Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Eltűnt a Káldy-villa, épülhet a szigeti híd

Győr - Várhatóan még a nyáron elkezdik építeni Győrben a Révfalut és Győr-Szigetet összekötő a hidat. Ebből a járókelő annyit máris észrevehetett, hogy végérvényesen eltűnt a régi Káldy-villa. Helyén nagy valószínűséggel zöldterület lesz.

Mint arról korábban már beszámoltunk, csaknem félmilliárd forint értékű ingatlant vásárolt meg Győr a Széchenyi-egyetemtől a 2010-re elkészülő új híd miatt. Ezenfelül még 97 milliót adott az önkormányzat, fedezve a hídépítésből eredő egyetemi költségeket. Az ingatlanokból származó bevétel pedig nagyrészt arra szolgál, hogy várhatóan ősztől épülhessenek az egyetemhez kötődő parkolóházak. Ezeknek több célja is van: emelik majd az egyetem színvonalát, de egyben elkerülhetetlen is a felépítésük, mivel a városnak eladott parkolóhelyeket pótolni kell.

A tavasszal köttetett adásvételnek köszönhetően az önkormányzat közvetlenül a kezében tarthatja a hídépítésben szerepet játszó területeket, ingatlanokat, ezek közé tartozott a híres Káldy-villa is. Az épület – amelynek már csak hűlt helyét láthatjuk a „kis Erzsébet" híd mellett – volt az egyetlen, amelyet nem bontottak le 1970-ben, a főiskola építésekor. Az ’54-es árvíz után megromlott állapotú objektumban utoljára felnőttképzést folytattak, de nem használta ki az egyetem. Most pedig már csak egyetlen feladata volt, hogy helyet adjon a Révfalut és Győr-Szigetet összekötő hídnak. Hasonló sorsra jut a nagyobb szabású cél érdekében – de majd csak két év múlva – a Hédervári út 25. (a Holler-ház), valamint a 27-es, a 29-es és a 31-es számú épület – itt az egyetem folytat különböző tevékenységeket. Ezeket azért nem bontották még le, mert amíg a nagyszabású egyetemi program keretében nem épülnek fel a tervezett épületek, addig az intézmény nem tudna helyet adni az itt folyó oktatásnak, szolgáltatásoknak.

Itt állt a régi folyópart utolsó tanúja, 2010-re átadja helyét az úthálózatnak. Fotó: Bertleff András
Itt állt a régi folyópart utolsó tanúja, 2010-re átadja helyét az úthálózatnak. Fotó: Bertleff András

Révi Zsolt, a város főépítésze a Kisalföldnek elmondta: jelenleg készülőben vannak a terület új rendezési tervei, mivel a korábbiakat még a híd és a kapcsolódó úthálózat pontos ismerete nélkül fogadták el évekkel ezelőtt. Annyit viszont már most lehet látni, hogy a híd valamivel kevesebb helyet von el az egyetemtől, mint azt eredetileg gondolták; ennek ellenére valószínű, hogy a felsorolt ingatlanok – a virágbolttal és az egyszintes melléképülettel együtt – nem fogják túlélni a beruházást. A napokban elbontott Káldy-villa helye viszont az egyetemnek ˝visszapumpált˝ területek közé tartozik, ugyanakkor megmenteni semmiképpen nem lett volna értelme Révi Zsolt szerint. Igaz ugyan, hogy a betervezett út nem a ház telkén megy keresztül, ám attól csupán néhány centire, s így mindenképpen használhatatlanná vált volna. Így valószínű – tesszük hozzá –, hogy zöldterület lesz a villa helyén.

