Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Eltűnt győri turul: három férfit őrizetbe vettek

Győr - Forró nyomon, nagy erőkkel keresi szombat óta a rendőrség a kismegyeri emlékmű tetejéről eltűnt bronzturult. Három Győr környéki férfit őrizetbe vettek lopás gyanújával és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

Vizsgálják, hogy a bűncselekményben milyen szerepük lehetett, de ennél többet Kocsis Tünde rendőrségi sajtóreferens nem árult el egyelőre.

A napóleoni csata hőseinek állított emlékművet sok környékbeli keresi fel, mióta péntekről szombatra virradó éjszaka megrongálták.

A napóleoni csata hőseinek állított emlékművet szinte zarándokhelyként keresik fel a környékbeliek most, hogy a péntekről szombatra virradó éjszaka történt rongálás nyomaitól elszomorító látványt nyújt. Az emberek elkeseredettek és felháborodottak egyszerre, Simon Róbert Balázs alpolgármester szerint szívügyük az emlékmű, ezért most úgy érzik, tőrt döftek abba.

A mészkő oszlopon jól kivehetőek egy nem túl nagy, férfiméretű tornacipő sáros nyomai, ami rátaposott az „Elesett hősök" feliratra is. Feltételezhető, hogy a madárhoz felmászó ember kötelet rögzített a bronzrészre, azzal lerántották azt. Így rongálódott meg az emlékmű kerítése. Majd a talajon fűrészelhették le a mintegy kétszáz kilós turult a nyolcszáz kilós bronz tartórészről, ami szintén szépen megmunkált. Utóbbit ott is hagyták, azt a kommunális szolgáltató szállította el, nehogy annak is lába keljen. A négy ágyút se bántották a vandálok.

Fotók: Bábics Norbert

– Gőzerővel készülünk a hadijátékokra, de addig már kicsi az esély a helyreállításra – mondta el az alpolgármester, aki a városrész önkormányzati képviselője is. Ugyanis idén, az 1809-es események kétszázadik évfordulóján, június 14-én a győri csata jelmezes felelevenítésének a szokásosnál több, háromszáz szereplője lesz és a nézőknek lelátó készül a köztudatban Napóleon-emlékműként emlegetett oszlop közelében, ami tulajdonképpen a csata elesett hőseinek, magyaroknak, osztrákoknak, franciáknak állít emléket. Nemrég nyilvánították műemlékké és az önkormányzat tavaly újíttatta fel hárommillió forintból. Az alpolgármester szerint az eszmei kár felbecsülhetetlen, mert az emlékmű az 1890-es években készült, akkor került rá a turul is.

Lebó Ferenc győri szobrászművész végezte a felújítást, de a turul csak felületkezelést igényelt. Lapunknak elmondta: mívesen formált, vékony, finom bronzöntvény, részletgazdag kimunkálással és több apró öntvényből állították össze, annak idején csapolással, forrasztással.
Sokak szerint Magyarország egyik legszebb turul-ábrázolása.


A művész úgy véli, már az is barbárság volt, hogy a nyolcvanas években az emlékmű oldalán lévő feliratok bronzbetűit lefeszegették. A szobor ugyanis jóval többet ér, mint az anyaga. Ha nem kerül elő, akkor a pótlásához újra kell mintázni és csak a fényképek segíthetnek a rekonstruálásban. Ez az alpolgármester szerint tíz-tizenöt millió forintba is kerülhet, de akkor is komoly összeget jelent a helyreállítás, ha a madár előkerül. Ezért közérdekű kötelezettségvállalást kezdeményez a város tulajdonában lévő emlékmű érdekében, hogy magánszemélyek, cégek is befizethessék felajánlásaikat.

Kinek kellett a bronzmadár?

A város ötszázezer forintot ajánlott fel nyomravezetői díjként, amihez a megyei rendőr-főkapitányság ugyanennyit tett hozzá. Így egymillió ütheti a markát annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást. Várják mindazok bejelentését (107), akik a madár hollétéről vagy a történtekről bármit tudnak. Az alpolgármester bízik benne, hogy a turul előkerül, mert a szobor pár méterre állt a 82-es főúttól, éjjel is kivilágítva és a közeli körforgalom kamerájának felvételei is segíthetnek. Feltételezése szerint színesfémtolvajok vihették el a bronzszobrot és -címert vagy vandálságtól se megriadó turulgyűjtő. 

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Filtec 2009. április 15. 12:00
  „Most akkor kik lopták el a szobrot?

  Roma, vagy nem?

  Mert azt is olvastam, hogy romák voltak, meg azt is, hogy nem?”
 • 38. MTT 2009. április 14. 15:00
  „Akkor úgy korrekt, hogy a Magyar Gárda megyei egysége kapja a felajánlott fél millát. Ugye jól gondolom?”
 • 37. Misztertejfel 2009. április 14. 14:09
  „helyesen: AKi bevesz, bocs.”
 • 36. Misztertejfel 2009. április 14. 14:08
  „Azért azt a fémkereskedőt is vasra verve vitetném el, akihez bevesz egy turulszobrot.”
 • 35. Skipgeri 2009. április 14. 12:41
  „36: magyarul majd az unokáink esetleg látják.... hacsak nem lopják el őket is...

