Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Eltüntették a győri középkort?

Győr - Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár győri kötődésű főigazgatója nem érti, a Széchenyi tér felújításakor miért nem lehetett jobban egyeztetni a tudomány és a beruházók érdekeit. A professzor ezt annak kapcsán nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy a munkálatok során az 50 centiméteres pályaszerkezet alatt további 80 centiméternyi földet termeltek ki, s ennek szinte biztosan áldozatául estek a középkori és az újkori rétegek. Így pontosan soha nem fog kiderülni, milyen volt a tér akkoriban.
Az országos levéltár főigazgatója szerint alaposabban kellett volna egyeztetni a tudomány és a beruházás érdekeit, és akkor a felújítási munkálatok során nem vesztek volna el a győri Széchenyi tér középkori maradványai. A professzor sajnálja, hogy nem így történt.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy a győri Széchenyi tér felújítási munkálatai során – Németh Zoltán alpolgármester állítása szerint a jogerős örökségvédelmi hatósági engedélynek megfelelően – a meglévő 50 centiméteres pályaszerkezet alatt további körülbelül 80 centiméter földet termeltek ki. Bíró Szilvia ásatásvezető régész akkor úgy nyilatkozott, hogy ezzel megsemmisültek a terület középkori rétegei.

Dr. Gecsényi Lajos: Óriási veszteség, hogy már soha nem tudjuk meg pontosan, miként nézett ki a tér a közép- és az újkorban.
Dr. Gecsényi Lajos: Óriási veszteség, hogy már soha nem tudjuk meg pontosan, miként nézett ki a tér a közép- és az újkorban.

Az esettel kapcsolatban felháborodva kereste meg szerkesztőségünket dr. Gecsényi Lajos professzor, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója. Ő a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években a megyei levéltár vezetője volt, három és fél évtizede foglalkozik a város közép- és újkori történetével, több tucat tanulmánya, legutóbb gyűjteményes kötete jelent meg a település történetéről. Elmondta: örül annak, hogy a Széchenyi teret végre rendbe teszi a városvezetés, ugyanakkor
sajnálatos, ha közben elvesznek a múlt értékei.

„Miközben az írott források számos fontos adatot őriztek meg számunkra, a régészeti leletek – a római kor Arrabonájának és a népvándorlás korának kivételével – nem kényeztettek el bennünket. Nem egy esetben leírtam, milyen nagy kár, hogy a beépítettség miatt – és pénz hiányában – nem folyhattak rendszeres régészeti kutatások a város centrumában" – fogalmazott a főigazgató. Óriási veszteségnek tartja, hogy már soha nem tudjuk meg pontosan, miként nézett ki a tér a közép- és az újkorban, hogyan illeszkedett a városszerkezetbe, holott a mostani felújítás révén nagy lehetőség kínálkozott erre. „Sokkal alaposabban lehetett volna egyeztetni a tudomány és a beruházás érdekeit" – tette hozzá.

A felújítási munkálatok gőzerővel zajlanak, igaz, a tér egy részén még a régészek is dolgozhatnak. Fotó: Bertleff András
A felújítási munkálatok gőzerővel zajlanak, igaz, a tér egy részén még a régészek is dolgozhatnak. Fotó: Bertleff András

„A forrásokból tudjuk, hogy a Széchenyi tér és környéke, az egykori váralja volt a káptalanváros központja. Vélhetően a téren állt a káptalan nagy vendégfogadója, ahol elsősorban a kereskedők szálltak meg, majd a végvár idején a fővárta épülete. A teret használták piactérként, és a középkortól kezdve a fontos helyi események zajlottak ott" – magyarázta a professzor. Hozzátette: a Széchenyi tér mai méreteit és formáját feltehetően csak a XVI. század végén vagy a XVII. században nyerte el, előtte másként nézett ki – hogy hogyan, az már nem fog kiderülni.

