Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Eltűntek, keressük őket

Győr-Moson-Sopron - Különböző okok és körülmények vezetnek odáig, míg valaki úgy dönt: kilép a világból, hátat fordít a családnak, a munkahelyi és a baráti körnek. (Feltételezve, hogy saját elhatározásából teszi ezt.)
• Istenes Béla áprilisban tűnt el
Összesen nyolc felnőttkorúnak veszett nyoma megyénkben, legrégebben a 11 éve eltűnt győri Gosztola Miklóst keresik, az 1985-ös születésű, éppen szaktanfolyamra induló Juda Kristófról pedig öt éve nem tudnak semmit. A Hollandiából hazafelé tartó Nagy Miklós esete több mint rejtély: ő az, aki idén február 5-én Hollandiából Győrbe hazaindult volna, ám ez idáig nem adott életjelet magáról, csupán igazolványait találták meg egy bécsi postaládában.

A kiskorúaknál egyszerűbbnek tűnhet a helyzet, hisz a korra jellemző, ingadozó lelkiállapot, a bizonyítványosztás környéke vagy éppen egy családi konfliktus a leggyakoribb oka az eltűnésüknek.

Ami tény: idén szeptember elejéig 107 eltűnt kiskorút kerestek a rendőrkapitányságok megyénkben. Ebből 82-en intézetből léptek meg.

– Szerencsére nincsenek tucatjával kiskorú csellengők – szögezte le a Kisalföld érdeklődésére Kovács Sándor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője. – Jelenleg négy közigazgatási eljárást folytatnak szerveink kiskorú-eltűnési ügyekben. Mivel minden egyes eset a megye városi kapitányságainak hatáskörébe tartozik, hozzánk már csak a 30 napon túli ügyek kerülnek felülvizsgálatra, ahol szakirányítás keretében átnézzük az eddig elvégzett munkát. A kiskorú eltűntek többsége – még a notórius csellengők is – 30 napon belül előkerül.

Eltűntek Győr-Moson-Sopron megyében
Eltűntek Győr-Moson-Sopron megyében

Azt már Károlyi Zoltán alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi és felderítő alosztályának vezetőjétől tudjuk, hogy a felnőttek esetében a rendőrségi eljárás és a kutatás folyamatos munkát takar, s a hazai több száz eltűnt közül csak nyolcan megyénkbeliek.


Eltűntek a megyében

Legrégebben Győr-Moson-Sopronban, 11 éve, a győri Gosztola Miklóst keresik. Gosztola (szül. éve: 1943.) 1997. március 7-én, délután fél 1-kor elment győri lakcíméről, azóta tartózkodási helye ismeretlen. Juda Kristóf (1985) győrzámolyi lakcíméről 2003. november 17-én reggel fél 8 körül azzal távozott, hogy Győrbe egy számítástechnikai iskolába indul, oda azonban már nem ért. Varga Ferenc (1973) bábolnai lakos győri tartózkodási címéről 2001. február 8-án 11 órakor a GMW-181 forgalmi rendszámú Fiat Puntóval ismeretlen helyre távozott. Török Zsoltné (1972) abdai lakos 2003. március 24-én a Révai-gimnáziumban letett negyedéves vizsgát követően az Abdára tartó buszra indult, de azóta sem érkezett haza. Nemes Lajos (1932) győri lakos 2004. november 20-án délután lakcíméről tekézni indult, azóta nincs hír róla. Terjék Aranka (1940) a győr-likócsi hajléktalanok otthonából 2001. június 22-én távozott, tartózkodási helye ismeretlen. Nagy Miklós (1986) győri lakos idén február 5-én a délelőtti órákban Hollandiából indult haza, az országba azonban nem érkezett meg és életjelet sem adott magáról – iratai viszont egy bécsi postaládából előkerültek. Istenes Béla (1942) idén április 28-án délelőtt 9 órakor győrújbaráti otthonukból a győri vasútállomásra indult, azóta nem tudnak róla. (A felsorolásban nem szerepel Tímár Natália, hisz ő Oneontában tűnt el – az esetről több írást is olvashattak a Kisalföldben az elmúlt hetekben –, az eltűnéskor pedig a legutolsó, bejelentett lakhely számít. – A szerz.)


A lélek kontrasztja?

A kiskorú eltűntek esetében megkérdőjelezhetetlen a családok szerepe – állítja több évtizedes szakmai tapasztalata alapján Szuchy Erzsébet pszichológus. – Nagy kontrasztot lehet feltételezni a csellengők saját világa és az általuk képzelt világ között. Közrejátszhat olyan csalódás is, amelyről a közvetlen hozzátartozóknak, a rokonságnak tudomása sincs.

