Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Eltüntetnék az ízléstelen kirakatokat

Az utóbbi hónapok egyik leghevesebb vitáját Győrben a kínai üzletek belvárosi térnyerése váltotta ki.
Az utóbbi hónapok egyik leghevesebb vitáját Győrben a kínai üzletek belvárosi térnyerése váltotta ki. A vásárlók körében olcsóságuk miatt kedvelt boltok egy részének bántóan igénytelen a kirakata, amely szinte kirí a műemléki környezetből. A színvonaltalanság persze nem nemzetiségi probléma, más kereskedelmi egységekre is jellemző, ezért a városháza úgy döntött, szigorít.

Eszerint több helyen módosulna a városkép helyi védelméről szóló rendelet, amelyet csütörtökön tárgyal a közgyűlés. Legjelentősebben a 8. bekezdést szabnák át. Ebben a paragrafusban jelenleg az áll, hogy a védett területen lévő épületek magastetőzetén reklámberendezés nem helyezhető el, illetve hogy tilos a kirakatok és az ablakok üvegeit beragasztani, reklám célú díszítéssel elfedni.

Az indítványban ennek a pontnak a kiegészítése szerepel. Az önkormányzat május 1-jétől előírná a belvárosi üzletek tulajdonosainak, bérlőinek, hogy a kirakat tiszta és rendezett megjelenésű legyen. Evégett kerülni kell az áruk összezsúfolását, a termékek bemutatását pedig úgy kell megoldani, hogy a felhasznált polcok, rácsok minősége összhangban álljon a városrész idegenforgalmi jelentőségével. Ha a közgyűlés jóváhagyja, tilos lesz az üvegek mögé oda nem illő tárgyakat – például göngyöleget – elhelyezni, vagy a kirakatot elfedni. A város nem engedné meg azt sem, hogy az épület homlokzatát árukkal eltakarják.
Változás lenne az is, hogy ezentúl bírsággal – legfeljebb 30 ezer forintossal – sújtanák a szabályok megszegőit. Az ellenőrzést a közterület-felügyelet végezné.

„ Az új rendelkezések akkor tarthatók be, ha szankcionálásra is van lehetőség" – indokolta a Kisalföldnek Eredics Imre alpolgármester, miért kívánnak szabálysértési bírságot alkalmazni. A politikus azzal magyarázza a rendeletmódosítás szükségességét, hogy az utóbbi időben elsősorban a diszkont jellegű boltok elterjedése miatt rendkívüli mértékben romlott a belvárosi kirakatkép, ezáltal az utcák megjelenése. „Ha a város sok pénzt költött arra, hogy a Baross út valóban sétálóutca legyen, igényes díszburkolattal és utcabútorokkal, akkor jogos elvárás, hogy ehhez az üzletek is igazodjanak."

Kötelező lesz az ünnepi dekoráció

A rendeletmódosítással az önkormányzat előírná: karácsony és húsvét előtt legalább 14 nappal úgy kell berendezni a kirakatot, hogy az tükrözze az ünnepi hangulatot. A dekorációt az ünnep elmúltával harminc napon belül el kell távolítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégtömböt csomagolnak be Győrben

A Reflex Környezetvédelmi Egyesület, az ausztriai klímaszövetség és a győri környezetvédelimi iroda közös akciójában március 22-én egy hatalmas jégkockát csomagolnak be a Széchenyi téren. A jégtömb a passzív házak vagy kis energiaigényű házak épületgépészeti követelményeknek megfelelő hőszigetelést kap. A jeget július harmadikán, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szabadítják meg a szigeteléstől. Tovább olvasom