Olvasóink írták

 • 19. adalfold 2009. május 26. 09:08
  „Ez a Magyar kulturFItyesz.
  Ennyi, ,,barátaim".

  hülyék vagyok mind.”
 • 18. adalfold 2009. május 26. 09:07
  „hát te jól nyalod a politika seggét, sanyy.
  Igen, ízelítőt kapunk abból,hogy mi lesz ha a fityesz lesz 2/3-dal.
  Németh Zoli, jó ideológista, demagóg. Korrupt a város, és most ég a városi fityesz keze.
  gratulálok, Borkai. Győr köszöni szépen.
  Kell a fsznak a "zötmiiliárdos szökőkút me g a szar diszkő", ha kimarkoltok mindent és betontörmeléket töltötök vissza.”
 • 17. sanyy 2009. április 24. 14:44
  „A lenyúlós régészek még lehúztak volna még egy kis lóvét a kivitelezőről, azok meg a városról, rólunk.
  Ezek az áltudományos álszent idióták!”
 • 16. ttt111 2009. április 17. 14:38
  „"Óriási veszteség, hogy már soha nem tudjuk meg pontosan, miként nézett ki a tér a közép- és az újkorban." <<festmény tájkép vagy valami???
  ezek annak örülnek ha meg tudják akadályozni a város fejlesztését??
  nem kellett volna elhúzni ezt az ásogatást és akkor most mindenki boldog lenne..
  meg mit pattognak ha megvan minden engedély???”
 • 15. kisem 2009. április 17. 14:37
  „ad. #12.)
  "A régészeket a kivitelező fizeti!"

  Badarság! A feltárási munkákat az építtetőnek kell finanszíroznia.
  A többi pedig csak feltételezés, de inkább rágalmazás.”
 • 14. G.Akos 2009. április 17. 12:40
  „1997 nyarán szintén fel volt túrva a Széchenyi tér. Akkor találták meg a török börtönt és két csontvázat. Tehát az örökség védelmi hivatal és a járulékos szervek tudták mi van a tér alatt. Az elmúlt 12 év nem volt elég arra, hogy leletmentést végezzenek? Most már ne sírjanak. úgy gondolom lett volna elég idejük a munka elvégzésére. Csak hát könnyebb utólag panaszkodni pereskedni mint leletmentési munkát szervezni. Az ugyanis pénzt visz, de ha már nincs mit megmenteni...... Nem értem mire kellett volna még várni. Újabb 12 évre hogy végre helyre lehessen állítani a teret. A tér alatt lehet a múlt volt, de én a jelenben élek és szeretném még látni az adómból megújult használható teret.”
 • 13. AHA. 2009. április 17. 09:05
  „Különben meg a másik cikkben Túrabakancs meg Zsoltika remekül kiegészíti a mondanivalómat!”
 • 12. AHA. 2009. április 17. 09:02
  „A régészeket a kivitelező fizeti!
  Rengetegen meggazdagodtak már ebből a szélhámoskodásból! A papír szerinti magyarázkodás meg nem érdekel senkit!”
 • 11. kisem 2009. április 17. 08:48
  „ad. #10.)
  Kedves AHA.!
  A hozzászólásából süt a tájékozatlanság.
  A feltárást valamilyen építés/átépítés előkészületi munkái során kell elvégezni, annak költségterhére. Ez az érvényes szabály, már nagyon régóta. Mi több, a munkák során a kivitelkezőnek/beruházónak leletmentési, értesítési kötelezettsége van az építés teljes tartamában. Szintén nagyon régóta.
  Csak úgy, a feltárás kedvéért sehol nem kezdenek bontási munkákat, illetve csak akkor, ha a feltárandó helyreállítása a kitűzött cél.
  S ahogy úgymond mi fizetjük a feltárást/leletmentést, ugyanígy a mi pénzünkből valósul meg a tér átépítése is. Az viszont nagyon nem természetes, hogy kétszáz millió körüli összeg felhasználásáról -úgymond a miénkből- minden vita, észrevétel nélkül, 3 perc alatt döntsenek
  A hangulat keltéshez tessék más placcot keresni!”
 • 10. AHA. 2009. április 17. 08:28
  „Az összes régészeti feltárást végző cégek vezetőinél vagyonosodási vizsgálatot kellene végezni!
  Azt hiszem érne itt sok embert meglepetés! Semmi másról nem szól mint óriási pénzekről amit mi fizetünk!
  Pakoljanak azt húzzanak a bánatba.Balogh elvtárs ideje alatt miért nem jutott eszükbe kutakodni? Ez meg a másik!Gyorsan befejezni a teret azt kész!”
 • 9. AranyKözépút 2009. április 16. 23:00
  „Kisalföld mikor fog a témában interjút készíteni Borkaival??? Várjuk!Köszi”
 • 8. kisem 2009. április 16. 22:07
  „ad. #1.)
  Feltártak egy teljesen ép tégla kupolával fedett kutat. Megmondaná valaki, milyen elvi és gyakorlati akadálya volt annak, hogy a megvalósításra tervezett egysíkú térburkolatból kihagyjanak egy kb. 3x3 méteres területet, azt egy igényes kovácsoltvas korláttal körülvéve és így bemutatva a kutat? A kupola elbontásának és egy ormótlan vasbeton fedlappal történt lefedésének érdemi indoka nincs, csupán a hatalmi gőg vezethetett erre a megoldásra. Nyugodtan lehet minősíteni az esetet barbárságnak. Szükség esetén a nevemmel is vállalom.
  Közösségi volt a tér a Győri Nyár rendezvényein, a nagyon sikeres népzene és néptánc előadások során. Ez elveszett.”
 • 7. osztógép 2009. április 16. 20:52
  „most már nem a Balogh maffia, hanem a Borkai maffia intézi az ügyeket...ennyit a helyi politikusokról.”
 • 6. ASHER 2009. április 16. 18:41
  „lehet hogy a dozer kezeloje egy kisse "........." volt!!?”
 • 5. varpeter 2009. április 16. 17:41
  „Utólag már hiábavaló az okoskodás...
  Emlékszem, talán 1969-et írtunk, nyáron nagy munkálatok, ásatások voltak a tér északi-északnyugati részén. Nyár lévén majd minden nap ott nézelődtem (akkoriban volt az első holdraszállás is...). Valójában nem emlékszem, hogy akkor miket is találtak, aztán egyszercsak hirtelen betemették a kiásott gödröket. Talán, ha akkor folytatták volna, ha szélesebb körben ástak volna, korábban napvilágra kerülnek azok a történelmi emlékek, amik ma már veszendőbe mentek. Ez a vonat elment...
  Egy azonban bizonyos (szerintem): ennek a városnak gyakorlatilag a II. világháború óta válogatott büdösbarom vezetői voltak, akiket nem sok kultúra iránti affinitással lehetett megvádolni. Az ex-olimpikon és válogatott sleppje sem kivétel ez alól (hangsúlyozom: szerintem!).”
 • 4. miracle 2009. április 16. 16:55
  „Megint megy az ide-oda nyilatkozgatás. Volt engedély leásni 130 cm-re, vagy nem volt? A cikkből úgy tűnik volt. Ami valószínű is, mivel a fagyhatár legalább 90 cm.”
 • 3. Josh30 2009. április 16. 15:42
  „" Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár győri kötődésű főigazgatója nem érti, a Széchenyi tér felújításakor miért nem lehetett jobban egyeztetni a tudomány és a beruházók érdekeit". Érdekes mondat. Százegynéhányezer városlakó, és sokszázezer látogató mintha kimaradt volna... Ha szabadjára engedjük a tudományt, akkor évekig gödör lesz a város közepén, ha hosszú pórázra hagyjuk a beruházókat, még utóbb plázát építenek a térre... Valaki észrevehetné már azt is, hogy a térnek itt és ma is van funkciója!!!

