Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Eltűntek a potyautasok

Győr-Moson-Sopron - Az egészségbiztosítási pénztár is meglepődött azon a fegyelmen, amit az általuk figyelmeztetett, egészségbiztosítási járulékot nem fizetők tanúsítottak az elmúlt egy évben. Tíz „bliccelőből" kilenc rendezte a jogviszonyát.

Egy éve kapta kézhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár figyelmeztető levelét az a 24 ezer ember, akik semmilyen jogcímen nem fizettek egészségbiztosítási járulékot. Tavaly januártól megszűnt az eltartott családtagok alanyi jogon kapott ellátása is. A nagyszabású kampányhoz az orvosok és a gyógyszerészek is csatlakoztak, ők az orvosi viziten vagy receptkiváltáskor egyenként ellenőrizték a tajszám alapján, hogy a páciensnek van-e érvényes jogviszonya. Istántsuly Dezső, a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltségének vezetője (MEP) szerint az ő elkötelezettségük nélkül messze nem lehetett volna ilyen eredményes a kampány – igaz, ha nem végezték el az esetenként alig egyperces műveletet, azt vizitenként nyolcvan forintjuk bánta. Néhány esetben még túlkapások is voltak; előfordult például, hogy az orvos nem akarta ellátni a pácienst, vagy a gyógyszertárban csak teljes áron adták ki neki a felírt gyógyszert, holott ehhez nem, csak a figyelmeztetésre lett volna joga a szakembernek...

A kampány annyira jól sikerült, hogy maguk az ott dolgozók is meglepődtek: a „potyautasok" 24 ezres tábora tavaly novemberre kevesebb mint kétezerre, azaz alig tíz százalékra olvadt. (A 24 ezres szám ugyan nem tűnik soknak – különösen a megye 430 ezres lakosságához képest –, országosan azonban hatalmas bevételkiesést okozott a több százezer bliccelő.) Ebben a félelem is közrejátszott, 2007 januárjától ugyanis az APEH kezeli a társadalombiztosítási jogviszony bejelentését, így a szankcionálás is az adóhatóság feladata. Tavaly az APEH régiós igazgatósága 4052 nemfizetőről szerzett tudomást a MEP megkeresése nyomán, az ellenőrzések célja azonban nem a büntetés, hanem a viszonyok rendezése volt. Ezért alig büntettek: a megyében mindössze 70 esetben, átlagosan 43 ezer forint adóhiány és 18 ezer forint bírság megfizetésére. (Azok egyébként, akik semmilyen jogcímen – például gyes vagy gyed, nyugdíj, szociális rászorultság – nem jogosultak egészségügyi ellátásra, idén januártól havi 4500 forint járulék fizetésére kötelesek.)

A háziorvosok – így dr. Végh Klára is – egy éve kezdték ellenőrizni minden viziten, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi ellátásra.
A háziorvosok – így dr. Végh Klára is – egy éve kezdték ellenőrizni minden viziten, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi ellátásra.

A potyautasoknak azért nem mindegyike vette jogosulatlanul igénybe az egészségügyi ellátást, sokaknak adminisztrációs hiba miatt „mutatott pirosat a lámpa", azaz jelent meg ellenőrzéskor piros pont az orvos vagy gyógyszerész számítógépén. Több száz nyugdíjas járt például így, de a számítógépes rendszer korábban azt sem tudta kezelni, ha valakinek új (bejelentett) munkahelye volt, a régiről azonban hivatalosan nem jelentették ki, így a két jogviszony papíron párhuzamosan futott, vagy éppen a munkáltató elfelejtette feltüntetni, hány órában dolgozik az adott dolgozó. Sajnos sokan – a felszólítottak közel hatvan százaléka – a MEP ügyfélszolgálatán szembesültek azzal, hogy bár azt hitték, „legálisan" dolgoznak, munkaadójuk nem jelentette be őket. (Pedig maga a rendszer csak a bejelentés tényét jelzi, azt nem, hogy valóban befizették-e utána a járulékokat.)

Mára a technikai hibákat kiküszöbölték, s felszólították a munkáltatókat dolgozóik bejelentésére, s év végére mindössze 1997-en maradtak „feketelistán". A legtöbben olyanok, akik külföldön, legálisan dolgoznak – például a határ menti ingázók –, s bár jogosultak az EU-ban az egészségügyi szolgáltatásokra, hivatalos bejelentés híján a rendszerben ez nem jelenik meg.