Csellengők filmben, könyvben, tévében

Incze Zsuzsa 1994 óta a Csellengők szerkesztő-műsorvezetője, évek óta a Magyar Televízió 1-es programján, illetve a Duna Televízióban jelentkező műsor gyártója, producere. A műsort voltaképpen az élet írja, segítségével sokan hazataláltak. Könyv is, film is készült e témában, amely hiánypótló. Akinek bármilyen információja van vagy eltűnt egy rokona, hozzátartozója, ismerőse, írjon az eltuntszemelyek@gmail.com címre, a barangolok.extra.hu-ra, az ORFK honlapján pedig az évek óta keresett személyek nevei is szerepelnek.
Likócson várják Arankát (Kisalföld, 2001. júlus)

A likócsi hajléktalanszálló idősotthonában élő Terjék Aranka szabadságot kért. Nem ritka ez azoknál a gondozottaknál, akiknek az életterét kizárólag a szálló jelenti. Az otthonvezető Polgár S. Tiborné szóban megegyezett vele, hogy a 61 éves asszony egy hétre való gyógyszeradagját magával viszi, s azután visszavárják, majd ismét eltávozásra mehet. Terjék Aranka azonban gyógyszer nélkül, egy szál ruhában távozott, s a nővérek úgy tudták, a lányához indult. A látogatás azonban elmaradt, Terjék Aranka lánya a segítőházban kereste a mamát.

– Mivel a lakónk két hétre kért szabadságot, semmi rosszra nem gyanakodtunk – így az otthonvezető Polgár S. Tiborné.

– Igaz, néhány nap múlva felhívtam a kórházat, kerestük őt, az idős asszony azonban két hét elteltével sem jelentkezett.

Az otthonban élő hajléktalanok között nem ritka az eltűnés. Hozzátartozókat, családtagokat keresnek fel, reménykednek, hogy visszafogadja őket a család. Legtöbb esetben azonban csalódniuk kell. Ha van is hozzátartozó, a hajléktalan többnyire nyűg, legföljebb egy látogatás erejéig fogadják szívesen. – Volt, akire combnyaktöréssel, másra infarktussal találtunk különböző kórházakban, de ez idáig mindenki előkerült – sorolja az idősotthon vezetője. – Aranka eltűnése már csak azért is rejtélyes, mert semmiféle nyomot, levelet nem hagyott maga után és egyetlen ruhában, élelem nélkül indult útnak. Zárkózott emberként élt köztünk, ám ennek ellenére mindenki visszavárja.

Terjék Aranka eltűnése óta több mint öt hét telt el. Életjelet nem adott magáról, a lakókból álló keresőbrigád, az utcai szolgálat munkatársai és a rendőrség sem találja. A Kisalföld úgy tudja, pulóverét, fehérneműjét és papucsát viszont megtalálták abban a bungiban, ahol a szállón kívül élettársa, O. Imre élt. A férfi italos állapotban egy kocsmában azt hajtogatta, „Arankának már jó helye van, mert tettem róla..." O. Imrét a rendőrség őrizetbe vette, ám bizonyítékok hiányában csütörtökön szabadlábra helyezték. Azóta se Aranka, se nyom, se hír. Az asszonyt pedig várják a szobatársai, ahol azóta is üres az ágya.
Harcsás JuditA Győri Rendőrkapitányság államigazgatási eljárást folytat Török Zsoltné (sz.: Kalmár Ildikó) abdai lakos eltűnése ügyében. Törökné március 24-én a Révai-gimnáziumban letett vizsgái után a 18 óra 40 perckor Abda felé induló buszra ment, haza nem érkezett, azóta tartózkodási helye ismeretlen. Személyleírása: 31 éves, 170 cm magas, normál testalkatú, kék szemű, festett szőkésbarna hajú nő, elöl frufrut visel. Utolsó ismert ruházata: sötét színű farmernadrág, fekete, vastag talpú cipő, fekete, félhosszú termokabát, póló, melyen elöl keresztben zseb található, kék női táska volt nála
. (2003. március)

Olvasóink írták

 • 3. hnk 2008. szeptember 17. 16:00
  „Szeretnék érdeklődni hogy a honlap mikor készül el és az eltűnés körülményeiről is.Köszönöm!”
 • 2. Davidanyu 2008. szeptember 16. 22:20
  „Kedves Lajos!
  Ha nem tévedek mi a feleségével váltottunk már pár levelet iwiwen.
  Mindenképpen megnézem a honlapot ha elkészül és ha bármiben tudunk segíteni csak szóljanak!
  Kívánom, hogy mihamarabb megtalálják a fiukat!!!
  Szélesné Kriszta (Tímár Nati nővére)”
 • 1. Nagy Lajos 2008. szeptember 16. 18:25
  „A cikkben közölt Nagy Miklós édesapja vagyok. Sajnos a cikk írója kérésünk ellenére nem tudott időt szakítani arra, hogy személyesen adjunk át információkat. Ezért kérek mindenkit, aki segíteni tud, a find.miki@gmail.com címre írjon, illetve a hamarosan megnyíló www.findmiki.inf honlapon olvassa el -tanulságos- történetünket.
  Kérem T. Szerkesztőt, ne törölje ki hozzászólásomat, bár kritikát fogalmaz meg, hogy elérhetőségeink révén segítséget kaphassunk az olvasóktól.
  Köszönettel. Nagy Lajos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradt a sok igénylés

Győr-Moson-Sopron - A megye 170 ezer háztartásából jelenleg 83 ezernek ad az állam gázártámogatást.… Tovább olvasom