  35:csoda de vannak olyan "bodzaszedők" is akik emberiségből legalább levizsgáznak ha nem is jelesre de beleférnek a társadalomba.”
 • 34. Filtec 2009. április 14. 11:01
  „Re: 34
  min. 2 év kell hozzá, meg akarat a PH részéről.”
 • 33. matula777 2009. április 14. 11:00
  „Idézet a kuruc.info cikkből: "ki kell emelnem Goll Zoltán gárdista helytállását, aki a környékén élő vasasokat egymaga ellenőrizte le! Nem bántották sem szóval, sem tettlegesen!" Ott tartunk 2009-ben, hogy ki kell emelni ha valahol Magyarországon nem bántják a magyart!”
 • 32. Skipgeri 2009. április 14. 10:52
  „valaki tud mondani várható időpontot, hogy a madár mikorra kerülhet vissza a becses helyére?”
 • 31. Kiskun 2009. április 14. 08:47
  „Közmunkára kell ítélni a tolvajokat! A három család férfi és nőtagjainak (mondjuk 3 * 15 fő) napi 20-25 vesszőseprű/fő teljesítménnyel számolva 30-40 éven keresztül kellene seprűt kötni. De alternatív megoldásként a bodzatermesztés is szóbajöhet.”
 • 30. antikomcsi 2009. április 14. 08:32
  „taki!

  A rendőrök elkapták az elkövetőket, a turul is sajnos ki tudja milyen állapotban, de meglett.
  Úgyhogy most ne baszogasd, hanem mondj köszönetet a rendőrségnek a gyors és sikeres munkájukért. Hasonlóképp köszönet a gárdistáknak a szintén gyors, lelkes és hasznos helytállásukért. Valamint köszönet az önkormáyzatnak a 1 milkás felajánlásért, lehet ez is segített. Azért 1 milkáért vmelyik "rokonból" lehet előtört a magyar hazafi. :))
  A tetteseket lesittelni, a kárt megtérítettni velük!!! Az emlékművet szintén az ő költségükön állítsák helyre. Ezenkívül a szabadulásuk után minimum 100 óra közmunkára ítélném őket. Hogy megismerjék a munka ízét. Gyanítom ez lenne a legnagyobb büntetés számukra.”
 • 29. taki 2009. április 14. 07:27
  „Nem is olyan régi hír:
  Készenléti rendőrség Győrben is - 97 fővel; 94,5 millióból
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/keszenleti_rendorseg_gyorben_is_-_97_fovel_945_milliobol/2088293/
  vagy:

  Gyakorlatozik a bevetési osztály
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyakorlatozik_a_bevetesi_osztaly/2092911/

  TALÁN NEM A MAGYAR POLGÁROK ELLEN KÉNE GYAKORLATOZNI, HANEM A BŰNÖZŐKET KÉNE FELKUTATNI, ELFOGNI...”
 • 28. Totya 2009. április 14. 07:20
  „Ez egy kiváló alkalom, hogy lemérjük a médiát. Eddig a Gárdát meg sem említették az ügyben, milyen érdekes, hogy a tényeket a fórumból kell megtudnunk. Ez a mai sajtó, sok helyen cikk sincs az esetről, illetve mit ér a cikk, ha fontos tényeket nem említenek?!

  Köszönet a Gárdának!

  Egyébként Bringással nagyon egyetértek.”
 • 27. Tapmancs 2009. április 14. 06:22
  „Köszönet a Gárdának! Még több ilyen sikeres akciót kívánok!”
 • 26. blaze 2009. április 13. 23:55
  „Bővebben:

  http://kuruc.info/r/35/38700/”
 • 25. Bringás 2009. április 13. 21:56
  „Az elkövetők azt csinálták, mint az utóbbi 20 évben az ország vezetői: Amit 100 év alatt az ország felépített ők saját tulajdonná tették és eladták. Lásd a városunk nagy múltú gyárait. Őket is elő kellene venni!”
 • 24. Hombre 2009. április 13. 21:37
  „Aztán mit fognak kapni? Semmit!! Megélhetési bűnözők ezek kéremszépen! Köszönet a gárdának,de a rendőrök ezt miért nem tudták megoldani? Ja hogy az íróasztal mögül nehéz nyomozni!”
 • 23. empy 2009. április 13. 21:27
  „köszönet a Gárdának! Valaki, aki nem csak beszélni tud, de cselekedni is...”
 • 22. kamikaze 2009. április 13. 21:18
  „<moderálva>”
 • 21. kamikaze 2009. április 13. 21:14
  „<moderálva>”
 • 20. pancser 2009. április 13. 20:24
  „Nem jók a gyilkolászó ötletek. Sokkal jobb ha egy kőbányában keresik meg a helyreállítás költségeit. Félévente egy riport a nehéz munkájukról, meg hogy hol tartanak a költségek megtérítésében. Alighanem néhány muksónak elmenne a kedve hasonló cselekedetektől. Ugyanis ha egy karó tetején csücsülnének a szobor mellett egy max. két nap és végük és ki emlékezne rájuk 3 év múlva. Így meg 10 évig napirenden lenne az ügy.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyúltalálkozó és fürdőcsúcs

A néptáncosok vödörből zúdítottak hideg zuhanyt a hölgyekre, de sokan a víz élvezetének más formáját keresték a hosszú hétvége több napján is. Tovább olvasom