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2009. január 21. 20:18
  „Ma megint rossz a rendszer, nyugdíjasokat mutat potyautasoknak!”
 • 8. pancser 2009. január 20. 17:49
  „Ez úgy nem igaz, mint az a vicc, hogy Moszkvában Moszvicsokat osztogatnak. A nyilvántartások hihetetlen rosszak voltak, erről kevés szó esik. Emlékeztek rá, hogy annak idején egy magas rangú tűzoltóparancsnoknak nem volt biztosítása, ami ugye nehezen hihető. Így jártam én is, holott mindent kifizettek utánam, egyetlen nap sem hiányzott. Rendeztük 2 azaz 2 alkalommal, de 3x is jött a levél, hogy nem vagyok biztosítva. Mondtam az ügyintézőnek, ha még egy felszólítást kapok, vonatra ülök és egyenesen megyek a Minisztériumba. Ezért vagy sem, többször nem kellett igazolnom a jogviszonyomat. Kérdés, hányszor szerepeltem a statisztikában, hogy nem vagyok biztosítva. Mindazonáltal szükség volt a dolgok rendezésére!”
 • 7. tricse 2009. január 20. 17:49
  „Pretty Woman kedves tudod még mi zavar engem? Amikor azt mondják,hogy akinek nincs jövedelme--kvázi neveztessék potyautasnak---az nem fizet adót! Hogy a rossebbe ne fizetne! Ugyanúgy rajta van az áfa minden közüzemi számláján,minden boltban vásárolt áruján---márpedig az adó! De hova a manóba tűnt el az a temérdek pénz amit a rendszerváltás óta befizettünk ilyen-olyan adó címén? Na ez az ami zavar!”
 • 6. PrettyWoman 2009. január 20. 16:45
  „Ebben igazad van, közteherviselés van, ez így oké. De Tricsével együtt arról beszélünk, hogy akinek semmilyen jövedelme nincsen, sem fehéren, sem feketén, azzal nem biztos, hogy fizettetni kéne. Elég baj az, hogy nincs neki jövedelme.
  A másik. A szó neve: járulék. Na most járulékot ugye bizonyos jövedelem után fizetünk, ahogy adót is. Vagy minimálbér, vagy részmunkaidős állás vagy akármi után. De a semmi után? Ha matematikailag akarom megközelíteni, akkor is nulla jön ki, mert ugye a 0 ft-os jövedelem akárhány %-a is nulla. Mindegy. Én is fizetem. Bár egy évben kb. kétszer megyek orvoshoz, akkor is csak egy-két apróságot iratok. Amit egyébkénig fizettem a TB-t. Tehát ha nem fizetnék, nem hiszem, hogy miattam menne csődbe az OEP.
  Mindegy, fizetem a semmiből a járulékot, nehogy megbüntessenek. Kell is, mert szüksége van rá az OEP-nek. Na nem azért, hogy nekünk jó legyen, vagy kórházakat fejlesszünk. Rossebet. 2007 decemberében olvastam, azt hittem rosszul látok. 4 milliárd - tehát nem millió - forint év végi prémiumot osztottak ki az OEP vezetői között. Volt akinek egyedül a prémiuma volt kb. 40 milla. Most már értem, miért fontos mindenkin bevasalni a pénzt.
  A másik. Igazságosabban is lehetne kitalálni ezt a dolgot. Miért van az pl. hogy valaki keres mondjuk bruttó 80 ezret, és utána ugye tőle is levonják a járulékot. Ha valaki nyugdíjas, az miért van minden alól felmentve? Ha teszem azt, mondjuk 140 ezres nyugdíja van, ő abból könnyebben fizetne járulékot, mint a dolgozó a 80-ból, nem? Aki még gyerekeket is nevel, teszem azt. És ha azt még hozzávesszük, hogy meg lehet nézni, kik ülnek sorban a háziorvosi várókban. Zömmel nyugdíjasok. Végül is ingyen van, meg legalább van egy kis társasági élet is - program gyanánt. Nem akarok általánosítani, mert az gonoszság és ostobaság lenne részemről, de tudjuk, hogy sok ilyen van. Elég ha anyámra gondolok. Amióta nincs vizitdíj, minden héten legalább egyszer elmegy az orvoshoz. Most vérnyomást méret, aztán gyógyszert irat, aztán beutalót kér, aztán máshova is beutalót kér, aztán elfogyott egy másik gyógyszer is, stb. Elintézhetné egy füst alatt is, de akkor ritkábban kéne mennie és unatkozna. Idős, egyedül él, nincs jobb programja. Orvoshoz járkál meg temetésekre. Olyan emberek temetésére is elmegy, akit 20 éve látott életében talán kétszer és még a vezetéknevét sem tudja. De elmegy. Addig sincs otthon. A fene se érti ezt. Remélem, nem ilyen öreglány leszek.”
 • 5. TancsKaszabell 2009. január 20. 10:23
  „Elgondolkodtató írásokat olvastam.
  Tíz ,,bliccelőből" kilenc rendezte a jogviszonyát.",
  "a ,,potyautasok" 24 ezres tábora tavaly novemberre kevesebb mint kétezerre, azaz alig tíz százalékra olvadt."
  Ezek jó hírek !
  Mert bizony kis hazánkban a 3,9 millió munkavállalóból 1,8 millióan kapnak " csak" minimálbért,a többit zsebbe,(azaz nem fizetnek adót,ezen túl adót is csalnak,és ........................ nyugdíjas korukban kezdődnek a súlyos problémáik!!), közel 800 ezer közalkalmazott és köztisztviselő a költségvetésből fizeti járulékait, így alig 1 millió azoknak a száma, akik a termelő szférában dolgozva, jelentős adóval a "vállukon viszik Magyarország gondját és terhét,hosszú évek óta!
  Vajon meddig tűrik ezt ?
  Nahát ezért kell a társadalombiztosítást átalakítani.
  Hogy teljesen világos legyen: a KÖZTEHERVISELÉS kötelező !!
  Aki ezt a kötelezettségét nem teljesíti,a tőle elvárható mértékben, az bűnt követ el az egész társadalom ellen !!
  Ezeket nem mentegetni,hanem felderíteni és kényszeríteni kell ,ha nem megy " hát, bele kell rúgni!"”
 • 4. tricse 2009. január 19. 20:44
  „14.-én kirúgtak a munkahelyemről ,mert gazdasági válság van-----most a semmiből fizessek havi 4500 ft-ot? aki meg feketén dolgozik az keres adómentesen ---abból kitelik!

