáz köbméter hulladéktól szabadítottak meg az önkéntesek.
Közel 5 millió 700 ezer forintot nyert a szakminisztérium pályázatán a Reflex Környezetvédő Egyesület – a dunaszentpáli, kunszigeti, pápateszéri, sokorópátkai, tényői és a kajárpéci önkormányzattal együttműködve – az illegális hulladéklerakók felszámolására. A program záróakcióját ma Kajárpécen tartják, ahol három helyszínről több mint negyven köbméter szemetet szállítanak a helyi önkéntes tájsebészek.

Laki György polgármester, a megmozdulás egyik szervezője lapunknak elmondta: a Reflex-program náluk beleillett a hagyományba. A sokoróaljai településen ugyanis több éve a vadászok a külterületet, az iskolások és a civilek pedig a belterületet szabadítják meg az illegálisan lerakott, elsősorban háztartási vegyes szeméttől.

Szűcs Gábor, a környezetvédő egyesület programvezetője hangsúlyozta: tavaly nyártól hat település huszonöt helyszínén több mint hatszáz köbméter szemétnek üzentek hadat. Akciójukat szemléletformáló figyelemfelkeltésnek is szánták.

Tankovics Győző, az önkormányzat alkalmazottja és Laki György polgármester tegnap bejárást tartottak a kajárpéci határban, ahová ma a nap végén kikerülhet a Kitakarítottunk! tábla. Fotó: Krizsán Csaba
Tankovics Győző, az önkormányzat alkalmazottja és Laki György polgármester tegnap bejárást tartottak a kajárpéci határban, ahová ma a nap végén kikerülhet a Kitakarítottunk! tábla. Fotó: Krizsán Csaba

– Az illegális lerakók a morális károk és a környezeti ártalmak mellett egészségügyi problémákat is okozhatnak, sőt, balesetveszélyesek és csúfak is – említette a reflexes szakember. – Fontos, hogy az egyes települések lakói belássák és elfogadják a hulladékgazdálkodás problémáit, amelyből az illegális lerakás csak a jéghegy csúcsa, hiszen a műanyag hulladék kazánban égetése, az ömlesztve, válogatás nélkül gyűjtött szemét is rengeteg gond okozója. Mi azt valljuk: mielőtt belefulladnánk, előzzük meg a bajt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandemmel a paralimpiára

Győr - Egy párosát nevezni szeretné a 2012-es londoni paralimpiára a Tandem Látássérültek… Tovább olvasom