Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Eltűnt világ

Tét civil szerveződéseinek számát gyarapítva nemrég megalakult a Téti Hagyományőrző Egyesület, mely a település történelmi hagyományainak ápolását, egy múzeum berendezését tűzte ki célul.
– Úgy éreztük, nem halogathatjuk közös emlékeink összegyűjtését. Így is szinte már az utolsó előtti pillanatban vagyunk: ha nem cselekszünk, elveszhetnek azok az értékek, melyeket gazdag hagyományaink jelentenek – mondta el a Téti Hagyományőrző Egyesület megalakulásának okáról a jelenleg 38 tagú szervezet elnöke. Dr. Brandhuber Ferencné úgy véli, valósággá válhat a téti lokálpatrióták álma, mert az önkormányzat döntése alapján a település egy gyönyörű épülete múzeumként működhet. Szerinte így minden feltétel adott ahhoz, hogy a tétiek elődeinek szinte teljesen eltűnt világát unokáik is megismerhessék, hiszen van hely, ahol az írásos és a tárgyi emlékeket kiállíthatják.
A történelmi hagyományok ápolása mellett az egyesület feladatának tekinti a helytörténeti kutatások támogatását. Tagjai a régi szakmák feledésbe merülése előtt össze akarják gyűjteni azok örökségeit. Emellett a helyi gyermekjátékokat, a puszták életmódjának kellékeit, az egyház és a mezőgazdaság múltját is ápolásra méltónak tartják. Nagy örömükre több városlakó segíti őket abban, hogy közkinccsé tehessék a hol gyönyörű, hol keserves mindennapokat tükröző, de mindenképpen beszédes emlékeket. Már elkészült a Szentimrepuszta élete, halála című és az Étkezési hagyományok Téten című gyűjtőmunkát tartalmazó kiadványuk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-juniális Soboron

Színes programmal, zenével, tánccal, s nem utolsósorban bográcspartival várta tagjait és azok… Tovább olvasom