  nem eltűnnek a potyautasok,hanem elpusztulnak helo”
 • 3. PrettyWoman 2009. január 19. 16:31
  „Ettől a bliccelő, meg potyautas kifejezéstől én rosszul vagyok. Nem mindenki feketén dolgozik. Van akinek nincs jövedelme, azért nem fizetett eddig járulékot, mert nem volt miből levonni. Most aztán nagyon "igazságosan" a földön fekvőbe sikerült belerúgni. Nem elég, hogy nincs jövedelme, még fizessen is belőle. Tipikusan a szegény embert az ág is húzza effektus. Az igazi feketemunkásokat kéne kiszűrni, meg aki külföldön dolgozik.”
 • 2. gyógyszer 2009. január 19. 14:11
  „Néhány pontosító észrevételem van a cikk tartalmához:

  - A gyógyszerészek nem ,,csatlakoztak a kampányhoz", hanem jogszabály írta elő kötelezően az ellenőrzés elvégzését.
  - A gyógyszertáraknak az elmulasztott ellenőrzés esetén nem ,,nyolcvan forintjuk bánta", hanem a kiadott gyógyszer teljes támogatási összege, adott esetben vényenként több ezer, több tízezer forint.
  - A gyógyszertárak az ellenőrzés elvégzéséért 0 azaz nulla forint ellenértéket kapnak, azaz ezt a feladatot ingyen végzik az egészségbiztosító részére.
  - A gyógyszertárakat a jogviszony ellenőrzés esetében egy hibásan kialakított, nem tesztelt informatikai rendszer használatára kötelezték anyagi felelősséggel. Ennek a rendszernek a megbízható, biztonságos működéséhez a gyógyszerész kamara és a gyógyszertári számítógépes közreműködésével fél évre volt szükség.

  Összegezve és röviden a gyógyszertárak a TAJ szám ellenőrzéssel olyan szolgáltatást végeznek (ma is) amit ingyen, jelentős anyagi kockázattal és kötelesek megtenni. Ennyit a sikertörténet egyik összetevőjéről. Egyébként a közpénzek fegyelmezett felhasználásával, az egészségbiztosító pénzügyi stabilitásának elérésével és fenntartásával teljes mértékben egyetértünk, de a pénzügyi stabilitásra a többi szereplőnek is szüksége van, így a szolgáltatóknak (kórházak, rendelők, gyógyszertárak) és a betegeknek is. Na, ez még nem sikertörténet.

  Horváth Tamás
  a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke”
 • 1. jockey 2009. január 18. 13:22
  „Ez mind szép és jó, csak egy kérdésem van az egésszel kapcsolatban. Miért nem lehetett ezt már jóval korábban meglépni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összművészeti fesztivál és kultúra napja

Győr - Rangos eseményekkel indul az idei kulturális programkínálat Győrött: a magyar kultúra… Tovább olvasom