Olvasóink írták

 • 10. szabicsek 2009. július 16. 23:03
  „Attól félek ,majd akkor derül ki,hogy a Holler házat meg a többit sem kellett volna lebontani, amikor már késő.
  Valakiknek ezeka szép házak is útban vannak.Vmi Borkai..”
 • 9. Primax 2009. július 15. 22:35
  „Egy biztos - az Széchenyi Egyetemtől függetlenül :
  Lényegesen egyszerűbbé válik majd a közlekedés pl. Sziget/Újváros és Révfalu /Bácsa/Szigetköz között.
  Kisebb lesz a forgalom a belvárosban.
  Is.”
 • 8. Elefánt 2009. július 15. 20:08
  „A vllla leböntást semmilyen műszaki indok men támasztja alá! Az út vígan elfért volna mellette! Ez nem más más, mint egy jó ingatapanama!
  Mivel közpénzből készül, kérjétek ki az erre vanatkozó összes iratba való betintést a Városházán! Ezekbe bámely állampolgár betekinthet! Érdemes tanulmányozni az idétlen közbeszerzési kiírást!”
 • 7. k-pityerke-k 2009. július 15. 15:15
  „Én amikor megtudtam, hogy le akarják bontani a villát, nagyon elkeseredtem, mert nagyon tetszett ez az épület, de úgy gondoltam, hogy nincs más lehetőség, hiszen az új út a helyén fog menni. De most, hogy kiderült, hogy nem, nagyon mérges vagyok. Tehát felesleges volt lebontani Révfalu egyik legszebb házát?! Csak azért kellett eltűntetni, hogy be tudják füvezni a helyét?? Ráadásul a kerítésén belül még volt előtte egy viszonylag széles járda, tehát ha az út a telektől néhány centire fog haladni...
  Szerintem felesleges beszélni az árvíz okozta károkról, hiszen a villát 2004-ben felújították és nem volt rossz állapotban, ha jól láttam, egyedül a földszinten, a vízpart felé néző falról kopott le egy kicsit a vakolat, de ilyen előfordul. Ez az egész arra megy ki, hogy elfogadjuk a tényt, hogy nincs többé...”
 • 6. Palladium 2009. július 15. 12:52
  „Pedig szép épület volt. Nem tűnt annyira lepukkantnak. Naponta többször is elsétáltam mellette,el nem hiszem,hogy azt kötelező jelleggel el kellett bontani. Vmit biztos tudtak volna vele kezdeni. Mellette megy az út? És? Ahol utat építenek,ott mindent ledózerolna elbontanak megsemmisítenek? Ugyan...vkinek az útjában volt...”
 • 5. Freehill 2009. július 15. 10:02
  „Kicsit ellentmondásos az érvelés...

  "Most pedig már csak egyetlen feladata volt, hogy helyet adjon a Révfalut és Győr-Szigetet összekötő hídnak"

  "Itt állt a régi folyópart utolsó tanúja, 2010-re átadja helyét az úthálózatnak."

  Ugyanakkor:

  "végérvényesen eltűnt a régi Káldy-villa. Helyén nagy valószínűséggel zöldterület lesz."

  "Igaz ugyan, hogy a betervezett út nem a ház telkén megy keresztül"

  Tehát valójában NEM kellett volna lebontani, csak valakinek, aki nem szereti a régi épületeket, bántotta a szemét...”
 • 4. watchman 2009. július 14. 23:44
  „A tervezett út nem arra megy, akkor minek kellett megvenni?
  Kíváncsi lennék annak idején milyen úton-módon került a főiskola tulajdonába az épület és, ha már az intézmény alá tartozott miért kellett így elhanyagolni.
  A cikkben elég nevetsége, hogy az 1954-s árvizet említi pedig az épület még tavaly is működött és egy "megromlott állapotú objektum" nem áll még több mint ötven évig.”
 • 3. ti-a-bi 2009. július 14. 21:48
  „Az egyetemet /nem tévedés annak indult!/ úgy tervezték, hogy KÖZÚTI-HÍD épül Sziget és Révfalu között!
  A komcsik mindenféle kifogást találtak a híd felépítése ellen

  Megamániás tervek között, szállodák is szerepeltek a Püspök erdőben.
  Gazemberek, mennyit kellett kerülni, mennyi időt pazarolni /sajnos most is/ a híd nem léte miatt.
  A pénz ellett költve! -kellett a komcsiknak, prémcsire.
  Balogh és bandája röhög a markában, ráadásul most is lóvét fosztogat!”
 • 2. urbaniastapista 2009. július 14. 17:45
  „Igazi Autopolis.
  Eddíg egy parkolón keresztül lehetett megközelíteni az "egyetemet", most már egy parkolólemezt is kerülgetni kell. A 2. fél hídfőt is sikerül elkúrni. (Az első félreaktus a csókos sátor a túlparton).
  Még egy nemzeti színház szerű ízléspofon hiányzik a híd mellől, bár lehet, hogy a strandon már tervez valamit a Pannonvíz.”
 • 1. bugriskin 2009. július 14. 13:10
  „Ismét teljesítettek a rombolásban! Már nemcsak jól működő üzemeket, gyárakat rombolnak, hanem műemlékeket is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tele postaláda vonzza a bűnözőket

Győr-Moson-Sopron - A Győri Rendőrkapitányság vagyonvédelmi csoportvezetője, Takács József főhadnagy… Tovább olvasom