Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

`Eltűnt´ a Radnóti-szobor Pannonhalmán - fotók

A fémlopások megelőzése végett a pannonhalmi önkormányzat a helyi tűzoltó szertárba költöztette Radnóti Miklós fekvő szoboralakját.


A kisalfold.hu munkatársa péntek délután járt az egykori pannonhalmi téglagyár területén - Olvasóink jövő szombaton olvashatják azt a riportot, melyben Nagy Róbert győri történész közreműködésével bemutatjuk és értelmezzük a költő életének utolsó ismert megyei helyszíneit -, s megdöbbenve tapasztalta, hogy az emlékhelyről eltűnt Radnóti Miklós fekvő szobra.

Meszlényi János 1983-ban készült alkotása azt szimbolizálja, hogy a költő utolsó éjszakáját feltehetően itt töltötte az egykori üzem területén.


A Radnóti-szobor hűlt helyét találtuk meg az egykori pannonhalmi téglagyár területén
A Radnóti-szobor hűlt helyét találtuk meg az egykori pannonhalmi téglagyár területén


Szerencsére szombaton kiderült: a szobrot se nem lopták el, se nem rongálták meg.

"A gyakori fémlopások miatt szeptember közepén határoztunk úgy, hogy a Radnóti-szobrot nem tesszük ki semmilyen veszélyforrásnak, így az alkotást a helyi tűzoltó szertárba szállítottuk. Az önkormányzat célja az, hogy méltó, de mindenképp biztonságos helyen állítsa ki Meszlényi János szobrát" - közölte Bagó Ferenc.

Pannonhalma polgármestere hozzátette: "a bezárt téglagyár területén nyár végéig még működtetett biztonsági szolgálatot a Wienerberger. Miután ez is megszűnt, döntöttünk a szobor költöztetése mellett".

Arra a kérdésünkre, miszerint van-e már ötletük arra, hogy hol helyezzék el a pannonhalmi Radnóti-szobrot, Bagó Ferenc úgy válaszolt: "nem titok, hogy a pannonhalmi iskola aulájában gondolkozunk. Az általános iskola névadója Radnóti Miklós, úgy vélem, méltó helyet kapna a szobor itt. Egy biztos: 2014 elejére megoldjuk ezt a kérdést".


Meszlényi János alkotása 2010-ben készült felvételen - fotó: Köztérkép.hu (Csuhai István)
Meszlényi János alkotása 2010-ben készült felvételen - fotó: Köztérkép.hu (Csuhai István)


Mint ismert, országos felháborodást és politikai hisztériát váltott ki, hogy egy figyelmetlen autós kidöntötte és összetörte Melocco Miklós Radnóti-szobrát Győr határában két hete.

A szobrot nem lehet összeragasztani, a Kossuth-díjas mesternek újra ki kell faragnia alkotását. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mamma Maria: Korda György koncertje Győrben - fotók

Az elmúlt ötvenöt év slágereit életmű koncertsorozat keretében adja elő Korda György. Pénteken este… Tovább olvasom