  Petrarca, szép mondat a második, de forgathatnám úgy is a szót, hogy ahhoz, hogy a jövőt építhessük, túl kell lépnünk múltunkon - természetesen megadva neki a kellő tiszteletet.”
 • 2. Petrarca 2009. április 16. 15:26
  „Egy a lényeg, a következő választásokon győzzön a mostani városvezetés!
  De aki a múltat nem ismeri és nem tiszteli, az a mát nem érti meg, s jövőt nem tud építeni.”
 • 1. Josh30 2009. április 16. 13:19
  „Biztosan nagyon egyszerű a látásmódom, előre is elnézést érte, de lassan el kellene döntenünk, hogy a múltnak élünk-e, vagy a jövőnek. Gecsényi professzornak és minden háborgónak tökéletesen igaza van, amikor sajnálkozik, de kéremszépen: utólag könnyű okosnak lenni... Én még általános iskolás voltam - három évtizede annak - amikor már napirenden volt a Széchenyi tér rekonstrukciója. Harminc évig nem csináltak semmit, most meg három hónap alatt váltanák meg a világot? Ilyenkor már minek sírni? Ami maradt, az az egyéb kutatási lehetőségek a városban és a tanulság, hogy miképpen nem szabad ezt csinálni... Meg - ha ezt is el nem rontják - végre egy valódi közösségi tér Győrnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig jut fejlesztésre

Győr - Az iskolakönyvtárak többsége ugyan költene fejlesztésre, de a megszorító intézkedések alól a… Tovább olvasom