Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Eltűntek a veszélyes éjszakák

Az önvédelem tanulható – Bátrak lettek a nők, akik részt vettek a kampányban.

Mire elég húsz óra? Többek között arra, hogy egy nő megtanulja megvédeni magát és elsajátítsa az önvédelem alapjait. A Kisalföld és a Jakuza Küzdősportcentrum közös szervezésében ennyi idő elég volt ahhoz, hogy többé ne féljenek sötétben hazamenni, a töltésen futni, veszélyes parkokon átbiciklizni azok a hölgy olvasóink, akik csatlakoztak akciónkhoz.

Az önvédelmi tanfolyamon részt vettek barátnők, testvérpá-
rok, anya és lánya, de voltak olyanok is, akik már átéltek utcai támadást. A korosztályonként is sokszínű hölgykoszorú valamennyi tagja azt akarta, hogy túllépjen a félelmeken és egy váratlan támadó szituációban meg tudja védeni magát.

Nemcsak az oklevél, magabiztosságuk is mutatja, hogy a Kisalföld akciójában részt vevő nők már meg tudják védeni magukat. Fotó: H. B. E.
Nemcsak az oklevél, magabiztosságuk is mutatja, hogy a Kisalföld akciójában részt vevő nők már meg tudják védeni magukat. Fotó: H. B. E.

Ebben segített nekik Csicsmann Gábor négydanos jiu jitsu mester, aki ezúttal nem a terrorelhárító kommandósait okította, hanem olyanokat, akik a bukfencben is bizonytalankodtak.

– Nagyon szép eredményeket értek el a lányok, ami elsősorban nekik köszönhető, hiszen elfogadtak és megtették azokat az erőfeszítéseket, amiket kértem tőlük – összegezte az utolsó órán az edző, akinek sikerült az átlagemberek komfortzónájából kiszakítani a hölgyeket.
Csicsmann Gábor bízik abban, elegendő önvédelmi fogást tanultak ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat. A fizikai erőnél és a technikai tudásnál szerinte sokkal fontosabb, hogy mentálisan változtak a hölgyek: tisztába kerültek önmagukkal, felmérték a korlátaikat és lehetőségeiket.
– Számos támadó helyzetet gyakoroltunk és átbeszéltünk. Ma már el tudják dönteni, hogy mire képesek, például mekkora akadályt tudnak átugrani. Attól lett önbizalmuk, hogy megismerték önmagukat, így azonnal reagálni tudnak egy váratlan szituációra.

Az éjszaka különösen veszélyes egy nő számára. Marton Erika másodállásban egy éjszakai szórakozóhelyen dolgozik ruhatárosként, számára a legjobbkor jött felhívásunk. – Hobbim a futás, amire általában heti három-négy alkalommal kerül sor a Duna melletti töltésoldalon. Korlátozott szabadidőm miatt csak a kora esti órákban van erre lehetőségem. Régóta foglalkoztatott az önvédelmi sport kipróbálásának gondolata, de sajnos anyagi okokból nem került rá sor, ezért is örültem nagyon ennek a lehetőségnek. Erika is magabiztosabb lett, sokkal tudatosabban döntene egy támadó szituációban, hiszen több technikát is megtanult az tanfolyamon.

A Kisalföld tanórái véget értek, de több lány együtt marad és folytatják az edzéseket. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős halálos baleset Öttevény és Abda között

Egy Renault, egy pénzszállító és egy Suzuki ütközött az 1-es főúton hétfő reggel. Feloldották az… Tovább olvasom